Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VARMARE OCH VARMARE... Träningsfoton

2021-07-15

Tisdag.

Matte kom upp mycket tidigt. För varmt i sovrummet. Upp till sjön och den lilla sandstranden bar det. Det gällde att passa på innan småbarnsmammorna dök upp. Matte hade baddräkt och tog med sina två Lapskdamer direkt ut på djupt vatten, för att få hela tion nerkyld så snabbt som möjligt efter nattvärmen. Därefter fick hundarna simma enskilt med Matte, som lurade ut dem på allt djupare vatten för att få dem att återupptäcka glädjen med att simma. Modji sprang gärna ut och simmade efter kastade pinnar en stund. Mycket bra motion! Aili höll dock inte med om detta. Hon simmar helst inte. Går möjligen ut och blir lite kall om magen. Nu ville Matte ha två rejält blöta hundar inför en het dag. Därför blev det lite simskola med Aili. Avslutning blev det när Matte bogserat ut den mot land simmande Aili baklänges ett stycke och sedan släppte henne. Ibland kan man behöva lite hjälp för att komma på att man faktiskt kan själv. Aili simmade på så fint och hade slutat plaska med framtassarna. Aili kan simma bra, men det tror hon inte.  Två nerkylda och mycket pigga Lapska uppskattade mycket att få gå lösa på skogsstigen till nästa vik. Därifrån var det kopplat längs vägen hem. De ansåg sedan båda att det var superskönt att ligga i solen länge efteråt. 

Onsdag.

Kvällsträning på ett skrotområde när solen började försvinna bakom de omgivande träden. Fyra Lapska tränade denna kväll. Modji, Aili, Modjis halvbror Lime och Ailis son Sumo. Aili som var sprickfull av energi fick börja och tre figuranter gömde sig på för Matte okända platser inom ett begränsat område. Det var ännu varmt och hänsyn måste tas till detta. Aili och Modji hade kylvästar där de låg i bilen som var silverdukklädd, stående i skugga med alla fönster och bakluckan öppen. Kallt vatten i skålen i bakskuffen. Det fläktade fint rakt igenom bilen. Aili fick fin vind och vittringen från den första, högt placerade figuranten tog hon snabbt.

Klicka för större bilder.

Hon jobbade sedan vidare och hittade Husse på en hög med nätrullar. En tredje figurant hade klättrat högt upp och Aili ville komma så nära som möjligt när hon lokaliserat gömstället.

Hon klättrade upp på järnbalkarna och kollade om det gick att hoppa upp, men insåg att det vore dumt att testa och gick ner igen och skallmarkerade nedanför stegen. Snyggt jobbat!

Hennes son Sumo hittade också en högt placerad figurant och inte var det något som hindrade Sumo från att vilja ha dragkamp som belöning!

Modji fick bara söka i ettbegränsat hörn av området som låg helt i skugga och sist av alla när solen sjunkit påtagligt mycket. Hon jobbade fint med stor motivation och stor lust i sitt sökande efter tre försvunna personer. Hon skallmarkerade bra och tyckte själv att hon fick hålla på och jobba alldeles för kort stund. Varför hon drog iväg för att kolla alla gamla gömställen, använda tidigare under kvällen, där solen ännu låg på. Där skulle hon inte kuta omkring och Husse fick kalla henne tillbaka. När man är hund är det inte alltid man begriper sitt eget bästa.

Torsdag.

Matte var åter uppe tidigt och den hetaste dagen hittills var att vänta. Det var tjugoen grader hela natten, så att vara uppe tidigt för svalka måste ställas i relation till de dryga trettio grader som var att vänta.

Matte promenerade, ingen powerwalk, i en timme med hundarna i området. Sedan den senaste promenade för ett par dagar sedan hade en jättestor skylt hos en nyflyttad familj dykt upp på tomten. Vänd ut mot infarten och vägen och grannhuset tvärs över vägen. "Make love not war!" 

???

Dagen blev den hetaste hittills på drygt tvåhundra år i Stockholm, som var varmast i landet. 33-34 grader.

För mycket. Alldeles för mycket.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)