Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OMVÄXLANDE TRÄNINGSKVÄLL

2017-07-13

Onsdag.

På kvällen tränade Násti tillsammans med sin dotter, två dotterdöttrar och en son på en bergkross. En ren familjehistoria och familjens träningar är till stor del ständigt pågående kennelträffar, vilket är väldigt roligt och en ynnest! Husse och Matte är tacksamma för att flera av Gázzis och Nástis ättlingar fått vara aktiva i både räddningssök och andra för hundar roliga och stimulerande sysselsättningar. Samt att få följa så många av dessa hundar genom livet. Det är väldigt roligt att allt fler upptäcker rasens kapacitet och framför allt - tar den till vara! När Matte fick hem Gázzi, nio månader gammal, för snart nitton år sedan och efterfrågade erfarenhet av att arbeta med en Lapsk Vallhund utanför renskötseln, kunde hon endast hänvisas til EN ENDA hund med förare! En kvinna som tidigare jobbat med Schäfer och nu hade en Lapsk Vallhund. EN ENDA person i hela landet!? Mycket märkligt kändes detta när Matte ville få råd inför att utbilda Gázzi till räddningshund. EN ENDA person kunde dela med sig av sina erfarenheter av att utbilda och träna en Lapsk Vallhund 1998. Matte fick höra att hon inte skulle göra om rasen till en brukshund och motvinden var stundtals rätt kraftig där i starten . Att utbilda och träna Gázzi var inte alls som att utbilda och träna den Husky/Schäferkorsning som Matte dragit upp och certat till räddningshund innan. Men Gázzi blev räddningshund, en bra räddningshund och den första i rasen i Sverige.

På onsdagkvällens träning utnyttjades de stora ytorna och vinden som fick stort spelrum mellan de höga bergväggarna. Alla hundarna utom Násti fick stora frisök, med två till tre figuranter utplacerade i både mot och medvind. Både i marknivå, även öppet liggande figurant mitt på stor grusad yta och högt placerade figuranter, där vittringen spred sig vida omkring och studsade mot omgivande föremål i form av containrar. Sök som gav hundarna möjlighet att både springa fort över stora ytor och skälla mycket på funna figuranter. Inte så olika vad en renvallande hund får göra, när den är aktiv inom renskötseln. Berikning således.

Násti fick ett midre kopplat sök efter en figurant. gömd bakom en grushög och hon tog sig an uppgiften med mycket stor entusiasm! Beredd att omedelbart ge sig ut och frisöka över hela bergkrossen! Men det fick hon inte, av ren och skär omtanke.

Kvällens träning avslutades med ringträning. En debutant finns med i gruppen och nu skulle det vänstervarvas med tre hundar och Husse fick vara domare. Aili blev lätt brydd av att möta Husse i domarrollen, men ställde upp sig kanonfint! Snygt och stilla stod hon uppställd länge och tålmodigt. Ringkompisarna var nog även de lite brydda över annorlunda träning på denna plats. Senast de var här fick de köra en kapplöpning. Omväxling förnöjer! Husse gav alla hundar HP och allla de tre hundarna delade förstaplatsen. Det är ju vrickat att det skall vara en tävling och en konkurenssituation när exteriören skall bedömas på en utställning.

Tack alla för bra och omväxlande träning denna kväll! Samt för att vi har så lättsamt trevligt när vi tränar.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)