Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BARNBARNSBESÖK

2018-01-29

Söndag.

Barnbarn sägs vara livets efterrätt och i brist på tvåbenta barnbarn glädjer man sig väldigt mycket när fyrbenta barnbarn kommer på besök! Det är en nåd att få följa de hundar som fötts här hemma i flocken och deras liv i många olika länder! Deras karriärer och deras avkommor!

Grattis till Nástisonen Epic och hans Matte för två rallycert i helgen!

Modji fick besök av sin sonson Hálle på söndagen! Hennes son Runne blev pappa till åtta valpar i september längst upp i nordligaste Norge! Sju av dessa valpar bor kvar uppe i norr hos renskötare och en kille flyttade söderöver. Denne lille kille har nu vuxit in i sin nya flock och miljö och det var dags för ett efterlängtat besök i farsans barndomshem.

Han hade haft oturen att bli rejält utskälld som nyinflyttad av en stor, vuxen grannhund och hade en sund skepsis när han hörde hundar skälla inne i den lilla stugan i skogen. Modji och Aili hade noterat att de fått besök och larmade innanför altandörren. De ombads vara tysta och fick stanna kvar inomhus för att låta lillkillen bekanta sig i lugn och ro med den helt nya miljön. 

Efter att ha suttit och studerat omgivningen en stund, trygg mellan sin mattes fötter, ansåg han tydligen att läget var under kontroll. Varför han begav sig ut på upptäcktsfärd på den inhägnade tomten. Här fanns en hel del att studera för ett nyfiket knytt på fyra månader! Bäcken som forsade fram studerade han noga! Lekstugan var spännande! Han upptäckte den lätt upphöjda rabatten mitt på gräsmattan och där placerade han sig och smakade på lite vissna blomblad. Mormor Modji fick komma ut efter en stund och hon uppförde sig som vanligt lugnt och balanserat. Hon tog kontakt med sin sonson och hälsade honom välkommen.

Det var ruggigt ute och en Farmor har inte alltid samma intressen som ett minderårigt barnbarn, varför Modji så småningom valde att dra sig in i brasvärmen. Det var blött och rått ute och mer novemberväder än vinterväder. Hálle blev hemtam och upptäckte möjligheterna med en öppen gräsyta! Han fick springfnatt och bara rusade hej vilt runt och hit och dit i ren livsglädje! Underbart att se! en boll fångade även hans intresse ett tag. När lillkillen fått ha tomten för sig själv en riktigt lång stund för att få hemkänsla började det kännas lagom att dra sig in i stugan för en fika.

Modji och Aili fick hålla sig undan igen, för att ge den unge besökaren fritt tillträde för att tillfredsställa sin nyfikenhet. Leksakskorgen tömdes och vartefter kaffet var urdrucket hade han vidgat sina vyer och upptäckt vedkorgen. Modji och Aili fick en i taget komma ut ur sovrummet och Hálle var bekväm med situationen. Men inte Matte fullt ut! Aili tog sig ton och skulle ha egentid med Hálles egen matte och visade hur hon ville ha det. Aili åkte in i sovrummet igen. 

I uterummet packade Matte upp två gigantiska ogarvade renskinn som medförts norrifrån och Hálle blev väldigt intresserad! Detta kände han igen! Han slickade noga på baksidan på det endast torkade renskinnet. Stelt och bängligt var det och Hálle försökte komma åt högre och försökte klättra upp! För att bara halka ner igen och det bekom honom inte. Modji var väldigt brydd över lukterna som skinnet spred! Intorkat blod. Hon studerade nyfiket sitt barnbarn som tog för sig och slickade noga på skinnets baksida. Han är uppfödd på Acana torrfoder och renkött! Sämre start kan ett knytt få! När han tröttnat på renskinnen försökte han dra ner fällen som hans Farmor Modji ligger på i en korgstol, när hon håller koll på omgivningen. Men där satte Modji stopp! "Den stolen rör du inte!" En blottad hörntand talade sitt tydliga språk.

När Aili sedan kom ut till renskinnen som flyttat in i uterummet, valde hon att passera snabbt som attan!  Innan de anföll. Typ. Hon lär vänja sig.

Det blev dags att ta farväl efter några timmars härligt umgäne med ännu en valp som har sina rötter här hemma i stugan. Det skall bli väldigt roligt att föja honom framöver! Ännu går han i förskoleklass men andra uppgifter väntar framöver!

Lycka till och välkomna tillbaka!

Några bilder togs i gråvädret under gårdagen.

Klicka för större bilder.

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)