Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GENTESTER

2017-02-27

Lördag - söndag.

Familjen har ägnat sig åt lite av varje som inte varit speciellt hundrelaterat i helgen. Det har snöat och det har skottats och det har slirats och halkats. Ingen har dock gått överstyr på det isiga underlaget. Även hundarnas fötter har haft svårt att få fäste. Hundarna har fått hänga med när Husse och Matte besökte nyinflyttad släkt i nyrenoverat hus på en halvtimmes avstånd. De fick dock bli kvar i bilen med tanke på nyklippta och vasskantade klor i kombination med nylagda golv. En kombination som kändes olämplig.  Stora ytor och glada hundar....

Matte skulle ta ut middagen ur ugnen och fick handtaget i handen. Tidigre var en av gjutjärnsplattornas metallringar lagad. Spisen är minst tretton år gammal. Så nu fick det räcka. Familjen for till Elgiganten och upptäckte till sin glädje att söndagen var sista dagen för en tjugoprocentig rabatt på alla spisar! Mat lagas förvisso i familjen, men matlagning är inte något stort intresse. Man måste ha mat en gång om dagen. Mattes matlagning sker på känn och av vad som finns i kyl och frys. Synnerligen oplanderad, mer på inspiration och för det mesta helt ok eller bättre.  Som dagmamma och ensammamma har Matte lagat mat utan nämvärd uppskattning i en himmelens massa år, vilket inte inspirerade till mer lagande än nöden krävt. Varför en standardspis utan en massa extra lullull fick duga. Dock med glashäll. 

Hundarna har fått några skogspromenader och Husse och Matte har trampat träningscykel.

Det skrivs och talas en hel del om gentest när det gäller hundavel. Vilket Matte tycker är bra, men det får inte överdrivas å andra sidan. Mycket är mycket bra att få kunskap om, för att kunna undvika att sprida kända ärftliga tillstånd. För att kunna bedriva en seriös avel i akt och mening att få fram friska linjer och individer. Flattarna har varit överrepresenterade när det gällt olika cancersjukdomar. Många cancerformer är ärftliga.

Tänk om vi skulle vara lika noggranna när vi bildar familj och skaffar barn. Banor som Matte funderat mycket i den senaste tiden. Gentest bör man göra före. Inte efter.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)