Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NÅGRA GLIMTAR FRÅN TÄVLINGEN (foton)

2018-10-22

Temat för tävlingen var FILM. Det visade sig att de olika stationerna fått sin inspiration från och döpts efter olika filmer! Detta blev en väldigt annorlunda och väldigt rolig lagtävling!

Klockan fem på eftermiddagen drog lagtävlingen igång, efter att alla de åtta lagen installerat sig i sina små stugor i Fjällnora utanför Uppsala.

Klicka för större bilder.

Lagledarna fick sina pärmar med schema och instruktioner för varje station som skulle besökas under tävlingens gång. Åtta av dem redan på fredagkvällen. Det visade sig att slumpen var på träningsgruppens sida när en lottdragning gav lagen sina nummer. Lag Gátchis blev nummer fem och Lag Räddningspatrullen nummer sex. Vilket innebar att de skulle komma att följas åt på samtliga sexton stationer under tävlingens gång. Ett samarbete trots konkurensen blev möjligt.

Det var inte alltid så lätt att ha koll på alla detaljer i instruktionerna för varje station. Vilken typ av utrustning behövdes? Hur många hundar skulle man använda? När skulle man vara på nästa station och var fanns den? Varje lagledare får ha en "Ulla-Bella"! (En sekreterare).

Fredagkvällens andra station var ett sök efter tre försvunna personer på en paintballbana i mycket kuperad terräng, som öppnade sig mot ett fält. Några lampor fanns på några ställen för ett svagt allmänljus men inte i hela området. Här hittade Lime två flickor ett stycke in i området och Modji hittade en vuxen kvinna i den bortre kanten av området, mot åkern. Matte och Aili var placerade i början av området och där fick Duracellkaninen Aili vittringen från flickorna och sprang frustrerad omkring i hög fart upp och ner för en trapp och skalllmarkerade med nosen uppåt. Hon skulle hålla sig hos sin Matte och om det tyckte hon väl "så där". Med pannlampor var det inte helet lätt att ta sig längst bort till den saknade kvinnan. Stor snubbelrisk!

Efter paintballbanan anmälde sig Lag Gátchis för insats vid en "tågolycka" på brandstationen i Uppsala. Här väntade en total överraskning vad gällde arten av uppgift! Kreativitet belönades! Laget skulle ta sig in i en tågvagn förklädda! Poäng gavs för varje insmugglad hund. En nitisk vakt måste kollras bort. En väska med kodlås skulle öppnas och en diamant räddas. För att få koden måste man hitta en väska med en rätt komplicerad matteuppgift. Laget äntrade tåget med lösmustascher, peruker, och en medlem iklädd en ljusblå plyschdräkt i form av en enhörning. Tyvärr finns inget foto. Hundarna sveptes in i filtar. Aili och Lime letade väskor och uppgiften löstes på ett mycket bra sätt tack vare två lagmedlemmars snabba huvudräkning.

Ett kulvertsystem blev en U-båt och stationsansvarig var endast tyskspråkig! Två personer saknades. Mattes höft satte stopp för nergång i röret och Aili lånades ut. Matte fixade däremot konversationen på tyska. Blöta kom lagkompisarna upp på ett helt annat ställe efter att ha krupit genom ett rör med vatten med hundarna under en byggnad. Den saknade personen hittades. Bara en fanns gömd i u-båten.

Aili hittade sedan en person under en bro över en liten sjö med förgiftat vatten,  där ingen fick gå ner och kontrollera. Aili skallmarkerade snyggt rakt ner mellan brädorna, men då varken Modji eller Lime gjorde det togs inte risken att få trettio minuspoäng för en blindmarkering. Men de tyckte väl kanske att Aili redan hade markerat? Svårt att veta. Det var knappt någon vind. Aili hade haft rätt visade det sig. Trettio missade poäng.

Efter att ha avverkat åtta stationer under kvällen och ätit lite kvällsmat stupade lagen i säng vid midnatt.

Halv sju var det uppstigning på lördagen och samtliga åtta lag begav sig till Dannemora gruva. Träningsgruppen fick hålla ihop och hade säkert viss nytta av det. Utan att man avslöjade för mycket för varandra. Men rent praktiskt och trivselmässigt var det trevligt att följas åt!

En sådan här tävling bygger mycket på rollspel och ett proffs hade nog inte gjort det bättre på stationen där en välsminkad kvinna i flashiga kläder tog emot lagen! Vilken inlevelse! Hon drev en illegal amfetaminfabrik med anställda som orsakat en explosion och hon "ville inte ha dit några blåljus! Inga blåsljus säer jag! Inga ambulanser och poliser! Ni måste hitta alla! Så ingen kan prata! Jag bränner ner stället om en halvtimme!" Åtta gånger fick hon spela denna roll som passade henne fint! Hon gjorde ALLT för att störa hunar och förare och var överallt och tjattrade om "inga blåljus!"  Men när de försvunna väl var funna och det var omhändertagande och sjukvård som gällde blev det lugnt. En läkare var på plats och bedömde hur lagen arbetade med de svårt skadade. Bra! Vid genomgången på kvällen fick man veta vad som var rätt och fel.

