Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SENIORKOLL

2014-11-14

Onsdag.

Matte gick en kortare långpromenad med stavar och hundar, eftersom det skulle tränas på kvällen. Plats för träningen var Ramirent och där är det stora ytor för hundarna att söka på. Kvällen träningsgäng bestod av tre Lapska tikar, varav två löptikar och två hanar. För enkelhetens skull kördes killarna först. Ibland blir det tvärtom om man vill träna på just den störningen.

Båda killarna skötte sig alldeles utmärkt och gjorde det de skulle, varken mer eller mindre. Ungherren har börjat ta för sig av livet i största allmänhet och tycker att han klarar sig rätt bra själv. Varför det passade mycket bra att träna just detta med följsamhet och kontakt under arbete. Samtidigt som han får ta för sig när han går på en vittring. Kontaktträningen har man sedan nytta av i vardagen. Man vet i alla fall att hunden kan när den vill! Arbetssituationen är speciell för hunden och där är den inriktad på samarbete på ett annat sätt än i vardagen hemma. Grabben gjorde ett mycket snyggt och stort frisök med lagom mycket kontakt och följsamhet! Kul att se tonåringarna utvecklas.

Násti och Modji fick likadana sök med tre figgar utlagda. Två var gömda nära varandra. Matte ville inte gå för mycket kors och tvärs i mörkret och bestämde sig för att gå vägen runt sök området och låta Modji söka därifrån i den goda vinden. Varför Modji drog iväg ett gott stycke och just som Matte tyckte att Modji drog åt fel håll, kallade hon in sin hund. Som, med facit i hand, just funnit sin figge och nu var alldeles för lydig......  Varför två figuranter fick en kylig väntan på att Matte och Modji skulle komma runt och hitta dem från andra hållet. Men de blev hittade.

Aili skulle hitta Husse och det gjorde hon. Även om hon dessutom visade de avledande figuranterna i Mates tycke lite för mycket uppmärksamhet. Husse var gömd så att han hittades sist och där fick Aili äta kattmat ur liten förpackning. GULDFIGURANT! De andra tog ju inte kontakt och var därmed "värdelösa". 

Tack för bra träning!

Torsdag.

Matte hade lite olika saker att uträtta och efter lite rastning i skogen fick hundarna följa med i bilen.

Först skulle Matte till gymmet för veckans andra pass. Körde inte alls på med extra vikter, däremot med fler repetitioner. Gick igenom träningen med sjukgymnasten. Därefter fikade Matte och skämde bort sig själv lite. Ute skymde det på redan vid tvåtiden och det var som långt norröver, där gryning omedelbart förbyts i skymning. 

Färden gick därefter vidare till Täby Kyrkby djurklinik för vaccinering av Násti och Modji och en seniorkontroll av Násti. Först rastades alla tre hundarna i närområdet. Modji visade nu att hon fått lite nog av veterinärer, sedan den långdragna förlossningen som slutade med ett akut kejsarsnitt för ett år sedan. När Násti åkte upp på undersökningsbordet placerade sig Modji i hörnet vid dörren och hoppades på att bli bortglömd. Inte rädd på något vis men tydlig i att hon inte var helt bekväm. 

Vetten kollade hjärta och lungor och sedan Nástis enda öga mycket noga med två olika instrument. Han kollade även böjförmågan i alla leder. Därefter gratulerade han till en mycket fräsch 11½-åring. Han kunde inte hitta några problem. Inget fanns att anmärka på någonstans. Precis som med mamma Gázzi i samma ålder när hon fick göra en seniorkoll. Eftersom hundarna skulle vaccineras och Matte ville fasa i detta med Ailis vaccineringar, kom denna seniorkoll ett halvår före tolvårsdagen.

Det kändes skönt att kunna informera alla valpköpare om resultatet av undersökningen. Násti har varit med om en hel del hittills och är fortfarande i mycket god kondition och vid god hälsa, samt leker ibland med dotterdottern Aili. Hon är en hund som, likt sin mor, fullständigt älskar att arbeta!

 

 

Antal kommentarer: 1

2014-11-14 11:01:50 - Saivi m flock

Så jätteskönt att höra att "mormor" is still going strong! Balvis var på sin första seniorkoll, nu 7,5 år, för en månad sedan. Är så tråkigt att vi bor så långt ifrån er. Ska ni ha någon träning under "julledigheten" undrar Saivan? (inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)