Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DIMA BRILJERADE

2023-09-14

Onsdag.

Efter dagens långpromenad i rask takt, åkte Dima på en blåsning av sin sambo Aili! Hon tog initiativ till att leka och rusade fram mot Dima i en tydlig lekinvit! Dima var med på noterna! Då bröt Aili och började nosa på en fläck på gräset, varför Dima gjorde detsamma. Aili såg sig omkring och lämnade platsen. Dima tittade långt och längtande efter sin sambo, men gav upp och lämnade scenen åt andra hållet.

En tragisk kommedi som finns på film på Instagram dogsandgardenatnan.

Kvällens träning ägde rum på en inhägnad industritomt, i anslutning till den stora fordonshallen, samt i fordonshallen. Två gruppmedlemmar överraskades med varsitt koppelsök med rulltagning, i en tidigare icke använd liten hörna med flera möjligheter att gömma sig. Två hundar som tränar markering medelst rulle och som tidigare inte tränat rulltagning vid bundet sök, endast vid frisök. Det gick galant och båda ungtikarna visade att detta inte var något problem för dem.

Utomhus fick Aili ett frisök med två figuranter gömda i varsin ände av området, vilket inte vållade henne några som helst problem. Dima fick ett bundet sök och även han hade två figuranter gömda på det stora inhägnade området. Egentligen var det mer träning för Matte än för Dima. Dima har en mycket skarp och säker nos - men han saknar erfarenhet. Matte tränar upp sin förmåga att på ett säkert sätt läsa Dima! Hur ser Dima ut när han får vittring? Hur ser han ut när han närmar sig vittringskällan och hur ser han ut när han lokaliserat vittringskällan? Så småningom kommer han att få lära sig att markera en funnen figurant, men dessförinnan är det många bitar som måste komma på plats.

Då gruppen delat på sig och tre hundförare började utomhus och tre inomhus fanns tid till en andra sökuppgift för samtlige hundar, allt under det att skymningen föll alldeles för tidigt.

Nu fick Dima frisöka i den stora fordonshallen och han hade två figuranter gömda i den övre delen närmast ingången. En var gömd i en av väldigt många nytillkomna ventilationstrummor till vänster om dörren och en figurant var gömd mellan ett par lådor till höger om ingången. Dima har fått bra startrutiner och satt stilla vid startpunkten och koncentrerade sig innan han släpptes iväg på sitt sök. Då såg Matte att Dimas nos vinklade en aning åt höger och sedan åt vänster, men han bestämde sig för att i god fart sätta iväg längst ner mot lokalens motstående kortsida, när han släpptes på frisök. 

Matte stod kvar vid dörren som en indikation för Dima att han skulle hålla sig däromkring när han sökte. Dima gjorde en u-sväng vid den bortre gaveln och återvände mot ingången längs ena långsidan och Matte förflyttade sig lite för att se vart Dima tog vägen. Då ropade en träningskompis att Dima redan var framme hos figuranten! Matte blev väldigt överraskad över hans mycket snabba och säkra sök och väldigt glad! Därefter hittade han sin andra figurant utan problem. Dima imponerade verkligen i sin snabbhet och säkerhet! Uppgiften löstes snabbt och säkert av en hund som bara tränat räddningssök i nio månader. En naturbegåvning och Matte är djupt tacksam över att denna hittehund från Ryssland korsade hennes väg genom en slump.

Aili fick ett snarlikt sök, men med tre figuranter och två av dem låg i varsin intill varandra liggande ventilationstrumma. Aili hittade Husse rätt snabbt i den ena trumman och snart skallmarkerade hon mot trumman bredvid, där ännu en figurant skulle vara gömd. Men Matte kunde inte se någon där inne! Husse bekräftade att figuranten var gömd där - men Matte såg ingen figurant, trots att Husse bekräftade och Aili skallmarkerade!?? Matte lutade sig långt in och anade något högt uppe? En skugga som visade sig vara figuranten som låg utsträckt på rygg på ett genomgånde rör, med en diameter på högst trettio centimeter! Hur kom han upp och i ryggläge och hur kunde han hålla balansen? Himla bra belv det i alla fall! Tack för uppoffringen Limehusse! Den tredje figuranten lokaliserades i en gaffeltruck i närheten och skallmarkerades av Aili.

Tack alla för en mycket bra träningskväll!

Tankarna går till de tre räddningshundförare som nu befinner sig i Marocko. Samtliga har varit ute på skarpa sök vid jordbävningar tidigare och en av dem är Kiril med Killian, som räddade arton människor i Turkiet för inte så länge sedan.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)