Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÖRSTA ADVENT

2012-12-03

Söndagmorgon och första advent. Kallt och mycket snö. Bor man i skogen när träden tyngs av mängder med snö, blir effekten fantastisk när man tänder adventsljusstakarna! Husse och Matte tände en brasa, många levande ljus och njöt av den tilltagande värmen från kaminen. Ute var det tretton minusgrader och inne sjutton plusgrader. Hundarna sträckte ut sig på sälskinnet framför brasan. Husse och Matte lyxade till frukosten med varsin lussekatt. Inte hembakt. Matte skippade det baket för att skona en ond högeraxel. Så himla många "måsten" finns inte kvar inför julen. Annat var det i Mattes ungdom som ensam morsa på en gård, med stora ytor inne och ute. Utan putsade kakelungsluckor blev det ingen jul. Kvällen före julafton skulle de glänsa så att man kunde spegla sig i dem! Det SKULLE dofta saffran dagarna före första advent. Sönerna måste ju få med sig fina julminnen från barndomen. Nu fuskar Matte och köper butiksbakat på ICA. Det funkar det med. Men visst är doften av nybakt saffransbröd i hela huset helt underbar......   Kanske ändå....  Pepparkakor skall det bli i alla fall! Efter ett recept som kommer från Mattes mormors väninna och som har följt familjen. Tant Siris pepparkakor.

Solen började färga de snöklädda grantopparna i orange och familjen förberedde sig för att gå ut. Husse motionerade snöslungan på några granntomter. Så att det skall se bebott ut när husen är vintertomma och så att de kan köra in bilen när de tittar till stugan. Násti är nästan naken och frös, varför hon fick ett tunt Obtractäcke på sig. Matte försökte sätta upp lite ljusslingor och liknande med vantar på händerna. Det gick väl så där och vantarna åkte av till och från. Ljusdekorationer är tacksamma här i skogen, där gatubelysning saknas. Så är det det där med att hitta skarvsladden och timern från förra året....  Till slut var allt fixat och fungerade som det skulle. Små ljuspunkter här och där. Inga stora saker och inga ljusslangar. Bara varmt, gult ljus. Matte var nöjd.

Efter lite mat i magen och uppvärmning inomhus, tog familjen en promenad i området. Solen sken, himlen var blå och björkarna låg snötyngda i bågar över vägarna. Vägarna var välplogade och tillkörda och ganska så hala. Men vassa gruskorn stack upp och försvårade för den som testade skidorna. Grannens Wachtelkille var totalt ointresserad av Modji, som älskar honom! Modji kan börja löpa när som helst, men hon intresserade inte Elis det minsta denna dag.

Sedan lämnades hundarna hemma och Husse och Matte for ner till byn på julmarknad i postgårdens magasin. Här förbi gick postvägen från Stockholm, över Åland till Helsingfors. Vid postgården bytte man hästar och vilade. Julmarknaden här präglas av lokalt hantverk av olika slag. Hem kom Husse och Matte med fårkorv, hasselnötbröd och lussekatter. Samt två par vantar att ge bort till jul. Ute var det - 8 grader och inne var det nog inte varmare. Lite varmt kaffe och hembakt mjuk pepparkaka smakade bra. De stackars försäljarna såg säkerligen fram emot att snart få avsluta årets julmaknad, som pågått i två dagar. Ett par stycken hade gett upp redan efter lördagen.

Matte bjöd sedan Husse på något som såg ut som när hundarna spytt upp halvsmält torrfoder i vatten......  Lagat av köttfärs m.m. och med crème fraiche irört. Grått och geggigt....  Det smakade utmärkt när Matte provsmakade, men utseendemässigt kändes det som att något väsentligt saknades. Det såg helt enkelt äckligt ut och Matte som blivit akut täppt i näsan åt äcklet utan att känna någon smak. Men Husse tyckte att det smakade utmärkt och tog för sig lite extra. Tack Husse.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)