Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MELLAN SKURARNA

2020-07-31

Torsdagen präglades av samma vädertyp som de senaste dagarna. Jorden fick sin beskärda del av vatten från ovan, ledsagat av ett åskväder. Förmiddagen hann avnjutas ute i trädgården innan molnen hopades. Med avnjutas menas att trädgården nu är som finast med rosorna ännu i blom och höstfloxen i knopp, den stora strålögaplantan blommar med mängder med höga stänglar, som lockar till sig stora mängder bin och humlor! Att enar inte kan flyttas tror inte Matte på och kan konstatera att de små rotskotten från vägkanten tvärs över vägen verkar ta sig fint. Tack vare flitigt vattnande innan regnperioden tog vid. Husse hade en date med bror sin på driving rangen vid den närbelägna golfbanan och Matte hade egentid med hundarna.

I solskenet på bryggkanten i den lilla bäcken framför huset satt Matte och avnjöt en bägare yoghurt, omgiven av hundarna och en stor mängd trollsländor. Närheten till vattenytan i den så här års uppgrundade bäckfåren gav Matte chansen att studera djurlivet även i vattnet. Snoken har inte synts till på länge och förgäves tittade Matte efter någon vilsekommen kräfta från sjön uppströms. Både där och i sjön nerströms finns kräftor och snart skall kräftburarna ut för årets kräftfiske. I bäcken finns i Mattes tycke äckliga iglar, men salamandrarna verkar tyärr ha försvunnit. 

Molnen började hopa sig och Matte fick fart under fötterna när Husse återvänt till flocken. Dagens räcka av regnskurar var på gång. Med saxen i högsta hugg gick Matte loss på rosorna och putsade bort alla överblommade blommor. Dock inte på de stora parkrosorna Hansa, som får så stora och fina nypon! Luktärtor och rosenbönor bands upp för att klara de allt starkare vindbyarna, liksom de två nu stora riddarsporrar som överlevt snigelangreppen i sin ungdom. Tre av dem gjorde det inte. En liten ros flyttades och rosenflockeln frilades för undvikande av fler snigelangrepp. 

Husse tog med hundarna på en runda i skogen med mycket blåbärsätande och de anlände hem i princip när himlen öppnade sig. Samtidigt med två grannar som överlämnade en halvliter nyplockade och rensade blåbär, som tack för lite hjälp tidigare på dagen. Nej man skall inte kramas "i dessa tider" men halvlitern med ätklara blåbär fick Matte att bryta regler och med bortvända ansikten kramades Matte och sommargrannen. Fy skäms men såååå trevligt och efterlängtat. 

På kvällen serverade Matte Husse och sig själv varsin stor portion blåbär med vaniljglass. En lite avslagen Matte åt med god aptit! Blåbär är nyttigt och Matte hoppas att de funkar som piggelininjektion och bortblåst trötthet.

Antal kommentarer: 1

2020-08-01 20:17:03 - Eva

Vad ni är duktiga. Bra jobbat matte och mamma och mormor (heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)