Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DET FUNGERADE! (Ailifoto)

2017-09-20

Tisdag.

Matte testade efter sommaren ett annat sätt att lära in nosework än med kartonger. Hundarna här hemma blev präglade på kartonger och de utlöste en betingad reflex! Kartong - godis! De kopplade inte in nosen, de sökte inte! De såg en kartong - det vattnades i munnen och de krafs- eller skallmarkerade eller både och. Det blev inget bra. Inte heller kändes det optimalt att lära in något nytt i koppel och med krav på markering per omgående. Lek! Matte saknade lekmomentet vid inlärningen och testade en annan variant i slutet av sommaren, efter ett träningsuppehåll i luktletandet. Om hur detta gick till har Matte skrivit tidigare. Läs inlägget "Träning med docka" 21.8. På tisdagen var det upp till bevis.

På förmiddagen fick både Aili och Modji ett sök i vardagsrummet med kartonger involverade. Fyra icke kontaminerade kartonger lades ut vid ingången, så att hundarna måste passera mellan kartongerna, två på vardera sidan, när de gick in i vardagsrummet. Längst in och lite gömd låg den kontaminerade kartongen. Båda hundarna startades som vid ett vanligt inomhussök efter människor - de sattes vid ingången och fick vittra in området och känna av luftströmningarna och vittringsvägarna, innan de sattes i arbete. Båda gick sedan raka vägen bort och frysmarkerade den kontaminerade kartongen, efter att förbifarten ha sniffat lätt på de icke kontaminerade kartongerna och sorterat bort dem som icke intressanta! Bingo! Matte var jättenöjd med resultatet! Kunde inte ha blivit bättre!

På eftermiddagen tränade Husse lite agility med båda hundarna på gräsmattan och Modji blir bara bättre och bättre på slalomen! Så var det kursdags för båda hundarna på kvällen. Modji åkte med Husse till agilitykursen och Matte tog med Aili till näst sista kurstillfället på fortsättningskursen i nosework. Samtliga fyra grenar skulle nu testas och Matte kände sig mycket nyfiken på hur Aili skulle tackla kvällens övningar!

En uppvärmningsbana med burkar fixade hon klockrent! Sedan vidtog ett fordonssök och även denna uppgift löste Aili snabbt och säkert. Därefter väntade ett utomhussök där hela räcket runt klubbstugans upphöjda veranda skulle avsökas. Matte valde att starta Aili uppe på verandan och mot vinden för maximal hjälp, tänkande att vittring skulle stiga uppåt om den låg i nederkanten. Aili fyndade snabbt vittringen på en stolpe som bar verandan, alldeles där den anslöt till golvet. Vittringen steg uppför och genom en springa där Aili spikade vittringskällan. Hon fick säkerställa med ett sök även från marken. Mycket snabbt, snyggt och säkert jobbat!

Så väntade ett inomhussök och här blev markeringen aningen oprecis först, det visade sig att vittringen placerad vid golvet ett stycke ut från väggen for iväg mot motsatt vägg, en meter bort. Men Aili gjorde om och gjorde rätt och frysmarkerade vittringskällan på undersidan av ett litet skåp. Så var det då kartongerna.....  I det stora träningsrummet låg en mängd kartonger av olika storlekar och med olika utseende utspridda. Aili fick vittra in rummet, precis som hemma. Startrutinerna är desamma även utomhus, med en stunds koncentration och inkännande av sökområdet. Då fixerar Matte Ailis nos och läser hund! Man ser när en vittring träffar nosen och när hunden är koncentrerad. Även nu visade Aili att hon redan vid dörren fick aningen av en vittring och när hon släpptes på söket i långt koppel styrde hon rätt snabbt bort mot rätt kartong och frysmarkerade! Yes!!!! Hon passerade alla andra kartonger med ytterst snabba kontrollsniff. Hon arbetar ambitiöst, mycket noga och i ett mycket bra tempo. Instruktören var nöjd med Ailis sökmönster och med resultatet. Bortsett från en liten krafsmarkering när hon redan frysmarkerat. Arbetstemperaturen var aningen hög kanske. Men Matte blev superglad som belöning för lyckat resultat och Aili belönades rikligt med minifrolic och glädjen stod högt i tak för att bekräfta Aili! Så då kom tassen - i ren upphetsning.

Efter lite vila och lite taktiksnack bjöds kursdeltagarna som i början av kvällen var tre och nu var två på ytterligare utmaningar! En mycket exklusiv kurs med i stort sett privatundervisning blev detta!

Ett utomhussök till bjöds hundarna på och Aili startades mot vinden och intill den stora container vars långsida ingick i sökområdet. Ett stycke framför denna vägg stod prispallarna och även de ingick i sökområdet. Aili fick vittra längs väggen och Matte tänkte att eventuell vittring borde svepa utmed väggen rakt in i näsan på Aili. Detta antagande stämde gott och Aili hamnade rakt i mynningen av vittringsstruten! Varför hon fyndade den lilla kontaminerade möbeltassen, på understidan av den högsta prispallen snabbt. Snygg frysmarkering avslutade det snabba söket. Duktig Aili! 

Mera kartongsök blev det innan kvällen var slut. Något de båda ekipagen verkligen både behövde och hemskt gärna ville träna på! Nu flyttades alla kartonger runt och ingen av de båda mattarna kunde dra sig till minnes utseendet på den kontaminerade kartongen från förra söket. De hade sannerligen inte kollat hur kartongen såg ut! De hade ju bara stirrat på sina hundar! Lusläst hund! Vilket Matte för övrigt anser att ungef'är nittio procent av träningstiden går åt till. Oavsett vad man tränar. Även hemmavid läses det hund konstant! Det intressanta med att vara hundägare är ju att lära sig förstå vad hunden säger!

Det avslutande kartongsöket utförde Aili med samma koncentration och höga ambition som under alla de tidigare söken denna kväll. Samma startrutiner. När Matte såg att nosen var igång och Aili fokuserade åt ett visst håll sattes hon i arbete. Snabbt tog hon sig fram till rätt kartong! En liten kartong placerad uppe på en stor kartong, för undvikande av spontana tasskrafsningar. Ett mycket snyggt arbete avslutades med en perfekt frysmarkering på rätt kartong! Trots att govet var fyllt med kartonger placerade tätt intill varandra!

Facit: Mattes experiment med ett annat sätt att lära in luktsök och sök efter lukt i kartong har lyckats när det gäller de egna två Lapska. Att leka in lukten och att föra in kartongerna senare under utbildningen passade dem fint.

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 1

2017-09-20 12:50:28 - Saivi m flock

Snyggt jobbat sis! :)(inlove)(flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)