Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KRÄFTHELG

2020-08-17

Lördag.

Lapskflocken bor mellan tre skogsjöar med fina badmöjligheter fråns stränder och klippor och i sjöarna finns det kräftor. Den senaste veckan har kräftfiske varit tillåtet och i helgen var det final. För många år sedan testade Matte och Husse att lägga ut de tre mjärdar varje fastighet har rätt att lägga ut, med klent resultat. Såpass klent att  det mest logiska var att släppa ut de stackars fångade djuren för tillväxt. Även om de var "lovliga".

Mattes söner har till och från visat intresse och nu äntligen skulle det blir kräftfiske tillsammans! Utan båt, men med två tvåmetersmän att tillgå, borde mjärdarna ändå hamna ett stycke ut från stranden. 

Dagen var på tok för varm med 29 grader. Hundarna bar sina kyltäcken hela dagen och trivdes gott med det och placerade sig till och med i solen tidvis. Matte roade sig med att dekorera punschverandan så att den skulle ge intryck av en sjöbod - ett marint tema! Ett fisknät, ett flöte/glaskula i nät, lite rep,två åror och årklykor, hundarnas flytvästar, lite fina strandstenar och naturligtvis kräftlyktor i papper men utan ljus. Mängder med stearinljus och många fotogenlampor. Matte gick där och pulade för sig själv och trivdes!

Så anlände söner med fästmö och två hundar som slappat hela dagen blev överlyckliga över att det hände något roligt! Gott luktade det när mjärdarna försågs med bete! Iväg for Matte med kräftfiskarna och att åka avcabbad Jeep är kul! Nerför grässlänten mot sjön bar det längs skogskanten och sedan vidtog en snårig promenad genom högt gräs och över djupa och dolda diken. Vid stranden var det vass och svårt att lägga mjärdar. Tre extra kunde läggas i tack vare en generös granne. En liten balja till minibåt var täckt av några års torkade löv och strandad sedan länge med begäran om flytt. Åror/paddel saknades och en hittad planka fick användas att staka med. Den lånades utan dåligt samvete och så kunde mjärdarna sänkas utanför vassbältet, där inte ens då långbenta sönerna kunde bottna.

Hemma hade Husse och hundarna blivit allt hungrigare och nu var det äntligen dags för förtäring. Mörkret föll och utifrån såg punschverandan med sina många lyktor, fotogenlampor och ljus under den stora eken påtagligt inbjudande ut! Såpass att en förbipassrande bil saktade in märkbart mycket. Ovanligt numera.

Kvällens timmar försvanna fort under ätande och drickande efter en varm dag. Modji och Aili närvarade och var delaktiga i gemenskapen. Klockan närmade sig midnatt och mjärdarna skull vittjas i pannlampornas sken. Detta överlät Matte med varm hand åt sönerna, för att inte riskera att gå överstyr i dikena i mörkret. Att mjärdarna visade sig vara tomma efter bara några timmar i vattnet, så här i sluttampen av fiskeperioden och vid ett av få lämpliga ställen om man saknar robar båt, var föga förvånande. Fångsten var ju inte det viktiga. Det var samvaron kring ett fat kräftor, en skål räkor, kryddosten, västerbottenpajen och tårtan som var det viktigaste! Fem personer utomhus fast under tak och med avstånd. Kräftskiva var det icke förty!

Söndag.

Sovmorgon! Matte trodde inte sina ögon när hon lyckades bända upp ögonlocken. 07.40! Halva dagen hade redan passerat! Allt efter att vakna klockan 6 känns som sovmorgon.

Mycket skulle hinnas med innan solen och värmen gjorde mycket omöjligt. Efter vattnande av törstiga växter, ännu i skugga, kom så Matte äntligen iväg med hundarna på en långpromenad. En powerwalk som var efterlängtad! Fram och tillbaka med hinkar med vatten traskar Matte varje morgon. Ett evigt vattenbärande och många steg. Hundarna får dagliga promenader med Husse i skogen. Nu hade det gått några dagar sedan den förra raska promenaden och det kändes gott att konstatera att idealtiden hölls!

Söndagen blev inte fullt så varm som lördagen, men 26 grader är också väldigt varmt. Husse åkte och tränade slag på golfbanan och Matte återställde punschverandan efter sin kväll som sjöbod. Nu skulle här hängas tvätt på alla de tre linorna i stället för kräftdekorationer.

I kvällningen tog sig Matte före att låta Aili bevisa att apporteringsträningen gett ett resultat värdigt att filma och skicka in för bedömning. Aili skötte sig jättefint med både apporteringen och avlämnandet i Mattes hand. Modji fick göra samma sak, men avlämnandet blev av det våldsammare slaget. Modji valde att slänga repstumpen med snärt in i Mattes öppna hand! Fartfyllt och kraftfullt av den äldre damen! Skall det vara skall det vara ordentligt! "Här har du Matte! Tag emot!" Typ.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)