Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BRA VECKOTRÄNING MED SVÅRA VITTRINGSFÖRHÅLLANDEN, foton

2023-02-02

Onsdag.

I lätt snöfall med fläckvis halka tog Matte en långpromenad i området med hundarna. Att det fanns isfläckar under det mycket tunna lagret snö gick inte att se och detta blev Matte varse när hundtassarna plötsligt gled i sidled i vägkanten framför henne. I valet och kvalet gälllande skovalet blev det spikskorna. Som tur var alltså. Det blev en bra träningspromenad för Mattes hundar och även andras. Flera goda hundmöten blev det under den timslånga promenaden, bland annat med en hund som hittills endast kunnat ses på sin egen tomt. Nu uppskattade hundens matte att både Aili och Dima uppförde sig fint när hon passerade. Dima älskar alla hundar så länge de uppför sig korrekt mot honom. Han ser alla som potentiella kompisar! Aili gafflar en del ibland tyvärr och detta jobbar Matte konstant med. Varenda passerande vill Aili kommentera. Tyvärr. Aili och Dima tillsammans uppför sig ändå acceptabelt och absolut inte ovänligt, bara lite speedat understundom. Nu blev det även lite hundsnack hundägare emellan och tre hundar tränades i att inte bry sig om varandra. Vilket gick galant! En mycket tacksam hundägare traskade vidare med barnvagn och stor hund. "Så här har jag inte kunnat gå med honom förut". Dima charmar alla! En kastrerad hanhund kan skicka alla möjliga signaler till andra hundar och framför allt hanhundar. Dima verkar uppskattas av samtliga hanhundar han träffat tillsammans med Matte. Vilket naturligtvis känns väldigt bra.

Kvällens träning skedde inomhus, men ouppvärmt, i den stora och nu välfyllda fordonshallen. Portarna stod uppställda och hallen var upplyst, men ingen människa kunde hittas. Varför träningsgruppen stängde portarna och körde igång. Dima var först ut. Han skulle bara ha en figurant gömd, men med högre svårighetsgrad än tidigare och figuranten skulle vara placerad halvhögt på ett fordon. Vilket innebär betydligt svårare förhållanden vittringsmässigt för att fynda, än om figuranten är gömd i golv- eller marknivå. Dima frisökte i fordonshallen när en kille kom och ville köra in sin stora grävmaskin, portarna skulle öppnas. Matte var tvungen att avbryta Dimas sök och kalla in och koppla honom. Tack vare fokusering på träning av arbetslydnad med inkallning lyckades Matte få stopp på Dima och kalla in honom mitt i söket och på långt avstånd. Dima måste nu vänta medan detta jättefordon kördes in och parkerades i den enda kvarvarande luckan mellan alla fordon, strax intill där figuranten satt uppe på ett liknande fordon.

Matte satte Dima i arbete på nytt och han visade tydligt att han fick en vittring uppåt, men han saknar erfarenhet av situationen och jobbade in i och ut ur vittringsfältet. Till slut kallade Matte in honom och satte honom ner strax intill där figuranten befann sig, för att ge Dima andra förutsättningar för att kunna lösa uppgiften. Dima är under utbildning och måste få hjälp för att själv kunna lösa uppgiften, med en känsla av att "jag kunde!". Detta lyckades och en glad Dima belönades av fyndad figurant.

Klicka för större bilder.

För Ailis del valde Matte att ge henne tre figuranter, gömda någorlunda nära varandra. Med en beräknad risk/chans att vittringarna skulle slå i varandra. En svårighet! Aili fick jobba ganska länge med att lösa uppgiften. Det var minusgrader ute liksom i fordonshallen och figuranternas vittringar steg rakt upp då kroppstemperaturen klart översteg utomhustemperaturen. Med påtagligt många stora fordon i hallen, fanns ovanligt många stora och höga föremål som förde vittringarna uppåt, innan de föll ner. Det är långt upp till taket! Aili jobbade fint under tystnad och Matte hade ingen aning om var figuranterna hade gömt sig. Alla tre hittades och Aili hade fått ett mycket bra sök.

Övriga tre hundar fick liknande upplägg. Ailis morbror Lime fick en rejäl motionsrunda när han skulle försöka hitta sina gömda figuranter. Mycket spring fram och tillbaka blev det när han frisökte. Likaså för Ailis son Sumo. Men de löste alla sina uppgifter fint. Springertiken Lo fick söka tomt med gamla vittringar både en och två gånger och hon fick även söka efter två gömda figuranter, gömda strax innanför ytterdörren.

Kvällens träning krävde en hel del av de fem sökande hundarna. En mycket bra träningskväll alltså!

 

Antal kommentarer: 2

2023-02-07 10:32:03 - Anette

Härlig träning!

2023-02-07 14:20:57 - Marianne

En suverän träningsgrupp som tränat ihop i många år. Alla är självgående och mycket erfarna. Kunde inte vara bättre! (inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)