Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SOM FÖRR

2015-09-10

Onsdag.

Mattes liv med ny höft börjar i viss mån likna det liv hon hade för 15 år sedan, vad gäller fysisk förmåga. Vilket i högsta grad gynnar hundarna, som tvingas jogga på långpromenaderna. Det gäller att passa på och njuta så länge det varar....   man blir ju inte yngre direkt. Fler leder finns att nöta ner brosket i. Så Matte njöt för fullt när hon satt på Islandshästen Garpur under en timme, efter att ha gått morgonsvängen med hundarna hemma.

Någon kanske tror att det inte är ansträngande att rida. Vilket är sant om man låter hästen lunka fram på hängande tyglar och väljer att "åka häst" på en skogsstig för att bara njuta av hästen och naturen. Men rider man dressyr i en timme i skritt, trav och tölt känns det att man jobbar med kroppen. Uppgiften för dagen, efter att var och en borstat av och kratsat hovarna på sin häst samt sadlat och tränsat, var att rida i serpentiner och bågar i tre gångarter. Matte fick både ris och ros och jobbade med att få Garpur att tölta snabbare i bågarna. Utan spö. Kämpade med urmusklade ben! Matte var klädd i fleecetröja då det var nio grader när hon for hemifrån och nu sken solen och värmde gott med Brittsommarväder! En genomarbetad och lite trött häst och en svettig Matte skiljdes åt i hagen, där Garpur fick morot och genast uppsökte vattenhon.

Hem for Matte och släppte ut hundarna och petade i sig lite mat och kaffe. Plockade lite med blommorna och tog sedan med hundarna ut på en powerwalk på 35 minuter. Samma sträcka som förut. Vad nu den kan vara i kilometer. Uppför backen och nerför backen utan att sakta av. Hundarna pinnade på, solen sken och det var sjutton grader. Ljuvligt! Hemkomna fick även hundarna en morot att dela på. Billigt och kalorisnålt hundtugg, som även Aili nu har förstått att uppskatta. Grupptrycket! Konkurens.

Matte ägnade resten åt dagen åt trädgården och Modji och Aili fick ett tokryck och jagade varandra så jord och grus for vida omkring på de nyanlagda ytorna framför huset! Roligt hade de! Násti iakttog dem med upphöjt lugn och höll sig lite undan när de yngre släppte ut överskottsenergi.

Matte somnade ovaggad med tidningen över näsan. Tacksam över att kunna hålla igång även hon.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)