Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

JULMARKNAD !

2019-11-30

Fredagen mötte mede snö när rullgardinen drogs upp! En  alldeles lagom mängd blöt snö som sedan frös fast i underlaget under dagen. Välkommet när regnmängderna dagen innan i fruset skick skulle bilda skridskois på många ställen. Väkommet av dem som mitt på dagen öppnade årets julmarknad i närbelägna vallonsmedjan Wira Bruk! De jublade på morgonen, då den första snön inte kunde ha kommit mer lägligt! Det snöade fint under förmiddagen och sedan frös det på och molnen började skingras så sakta.

Efter en andra morgonpromenad lämnades hundarna hemma och Husse och Matte for på marknad. Redan en timme efter öppnandet var det trångt på parkeringsplatsen, men flitiga funktionärer lyckades fixa plats åt alla vartefter de anlände och de bistod även när bilarna skulle trixas ut igen. I början av bygatan möttes besökarna av pepparkaksgubbar bjudande pepparkakor och hälsande välkomna! De gamla timrade husen längs bygatan och ån, som utgjorde navet för brukets verksamhet med smedjan i mitten,  fungerar som en närmast osannolik naturlig scen för en julmarknad. Här bor människor året runt i de varsamt renoverade husen och här serveras mat varje helg året runt i det gamla tingshuset. Allt är välskött och Bullerbykänslan intensiv.

Aili på Lucia, klicka för större bild.

En eld var tänd på en öppen plats mellan husen och runt elden samlades barnfamiljer och grillade korv. Renskinnstäckta halmbalar att sitta på, låg i en ring ett stycke från elden. På den här marknaden säljs endast hantverk och det mesta är lokalt producerat. Mathantverk fanns det en hel del av och med hem kom saffransbröd på olika sätt från Roslagsbageriet. En fin krans att hänga på dörren till punschverandan, samt en mögelost vid namn "Rindö" tillverkad på Rindö utanför Vaxholm, av mjölk från fria kor nära Lapskflockens andra revir Torpet - nära Wira Bruk, följde också med hem. Närvärpta ägg såldes på tillbakavägen till bilen och en karta inhandlades. Lokalproducerad lättöl från Roslagens Bryghus drack Husse och Matte till jultallriken i Tingshuset. Mer gammaldags julmarknad får man leta efter alltså! Öl kunde man även köpa med sig hem. Lokala konstnärer hade målat, knådat och  format samt stickat och smide från smedjan finns att handla året runt i bruksbutiken. Gamla smedjan var öppen och här värmde eldar medan smederna jobbade med finsmide i dunklet. En drönarbild skulle visa hur det såg ut för mycket länge sedan här mitt i byn tror Matte. I alla fall ge en tydlig indikation. Familjer med barn och hundar som umgicks handlade och åt, långsamt rörande sig utmed stånden på vardera sidan bygatan mellan husen. En del tidstypiskt klädda som tagna ur en tavla från förr, men flertalet inte. Känslan fanns där! Viktigt och mycket uppskattat av alla som söker sig hit fredag - söndag.

En andningspaus vi alla behöver så här kring första advent och inte minst - en välbehövlig kontrast till temat för veckan och denna helg. En väldigt SVART helg absurt nog, så här när allt skall var rött och juligt.

Mycket svart tryckfärg har gått åt den senaste veckan och nej - Matte gör inte betald reklam för någon. Vill bara förmedla lite stämning till första Advent, genom att beskriva en gammaldags och icke kitschig julmarknad. I kontrast till BLACK FRIDAY/WEEK!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)