Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNINGSHELG PÅ ÅLAND,foton

2019-09-09

Fredag.

En aningen reducerad träningsgrupp tyvärr begav sig på eftermiddagen med båten från Kapellskär till Åland och ett gårdshotell på en hästgård med fint boende,där hundarna var välkomna. Inte alltför långt därifrån finns en fantastisk ruinövningsplats för räddningshundsök i Godby. Sedan många år har Matte och Husse ett samarbete med ett gäng från en av de tre organisationer som ägnar sig åt räddningshundutbildning och träning här på Åland. För fem år sedan gjordes ett besök här, när Aili var tio månader och fick prova på riktigt ruinsök för första gången. Ovanligt sent i livet i jämförelse med familjens övriga hundar. Men ruinstaden i Rosersberg vid räddningsskolan var då bortforslad och detta ruinövningsområde på Åland ligger nu nära och bra för dem som bor nära Kapellskär.

Lördag.

Fyra bilar med sex förare och fem Lapska Vallhundar startade tidigt och begav sig till ruinområdet, där gänget från Åland mötte upp med sina hundar, varav en Lapsk grabbhalva som redan hunnit vara över till Sverige och har tränat med sina svenska kollegor i de miljöer som kan erbjudas där. Det är alltid roligt att få följa nybörjarna! 

Ruinområdet är stort och det är inhägnat. Här finns många typer av legor/gömställen och det som inte går att få till hemmvid kan träningsgruppen få öva på här. Som system med rör under marken, där vittringen sprids åt olika håll och där man kan gömma flera i olika rör i olika riktningar, men samtidigt i förbindelse med varandra. Allt täckt av rasmassor. Svåra vittringsförhållanden! Någonstans där under rasmassorna ligger en eller flera personer gömda och det gäller att hitta dem med hundarnas hjälp och sedan plocka fram dem! Svårt för både hundar och förare!

För att få till en effektiv träning delades ekipagen upp i  tikar och hanar och så körde man två hundar i taget samtidigt i varsitt område, med osynlig/tänkt gräns emellan. En tik sökte av den ena halvan av området samtidigt som en hane sökte av den andra halvan. För undvikande av eventuella revirdiskussioner. Ett realistiskt sätt att arbeta i en skarp situation, för effektiv genomsökning av ett område. Vädret på lördagen blev bättre än det väntade dagsregnet! Det blev bara en del skurar som en glad överraskning. En förrådslokal var användbar som sökområde och utnyttjades under det värsta regnandet. Här gick det att få till kluriga sökförhållanden med vittringar som slog i varandra när figuranterna låg gömda nära varandra i samma rum. 

En lunchpaus togs på närbelägna Stallhagens bryggeri, som byggts ut till en oerhört mycket större anläggning än för fem år sedan! Hundförargänget fick en privat visning av den stora anläggningen och sedan åts det lunch på platsen och handlades Stallhagenöl till halva priset! 

Räddningssökträningen fortsatte hela eftermiddagen och alla hundar fick stora frisök med många figuranter klurigt gömda i ruinerna. Ibland visste man som förare var figuranterna var gömda men inte alltid och då hade man en "Facit" med sig för undvikande av felaktigt utdelat beröm till hundarna. Med gammal vittring liggande i tidigare använda legor blir det svårare alltefter för hundarna att urskilja och särskilja olika vittringar. Särskilt när man gömmer tre personer mycket nära varandra. En realistisk situation. En synlig i marknivå, en under marken och en högt ovanför till exempel. Inom några få kvadratmeter.

Efter en hel dags träning väntade en grillkväll i orangeriet vid gårdshotellet. Där boendet var byggt på höskullen ovanför stallet! Men innan middagen passade Matte på och tog en rask promenad med Aili och Modji på den intilliggande stubbåkern. Både Matte och framför allt Aili beöver få tillbaka konditionen efter månaderna med valparna under sommaren. Även Modji behöver raskare promenader än vad som bjudits i skogen i värmen under sommaren. Att samlas så här och umgås och utbyta erfarenheter två träningsgrupper emellan, är mycket värdefullt och uppskattat! 

Söndag.

