Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÄVENTYRLIGT JULHANDLANDE, foton

2023-12-12

Måndag.

Städdag och flocken måste lämna reviret under eftermiddagen, för att ge plats åt de båda städtjejerna som en gång i månaden ser till att det är välstädat i stugan. Hade det inte varit städdag så hade varken Husse eller Matte valt att ge sig iväg med bilen någonstans. Det skulle snöa blötsnö hela eftermiddagen. Just som flocken satte sig i bilen halv tolv började stora blöta flingor falla. I och med att det hade blåst upp lite, satte snökanonen över havet åter igång och blåste in snöväder över kustremsan.

Vägen ut ur skogen var inte rolig att köra! Det var moddigt och slirigt och det var smalt och ont om plats att mötas och många snöpinnar hade körts av. Var vägen slutade och de djupt skurna dikena började, var tämligen oklart för det mesta. Hela tiden föll snön och sikten var halvdan. Att vara ute på tomten i tre timmar kändes inte som ett alternativ. Nu var det turligt nog inte så mycket trafik och flocken kom helskinnad till Arninge. Målet för resan.

I tämligen ödsliga butiker kunde Matte och Husse förse sig med vad de hade skrivit upp på listan och seniorrabatten kunde utnyttjas vid köp av skinka och annat. Aili och Dima fick studera några olika parkeringsplatser och verkade ha det rätt bra i bilen, som aldrig hann bli utkyld då den flyttades lite då och då. Ett lunchstopp gjordes, vilket innebar att Matte skulle slippa laga middag. Något hon uppskattar mycket! Fantasin tryter, liksom lusten när oändligt många middagar lagats under en himmelens massa år. Att få äta mat som någon annan lagat är lyx.

Snöat hade det gjort utan uppehåll, när det var dags att styra hemåt igen. Nu var det moddigt och slirigt även på E18. Trafiken inifrån Stockholm tätnade. Det blev än mer moddigt på Gamla Norrtäljevägen och väl inne på Rialavägen genom skogen var varenda möte nervöst. Några bilister körde mitt i vägen för säkerhets skull och flera gånger måste en av bilarna styra undan rejält och stanna för att ett möte över huvud taget skulle fungera! Bilarnas hjul levde sitt eget liv och verkad stundtals losskopplade från ratten! Sakta och med många stopp lyckades flocken ta sig hem utan att hamna i diket eller krocka. Temperaturen låg kring nollan och gammal tillkörd snö som inte plogats bort blandades med nyfallen snö och väglaget var helt bedrövligt och ganska läskigt. Ännu läskigare när många skär kurvorna oavsett sikt eller inte, samt kör som vore det sommarväglag.

Vägen hem genom skogen.

Klicka för större bilder.

Matte packade upp inhandlad mat och begav sig sedan omedelbart ut på hundpromenad i mörkret. Pannlampan gjorde inte stor nytta i det ymniga snöandet och inte nådde spikarna i kängsulorna genom snömodden. Det var en balansakt att ta sig runt kvarteret utan att gå över styr; men inte heller här blev det någon dikeskänning trots att Matte och hundarna måste balansera på kanten vid ett bilmöte. 

Aili och Dima ville leka en liten stund i snön på tomten efter promenaden, men sedan kunde Matte och hundarna äntligen skaka av sig snön och gå in i stugvärmen för att fika!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)