Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÅSKÅDARE

2016-05-21

Fredag.

En härlig försommardag, som Matte inledde med att ta en långpromenad med hundarna i området. Där Häggen spred ljuvliga dofter längs med promenaden och småfåglarna ackompanjerade i trädgårdarna och i skogskanten. Som för det mesta fick Lapskflocken dela den smala vägen med stora fordon, som framfördes av förare som inte kunde läsa sig till att området är 30-skyltat. Häromdagen kom en bil utfarande från en mindre sidoväg i en skymd kurva, på fel sida vägen utan att sakta ner och Lapskflocken satt för tillfället säkert i bilen. Till fots hade detta möte fått ett helt annat slut. Med en halv meters marginal fick Matte som körde i knappt 30 stopp på bilen genom en tvärbromsning. Tjejen som skar kurvan i full fart skymd av en gran stannade inte ens. Grannen som låg bakom Matte blev lika förskräckt. Risk för livet är det alltså för fogängare i detta 30-skyltade fritidshusområde. Bedrövligt. Många är överens om att en olycka med personskador måste inträffa innan utlovade farthinder kommer på plats.

Hem kom i alla fall Matte med sina hundar även denna dag.

Resten av dagen använde Matte till att klippa gräs med den gamla muskelkraftdrivna gräsklipparen från Mattes föräldrahem. Muskelträning för Matte, vilket även ger en finare gräsmatta än med motorgräsklipparen.

Men att detta arbete skulle väcka sådant intresse hos det nyinflyttade paret hade Matte inte kunnat förutse. Där hade decibellsiffror för gräsklippning jämförts kontra MC-buller vid samtal med Miljökontoret vad gällde störningsgraden. Matte började klippa gräs strax före tolv på dagen. Med en icke motordriven gräsklippare. Under noggrann övervakning av en person sittande på en trapp och en person stående på ett berg. Som rätt som det var uppsökte sin MC bara för att helt kort starta den inomhus och rusa motorn några gånger. Därefter observerades Mattes förehavanden ytterligare en tid. Jämförande bullerstudier månne? MC med rusad motor mitt i natten kontra gräsklippare utan motor mitt på dagen? En ickefråga kan tyckas.  Att jobba med åskådare på detta vis var hur som helst inte kul. 

Men fint blev det och trött blev Matte, helt enligt planerna. Vilket gav Matte chansen att senare på kvällen gå runt i trädgården för att bara njuta! Bruspiréan hade slagit ut under dagen liksom den bredvidstående Doftolvonbusken! Underbara dofter spred sig över omgivningen och ljuvligt vackert var det! Något att glädjas åt! Hundarna gladdes åt att Husse tog med dem på en skogspromenad och långt borta hördes skallen när de kom i närheten av grisarna. Vildsvinen gör hundarna mycket upphetsade! Ibland är lukten så stark att även mänskliga nosar kan förnimma den.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)