Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SHOPPINGAILI

2014-01-28

Måndag, ny vecka och ny flock.

Matte tog med hundarna på en shoppingrunda, kombinerad med miljöträning för Aili. På Mattes gamla arbetsplats Granngården, får man ta med hundar in i butiken. Där hade man också ett erbjudande med 20% rabatt på varma hundtäcken. Något Matte planerat att inhandla sedan en tid. För hundarna att bära när de ligger i bilen vid träning/arbete vintertid. Det finns de som skrattar åt att Lapphundar skulle behöva bära täcke. I något sammanhang. Det håller inte Husse och Matte med om. En Lapphund som vistas ute i snö, kan alltid gräva ner sig och göra sin egen lilla snökoja. Låta sig snöa över. Snö isolerar.

En hund som ligger i en kall bil och sedan tas ut för ett träningspass varefter den slängs in i den kalla bilen igen, behöver ett varmt täcke. För att må bra och för att hålla länge. För att inte göra av med energi i onödan på att hålla sig varm. För att inte belasta leder och muskler i onödan. Hundar i arbete skall jobba med uppvärmda muskler och leder. Familjens hundar har haft täcken även tidigare. Men av en tunnare modell. Nu har de alla fått stora och tjocka täcken att boa in sig i. Aili fick till och med två. Ett som är lagom nu och ett att ha när hon blivit fullvuxen.

Butiksbesöket hanterades av Aili som att detta var gammalt och vant. Hundvana människor ville hälsa, alla ville inte hälsa. Nyttig erfarenhet. Godiset exponerat inom räckhåll fick inte ätas. Bara det som skräpade på golvet. Leksaker på hyllorna fick man inte leka med. Bara titta. Aili uppförde sig balanserat och coolt och inget föreföll nytt och märkligt. Matte var nöjd. En stor kundkorg dinglande över huvudet, kundvagnar lastade med fodersäckar, väntande i kassan. Aili var lugn och sansad och uppförde sig vuxet. "Hon piper ju inte alls" kommenterade den gamla jobbarkompisen i kassan. In i denna butik kommer åtskilliga valpar för miljöträning.

I närheten ligger ZOO-kompaniet. En stor butik med bara djurtillbehör. Samt fiskar och fåglar. Det fick bli nästa stopp. Aili traskade in som om hon besökt butiken åtskilliga gånger tidigare. Nu visste hon vad som gällde och här ligger det mängder med godis i noshöjd även för Aili. Hon rörde ingenting, men städade noga på golvet framför "lösgodiset". Där fanns mycket att städa! Matte handlade hundtugg i olika storlekar, sorter och färger. Alternativ till möbler och annan inredning måste erbjudas en tugglad lilltjej. Hennes mor och mormor får en del även de för munhygienens skull. Hundtänder behöver gnaga på hårda saker. Aili fick se fiskarna i ett golvplacerat akvarium. Tittade på fiskarna. Mycket ointressant. Vände och gick.

Matte gick sedan in i en matbutik. Aili fick inte följa med. Matte kom tillbaka till bilen. Ställde in en kasse i baksätet. Såg bara en hund över ryggstödet bakom gallret. Öppnade bakluckan för koll att alla hade det bra innan hemfärd. Hjärtat stannade nästan. En hund saknades! ? Vem? Varför? Det var bara tre hundar i bakskuffen!

Det skulle inte vara fler heller........  Manni har blivit en del av familjen så starkt och det har varit så många hundar under så lång tid att tre hundar självklart var för få. Vanans makt.

När Matte berättade om episoden för Mannis matte svarade hon med ett skratt: "Din baby är här!"

Tack alla snälla nya mattar till Modjis barn, för alla rapporter och foton! Det värmer Mattes hjärta och bilderna skänker stor glädje! Nu är det Matte som spänt väntar på besked om knyttens utveckling. Utan att få veta vad det blir av de små, får man ju aldrig veta om man tänkte rätt när man planerade parningen. Värdelöst. Som om en såld valp slutade att vara intressant när den flyttade. Det är ju nu man kan se om man tänkte rätt som uppfödare. Eller fel. Trist när kontakten bryts. En sorg. Att få facit av all möda man lagt ner på att planera och slutföra en valpkull är ju kärnan i uppfödandet. Tycker i alla fall Matte. Är alla nöjda med sina hundar? Fungerar de i jobb? Är de friska? Lever de länge? 

Adji har glatt sin matte med att gå ett litet spår och ta två apporter. Duktig Adji!

Saivi har glatt sin matte med att uppträda balanserat på ett barnkalas med stojiga barn och smällande ballonger. Samt röra sig obehindrat i stadmiljö med galllerramper och annat konstigt att gå på. Hon har upptäckt att inne i tvättmaskinen ligger man bra. Miljösäker valp.  Hon har inte glatt sin husse när hon tuggade sönder en kär ägodel.....

Manni har glatt sin matte genom att uppträda balanserat och fungera bra ihop med den treårige lilhussen och fostermamman som skall lära honom renvallarjobbet på hundvis.

Förhoppningsvis har inte Matte sålt ett problem till någon.

Husse och Matte är själva nöjda med sin lilltjej. Minimodji.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)