Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LÅNGVÄGA BESÖK

2013-09-08

Lördag.

Hundarna fick långväga besök av intresserad valpköpare med kompis. Som vanligt visade de direkt hur sociala de är och hälsade först med att skälla ut dem, som de vakthundar de är, men släppte mer än gärna in dem genom grinden och lät sig klappas och hälsas på. Varefter de nöjda drog sig tillbaka. Men Modji kom tillbaka och ville ha mer kel. Det är ju  så mysigt med besökare som kommer för hennes skull!

Lapsk Vallhund är en mycket heterogen ras, där individerna kan skilja sig åt mycket. Både till sätt och utseende. Det känns viktigt att påpeka att "vara social" inte varit en egenskap man avlat på för att få bra renvallande hundar. Men det är en egenskap som är önskvärd när man vill leva med hunden i samhällen och när man vill använda hunden som arbetshund inom brukset. Ett altarnativ för alla renvallare som saknar renar att valla. Familjens hundar är öppna och sociala och gillar att bli hälsade på!

Eftersom det tycks som att en del Lapska hamnar fel, de omplaceras av olika skäl, vill Matte förvissa sig om att man vet vad det innebär att leva med en Lapsk Vallhund som har stor arbetskapacitet och både har mycket vakt och jakt i sig. Tyvärr förefaller en och annan valpköpare ha fått "mer hund" än vad som var önskvärt. Som uppfödare är det ju mindre kul när den sålda valpen inte blev till den glädje man hoppats, utan i stället fick valpköparen problem. Tonåriga hundar tycks bli lite mycket ibland. De får lov att flytta. För den som gillar utmaningar kan däremot en Lapsk arbetskompis bli något alldeles speciellt. Men som sagt, rasen är mycket ojämn och det finns både hundar som är bra arbetshundar och sådana som inte är lika "på". Lite mer försiktiga och "lätta" hundar. Som valpköpare gäller det att hitta rätt.

Sällskapet begav sig till Hakungekrossen, för att de intresserade skulle få se familjens hundars träningsmiljö. Modji fick en figge uppe bland sprängstenblocken och visade hur hon lätt som en plätt hittade och tog sig fram till figuranten. Där skallmarkerade hon bra och godisbelönades samt togs med ner ur stenhögen. Násti fick en figge bland sprängstenar spridda på marknivå. Hon får inte klättra i stora högar med stora stenar ännu. Hon måste träna mer på att bedöma avstånd med endast ett öga.

Husse och Matte uppskattar när intresserade av rasen vill se hundarna i arbete. Se kapaciteten. Är det detta man vill ha?  Oavsett om de sedan vill köpa valp eller inte. Det finns många Lapska som aldrig får visa vad de kan. Många dolda talanger. Kul om fler vill ha Lapska att jobba med. Bra om den som inte vill ha det, får se hundarnas kapacitet och kanske tänker om i tid.  Tack för att ni kom!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)