Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KYLSLAGEN PROMENAD

2016-01-16

Fredagen var även den en snöig, kall och solig dag! 20 minusgrader på morgonen blev 15 minusgrader under hela dagen. Men solen värmde en aning och utan vind kändes det faktiskt rätt behagligt, när Matte tog hundarna på en promenad mitt på dagen. Såpass behagligt att promenaden blev betydligt längre än planerat. Det var så vackert att promenera omkring i ett julkort, att benen liksom gick av sig själva. För övrigt gällde det att hålla god fart för att hålla värmen i både Matte och hundarna. Nog hade det varit härligt att ta en skidtur! Men enhänt fungerar stavföringen dåligt och Matte höll sig till effektiva Icebugs på det hala underlaget. Annars lockar golfbanans solbelysta ytor ett stenkast bort. En timslång promenad i rask takt i femtongradig kyla fick Matte redigt varm och rosig om kinderna! Ytterligare nästan en timme med ishackande för vatten till fåglarna,  med fågelmatning och kamplek med Aili fick räcka som utevistelse för dagen.

Alla hundarna har nu fått fina vinterpälsar och Nástis ljusbrunorange och solblekta sommarfärg är helt ersatt och hon är vackert hasselnötbrun med ljus underull. Aili är så mörkbrun att hon nästan ser svart ut! Modji är i stort sett lika mörkt brun. Till vardags blandar både Husse och Matte ihop Modji och Aili med varandra, men nu råkar även Násti blandas ihop....  Släkttycke kan man säga. Matte skulle aldrig klara att ha tre enfärgade hundar i samma svarta färg. 

Det där med nedärvbarhet är intressant! Att olika egenskaper är olika starkt nedärvbara hos olika raser! Ett för stort ämne för att utveckla här, men litteratur finns. Etologi är ett intressant ämne och borde intressera alla som planerar valpkullar. Vad är det vi avlar på för egenskaper? Vad förstärker vi och vad avlar vi bort? Vad gör vi med Lapsk Vallhund för att bevara rasens sedan lång tid tillbaka framavlade goda arbetsegenskaper? Hur vet vi att vi avlar på goda arbetsegenskaper?

Jo - genom att låta våra Lapska Vallhundar få jobba med insidan av skallen och visa att de kan tänka självständigt. En egenskap som behövs när de vallar renar, söker,  spårar och ägnar sig åt olika typer av nosarbete. Som vallhundar skall de även kunna samarbeta. Det måste de göra inom agility och rallylydnad. Någon form av mentaltest borde alla avelsdjur utsättas för. Men tycker man att en utställning är likvärdig med ett officiellt MH eller BPH, känns det så där när det gäller rasens framtid.

Egentligen är det inte så himla viktigt  vad man gör. Så länge man GÖR NÅGOT med sin hund! Mer än går koppelpromenader och låter hunden gå på toa. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)