Även denna morgon startade med samling klockan nio för träning. Konceptet med två grupper med tikar i den ena och hanar i den andra och samtidigt träning i varsin del av området behölls. Men lite variation på själva träningen behövdes! Någon föreslog "speeddating", vilket föll i god jord. Det gick till så att tre personer gömde sig någonstans i det stora området. Ett ekipage i taget fick tio minuter på sig att hitta dem och en domare höll tiden och avgjorde om utpekandet av legorna vid fynd var korrekt nog för godkännande. Här gällde det att inte fara åstad och man måste skynda långsamt och tänka på säkerheten i rasmassor berikade med mängder med uppstickande armeringsjärn! Snubbelrisken och skaderisken var stor! Vilket gjorde att Matte såg till säkerheten framför att kunna läsa sin hund. Aili skallmarkerade fint väldigt långt borta och utom synhåll! Matte tog sig fram så snabbt hon kunde men när Matte väl var där hon hört sin duktiga självständigt arbetande hund markera, var hunden på väg vidare då hon hade ett jobb att sköta. Tid att bara stå och vänta hur länge som helst  fanns inte för Aili. Rätt tänkt när tiden var begränsad. Matte pekade på ett rör såsom varande platsen för var figuranten var gömd. Det fanns två rör till förvisso, men dem såg inte Matte från det håll i ruinerna som hon kom. Matte valde fel rör. Aili hade fyndat figuranter i de båda andra rören.....  Av tre gömda figuranter fick Aili en och en halv godkända totalt! Övriga ekipage hamnade på liknande resultat och ingen snubblade och ingen skadade sig! Rätt bra resultat ändå och roligt och nyttigt var det att köra så här med pressad tid på ett stort område. De som varit gömda fick sedan köra sina hundar under samma förutsättningar.

Inne i byggnaden hittade Matte en punkterad rullstol. En idé kläcktes. Matte ville utvidga Ailis erfarenhetsförråd. Husse gömdes ordentligt i ett hörn bakom diverse skymmande skivor, Matte satte sig i rullstolen och tog Aili i sitt knä och startade söket. Rullande sig själv i rullstolen med Aili i knät. Aili förstod genast uppgiften och näsan gick igång. Hon sökte! Sittande stilla och fint. Matte rullade iväg i de riktningar Aili angav och det bar närmare och närmare hörnet där Husse var gömd. Aili kom till fin skallmarkering och fyndade Husse! Hela tiden sittande kvar i Mattes knä. Duktig Aili!

Man måste våga testa sina idéer och tänka "utanför boxen". Ju fler "tokerier" Aili utsatts för, desto bättre rustad är hon för att hantera okända och avvikande situationer och förutsättningar när hon skall söka. På en lagtävlingen brukar fantasin flöda hos arrangörerna ibland! Övningar som sållar bland ekipagen behövs och då kan vad som helst dyka upp. Eller så ser livet lite olika ut när man skall träna hund. Det gick ju bra att träna Aili med Matte gående med två kryckor efter höftoperationen! Det går alltså bra även från en rullstol. Kan vara bra att veta.

Tiden för uppbrott och avfärd kom och farväl togs med en allmän önskan om ett nytt besök inom en snarare framtid än om ytterligare fem år! Att det här ruinövningsområdet är populärt är inte svårt att förstå! Ett stort tack till alla som medverkat till att detta besök blev möjligt!

En fantastisk plats att bo på var det! Detta gårdshotell. Men - när rummen skulle betalas stämde inte summan med vad som avtalats skriftligt och tyvärr uppstod en diskussion. Om återbetalning av feldebiteringen sker återstår att se. 

Dagens bilar är bredare än vad färjorna byggts för. När Lapskflockens bil stuvats så nära väggen på Rosella att passagerardörren fram inte gick att öppna mer än en decimeter lite drygt, fick Matte omedelbart när Husse öppnade förardörren upplysningen av däckspersonalen att hon fick "gå ut via förarplatsen". Man visste alltså innan Matte ens försökte, att det inte skulle gå att komma ut från passagerarsidan!!! Matte upplyste om att hon med höftprotes inte fick/kunde rotera vänsterbenet utåt, men det var ingen intresserad av och Matte fick inte sitta kvar i bilen under resan. ? Hur tänkte man här? Inte alls. Matte skulle ut! Efter att ha fastnat med byxorna i fästena till säkerhetsbältena flera gånger gav Matte upp att försöka mer. Orkade och vågade bara inte vrida till kroppen likt en en elitgymnast. Ville inte vrida den nyligen opererade höften ur led! Hur skulle Matte i så fall plockas ut?

När alla lämnat bildäck stod Husse och en kompis kvar hos Matte som svor som en borstbindare vid det här laget. Till slut vräkte sig Matte bakåt, utan att kunna fälla ryggstödet så mycket då baksätet var fullastat, fick upp fötterna mot vindrutan och kunde sedan vrida hela kroppen och inte bara den känsliga protesleden åt vänster. Över ratten. Liggande raktlång på rygg över framsätena med fötterna ut genom förardörren fick Matte upp rumpan i ett höftlyft över mittkonsol och bältesfästen och kunde med armarna dra sig ut med hjälp av ratten. 71 år gammal och med två höftproteser. Som tur är normalviktig och rätt liten på det hela taget. Jämförelsevis.

Ont gjorde det sedan i båda höfterna och i ryggen hela måndagen.

Viking Line är underrättade.

Helgen var fantastisk och hade gärna fått ett aningen roligare avslut. Betalningstjafset kändes ovärdigt ett så fint ställe och att behandla gamla kärringar som styckegods var rätt kasst av Viking Line.

Nu är träningsgruppen dock laddad inför lagtävlingen om en månad! Ännu är inte platsen och boendet avslöjade. Mer än att det blir i Skåne.

Boraderterriern heter Jackie! Klicka för större bilder.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)