Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KNYTTEN TIO DAGAR I DAG! Foton.

2019-07-04

I dag den 4 juli fyller Ailis och Nemos valpar tio dagar. De äter bra och sover gott och verkar ha vuxit som de skall. De är fortfarande aldrig vägda. I dag på morgonen hade Lill-Nemo, som först i gänget, öppnat en liten glipa i den inre ögonvrån på sitt vänstra öga! Magiskt! På eftermiddagen när detta skrivs är höger öga nästan öppet och vänster nästan helt öppet även det. Brudarna Brun är starkt på gång även de! Knytten har låtit Matte sova oavbrutet två hela nätter med god sömn och för det är Matte dem djupt tacksam!

Klicka för större bilder.

Onsdag.

Livet består, märkligt nog även av annat än nyfödda knytt, trots att sådana finns hemma i en valplåda. 

Mattes bil blev några dagar före Midsommar utsatt för grov skadegörele, alternativt ett inbrottsförsök för att stjäla Modji och Aili. Två rutor längst bak på passagerarsidan har fått flera hål orsakade av endera en utrymningshacka flitigt använd vid bilinbrott, eller luftgevärsbeskjutning. Att någon ansåg sig tvungen att krossa rutorna för att rädda hundarna från en överhettad bil, är inget tänkbars alternativ. Det var mulet, regn i luften och alla rutor var nerdragna ett stycke runt om, bakluckan helt uppställd. Hundarna var inlåsta bakom gallergrindar.

En polisanmälan gjordes, försäkringsbolaget kontaktades och glasfirman besöktes. Man skulle höra av sig när beställda rutor anlänt, för bokning av tid för reparation. Husse fick veta att det var tack vare den kraftiga svarta solfilmen som rutorna "hängde kvar", trots att de var krossade. Vilket räddade hundarna från att peppras med glassplitter, där de satt i bilen. Solfilm är alltså bra även som säkerhetsåtgärd och inte bara som solskydd. Alltid lär man sig nya saker!

Husse har fått fara runt för att få tag i exakt likadan solfilm som finns på alla bakre rutor. För att säkerställa att det blir lika runt om vid byte av rutor. Sedan har han fått köra den filmen till glasfirman så att den kunde förberedas innan bilen lämnades in för att få de nya rutorna ditsatta. Från polisens sida kan man naturligtvis inte göra någonting. Inga vittnen finns. Trots efterlysning från Husses och Mattes sida.

Trots allt är hundarna inte stulna. De är oskadda. Men tankarna på vad som kunde ha hänt och vad har egentligen hänt? De tankarna envisas med att dyka upp. Var det inbrottsförsök, stöldförsök eller bara ren och skär skadegörelse för att få utlopp för något? Kan det inträffa igen? Så klart det kan. Hur blev det så här? Hängmattor och grillar stjäls ur trädgårdarna och polisen ger rådet att plocka in / låsa fast allt löst i trädgårdarna när man lämnar hemmet. Suck.

På kvällen tränade Husse, Modji och yterligare två Lapska Vallhundar, Knyttpappa Nemo och Modjis halvbror Lime. Tillsammans med Springertjejen och Jaktlabbegrabben. Modji fick ett frisök med tre figuranter gömda i området och i uppgiften ingick även för Modji att ensam gå upp på en stor läktare och söka av alla raderna med stolar. Hon fick ta sig upp via en gallertrapp och Husse gick nedanför på asfalten. Ekipaget förenades vid kortsidan, där Modji kom ner via en annan gallertrapp och avrapporterade att hon inte hittat någon på läktaren. Det fanns inte heller någon person gömd där. Modji gjorde ett fint jobb med självständigt arbete och hon löste problem längs vägen bra. Det är inte alltid hundarna kan gå direkt till vittringskällan i vittringsstruten! Hinder i form av täta häckar med vassa taggar, staket och grindar kan hindra hunden, som då måste släppa vittringen, lämna vittringsstruten, för att ta sig vidare och söka vittringen på nytt, när hunden hittat en framkomlig väg.

Alla hundar klarade detta fint under kvällens träning och oftast är det den mentala problemlösningen som tröttar mer än den fysiska aktiviteten.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)