Fel blev det i verkstadsbyggnaden när Matte och Aili med en lagmedlem som säkrare skulle söka igenom byggnaden. För övrigt bostad åt familjen Addams och full med vampyrer. Vampyrerna glömde Matte bort då de var osynliga och behövde därför aldrig be om den vitlök som stationsansvarig hade i fickan. Dessvärre glömde Matte även bort sin säkrare.....  När han klättrat upp på taket till kontorsmodulen för att kontrollera. Aili hade nämligen försvunnit ur rummet och Matte hade huvudet under armen och följde sin hund. Som efter att ha fyndat en person på vinden inte ville ge sig, utan ensam stack upp för vindstrappan och jobbade vidare. Men Matte kunde inte hitta någon mer där och återvände ut i verkstadslokalen där kompisen stod kvar på taket. Så fel det blev. Han kunde ju inte klättra ner utan att Matte stagade stegen och var vänlig nog att hålla inne vad han tänkte. Båda återvände med Aili till vinden, då hon var ihärdig och vid genomgången visade det sig att Aili hade helt rätt! Det fanns en person på kattvinden. Men den hittades inte tyvärr. Lita på hunden! Vittringen drog runt men någon öppning eller ingång till kattvinden ut från vindsrummet kunde inte ses. Man gör sina tabbar och tävlingssituationen med stresspåslaget kan ställa till det. Matte skämdes.

Uppenbarligen gjorde laget en hel del korrekta bedömningar och fattade en hel del bra beslut, trots vissa tabbar. Eftersom placeringen blev bra.

Genomgången innan prisutdelningen var underhållande! Det lag som hade en polis som lagledare placerade sig i toppen och omnämndes ett flertal gånger! Har var det en tjej som pekade med hela armen och gav order och laget lydde per omgående. Vilket verkade vara ett vinnande koncept. Både ris och ros delades ut, allt för att ge alla en chans att utvecklas. Man löste uppgifterna på olika sätt och smart var att fördela den funna "antizombiesprayen" (färgat vatten) i två flaskor, för att kunna utföra sökuppgiften mer ostört!

Den här tävlingen var otroligt väl förberedd! Mycket välorganiserad med fler stationer än någonsin! Enormt varierande med ett högt tempo och det var en blandning mellan mer realistiska uppgifter och skojbetonade som alltid hade ett syfte. Sammanhållning och samarbete kan man testa även under rätt uppsluppna former! Det här var en väldigt rolig lagtävling! Ett stort tack till arrangörerna. Årets vinnande lag finns inte i Stockholmstrakten så nästa år blir det lite längre att åka för Gátchis och Räddningspatrullen. Vinnarna arrangerar nästa års tävling.

Två lag med Lapska Vallhundar har nu deltagit i lagtävlingen för sök/räddningshundar under många år. De har väckt uppmärksamhet. De har gjort bra ifrån sig. Det glädjer Matte mycket. Som tycker att det ger fel signaler när det i en beskrivning av rasen står att den är "oansenlig"!

"....med den hårt arbetande hundens lugn och oansenlighet som sitt signum."

 

Enligt Svenska Akademiens ordlista:

 

o`ansenlig  adjektiv ~to|­an·sen·ligsom man knappast lägger märke till på grund av litenhet, av­saknad av fram­trädande egenskaper e.d.

 

Enligt "Synonymer.se":

Oansenlig = 

  1. litenobetydligringaanspråkslösbetydelselösfuttigsimpel

 

 

 

 Allt annat än "oansenliga"!

 

 

 

 

Antal kommentarer: 2

2018-10-24 07:32:42 - Anneli m flock

Vilken helg ni har haft alltså!
Vilka rasambassadörer och suveräna rasinformatörer ni är för vår ras(star). Så många som pratat med er under årens lopp, läger ni haft både utom och inom landet , folk som läst er blogg och fått komma och hälsa på hos er som till slut valt eller inte valt LVH. Ni har nog "stoppat" flertalet LVH att hamna i fel flockar, på "Blocket" och/eller bli "kastrerade". Tacksamt både för både hundar och tvåbeningar. Så himla synd det gjorts fel typ av "reklam" för vår ras under så lång tid. Vem vinner på det?
Ja ordet "oansenlig" har jag väldiga problem med att lyfta in i vår ras. Men det blir väl bättre tider ;)

2018-10-24 09:11:43 - Marianne och Larry

Varmt TACK!(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)