Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ATT TILLVERKA VALPAR...

2018-11-24

Att tillverka valpar är inte så himla enkelt som den som aldrig har försökt sig på det kan förledas att tro! Om man har hört om oönskade tjuvparningar mellan närstående familjemedlemmar, boende i samma flock. Tjuvparningar helt allmänt går ju snabbt och enkelt vad det verkar, för den som får det berättat för sig. Uppbrutna dörrar och forcerade staket, parningar genom burgaller hör man talas om. Men när det är noga planerat är det sannerligen inte lika enkelt alla gånger. Skall man dessutom resa långt och försöka pricka in exakt "rätt" dag kan man ta prover aldrig så många gånger och bara få en ungefärlig angivelse för vilken dag man bör infinna sig hos hanhunden, eller bjuda hem honom för ett fruktsamt möte. Så visar det sig att tikens ägglossning låter vänta på sig åtskilliga fler dagar än förväntat! Trots stigande progesteronvärden! Veterinären ger råd enligt hur det brukar vara, vilket inte gäller till hundra procent. Det finns alltid avvikelser. En resa, en ny miljö, individuella skillnder och många andra omständigheter kan få progesteronstegringen att ta en paus och ägglossningen sker inte när veterinär och tikägare hade trott att den skulle ske. Sedan skall äggen även hinna mogna innan det är "rätt" dag. Vilken dag vet en erfaren hanhund oftast, men kan ta fel och påverkas om tiken är villig för tidigt. Násti och Aili är exempel på villighet och inbjudan för tidigt. Säker sex.... Medan Gázzi endast ställde upp under ett enda dygn. Även om partnern ville  både innan och efter. Inte är det lätt att tillverka valpar på beställning inte.

Den inhägnade tomten till Lapskflockens torp står till förfogande för ett valptillverkarmöte. Ett möte som antogs skulle ske aningen tidigare, men där tikens kropp hade andra planer. En vistelse som måste förlängas lite för ett gynnsamt möte mellan förhoppningsvis blivande föräldrar. Här kan två hundar mötas på neutral mark med minimalt med störningar och de har en inhägnad skogsbacke där de kan umgås fritt. Förutsättningarna känns bra för ett bra möte. Även om det oftast funkar fint även med två kopplade hundar på en promenad på ett lämpligt ställe. Nástis tre kullar tillverkades på det sättet, då inga andra alternativ fanns vid besöken i Finland. De tu som har bestämt date vid Torpet har mötts tidigare och även tränat ihop, så nu hålls det tummar på många håll för ett lyckat möte de närmaste dagarna. Förhoppningsvis får Násti nya barnbarnsbarn och träningskompisen blir farsa igen!

Fredag.

Även om Husse och Matte inte springer som gaseller med hundarna för närvarande så är de inte bortglömda. Medan Matte krattade mängder med eklöv och inte minst kopiösa mängder med nerfallna ekollon runt hus och lillstuga, skogspromenerade Husse med de båda Lapska. Två minusgrader var det, luftfuktigheten var hög och rimfrost över hela skogen lyste upp i gråvädret! Modji ville dra ut på promenaden och var på värsta lekhumöret och i kampartagen! Hon var glad och hon var lekfull och kamplusten med kopplet var stor! Hon fick hållas den lekfulla damen, som fyller tio år om exakt en vecka! Det känns, som vanligt, inte alls länge sedan hon tillverkades vid stranden i Hamina nära den Ryska gränsen. På koppelpromenad och i infarten till en villa, när mamma och två barn just kom hem från dagis.

Klicka för större bild.

Musti och Násti i oktober 2008.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)