Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN ANNORLUNDA TRÄNINGSKVÄLL

2023-07-06

Onsdag.

Efter regnet började gräs och ogräs växa och när Husse drog till Friskis och Svettis greppade Matte trimmern och snyggade till runt stugan. Diverse blommor av typen ängsblommor har fått växa fritt på slänten mot bäcken, men nu är de stora prästkragarna omkullslagna av regn, rödklövern nästlar in sig överallt liksom åkervindan. Blåsugan finns överallt och insekterna har party på gräsmattan. Gräs finns det inte så mycket - däremot snaggad vitklöver, blåsuga och smörblomma. Ytan är prickig i vitt, blått och gult och är det enda som vuxit under torkan. En yta betydligt tåligare för hundlek än gräs.Dima trampade på ett bi och hoppade till; varpå han lätt haltande sprang iväg. Men den nyfikne killen vände snabbt om och sprang tillbaka, för att se vad som gjort honom illa! Matte såg det hela hända och hur biet flög iväg när Dima lyfte tassen. Han letade länge på platsen där det hände. Han verkade inte bry sig särskilt mycket om sticket och han linkade inte eller ens markerade. Ett bistick i tassen är väl inget för en överlevare!

Kvällens träning hade Matte planerat som en lite annorlunda träning än vanligt för de i träningsgruppen som var träningssugna. I bostads-/fritidshusområdet ligger en gammal stallbyggnad med vidhängande lider, då området är avstyckat från en stamfastighet; en gård med mycket gamla anor. Denna stallbyggnad är omhändertagen på ett fint sätt och ingår i Samfälligheten. Den ser invändigt ut som en saloon tagen ur en västernfilm. Denna lokal hade Matte nu bokat för att kunna träna uppletande i. Ingen i träningsgruppen hade varit här innan och att träna på nya ställen är ofta en utmaning. Matte och Husse har varit här men inte Aili och Dima. Matte hade tagit med en korg med olika föremål att välja bland, inklusive bitar av röd kong och attiraljer för eukalyptusletande. 

Sumo fick lägga ribban och hans uppgift blev att leta rätt på fem pyttesmå bitar av röd kong. Dessa placerade Husse ut och Sumomatte hade ingen aning om var de var gömda. Sumo är väldigt duktig på kongletande och jobbade envist runt i lokalen där stockväggarna erbjöd många små springor att peta in en liten kongflisa i. Ett biljardbord med fördjupningar i hörnen, med små hål i botten, var utmärkta gömmor! Sumo är en produkt av två arbetssugna hundar med stor arbetsmotor och bra nosar. En mycket duktig kille som väl lever upp till Mattes förväntningar!

Sumos mamma Aili fick ett liknande sök men med bara tre kongbitar av olika storlek gömda i lokalen. Den minsta var bara en gånger en halv centimeter. Dima fick också ett kongsök och för honom gömde Matte bara den minsta lilla biten; instoppad i en liten påsklämma för att inte Dima skall kunna ta den i munnen och råka svälja den. Det har han gjort en gång. Både Aili och Dima jobbade väldigt fint och löste sina uppgifter bra.

Lapska Kirou och hans sambo Labben Vinja fick leta efter andra föremål som gömdes på olika ställen. Apportören Vinja apporterade duktigt in föremålen och ett av dem var hennes mattes mobiltelefon. Vinja tränar annars mest på att söka efter andra dofter och tepåsar är då bra att använda. Nu råkade hennes matte ha glömt dem och ett febrilt sökande efter tepåsar satte igång. Alla skåpdörrar öppnades och i triumf kunde Matte förmedla att hon hittat ett helt paket med tepåsar! Men det var fel sort och Liptons Earl Grey var värdelösa i detta sammanhang. Det måste vara Lipton GULA påsar. Inga andra.

Efter en fikapaus fick hundarna göra det de är mer vana vid att göra en onsdagkväll. De fick söka efter en figurant. Sumomatte erbjöd sig att gömma sig precis utanför bakdörren. Innan hon visste att där fanns fullt med stackmyror....  Hon härdade ut och stod kvar, så att fyra hundar kunde få söka rätt på henne. Det tog tid! Doften från figuranten kom sipprande in lite försiktigt genom en springa under dörren och spred sig i den stora lokalen. Det blev en mycket bra sökuppgift och svårare än väntat, som avslutning på en bra och omväxlande träningskväll.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)