Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÄDERSTYRDA DAGAR

2024-06-10

Lördag.

Väderomslaget var välkommet, då regn behövs i markerna här i trakten. Skyfall gör ingen större nytta, dock ett sakta strilande över tid. Detta var att vänta och Matte ägnade en solig dag åt trädgården. Sekatören användes flitigt, nu när det visar sig vilka grenar som torkat och var det måsta gallras ur. En längre stund ägnades åt två intill varandra växande stora Hansarosor, som måste rensas ur. Dima visade ett alltför stort intresse för alla grova stammar som torkat och nu klipptes bort. En pinnsamlarhund ser möjligheter överallt! Dessa tätt taggtäckta pinnar var totalförbjudna för Dima - men hoppet slocknade inte och Matte hade en ständig följeslagare. Det gick inte att vända ryggen till! Blixtsnabbt stack en svart nos fram och försökte norpa någon tjock, lång och lockande taggig stam. Matte hämtade en skottkärra och klippte ner allt som rensats ur i småbitar och därmed svalnade Dimas pinnintresse. Han slog sig ner vid grinden där Husse målade vidare, innan regnet skulle komma.

Matte planterade även ut förgrodda blomplantor,  nu när det svalnat och de inte riskerade att få en värmechock längre och tvärtorka. Luktärter och blomsterbönor hör till måstena i trädgården. I växthuset växer de tre tomatplatorna, av olika sorter, så det knakar. Det var väldigt klokt att falla för erbjudandet om tre plantor för en dryg hundring i våras. I stället för att dra upp frösådda tomatplantor, som börjar få tomater för sent - tomater där flertalet aldrig hinner mogna ens i växthuset. Just här är det odlingszon 4 när det bara någon mil bort är zon 3. Nu finns det redan små gröna tomater på tillväxt. De frösådda gurkplantorna blommar och Aili hänger med Matte in i växthuset och sätter sig bredvid gurkkrukorna och väntar på att få smaka gurka! Hon ser så förväntansfull ut! Det luktar ju gurka! Matte får nog köpa en gurka och lägga i växthuset, som godis åt hundarna innan de egna är mogna.

Söndag.

Valdag. Matte och Husse for iväg ner till skolan och utnyttjade sin förmån att få och kunna uttrycka vad de tycker, genom att lägga en valsedel i ett kuvert och bockas av i röstlängden. Kvinnors rösträtt är inte urgammal i Sverige! Den praktiserades inte förrän 1921. För bara drygt hundra år sedan.  Strax före klockan tio var det helt öde i lokalen. En stor gymnastiksal med tre valarbetare samt Matte och Husse. ? På väg ut var någon på väg in.  Förhoppningsvis strömmade många till under dagens lopp.

Regn och åska väntade och Matte greppade trimmern och snyggade till allt som var överblommat och förvuxet och idealiska snigelgömmor i fukten. Två fulladdade batterier tog slut och resultatet blev gott. Som vanligt var Dima initialt mycket intressrad av vad det var för ljud Matte orsakade. Det är härligt med nyfikna hundar! Ljud är Dima extra nyfiken på. Alla ljud! Även motorsågen när tre granar fälldes och kapades i tomtgränsen i våras.

Kvällen blev mycket sen då det kändes angeläget att följa valvakan. Med sorg kunde det konstateras att exremhögepartierna gick framåt som väntat. Efter hundra år verkar allt vara glömt. De gröna bakåt. Även det väntat.

Dock inte i Sverige. Att Matte och Husse lever i en liten stuga i skogen, nära och med naturen, genererar ett intresse för miljön och det var glädjande att många andra tänkte på samma sätt och gav Miljöpartiet sin röst. Går klimatet åt skogen och skogen försvinner i ändlösa kalhyggen och vädret förtär oss med för mycket och för lite av allt - spelar liksom inget annat någon roll längre.

Antal kommentarer: 2

2024-06-12 20:39:48 - Christina , christina.mikkelsencm@gmail.com

Jag håller med, klimatet och miljön är det viktigaste! Tänker på barnbarnen och deras framtid.
Christina

2024-06-12 21:50:34 - Marianne

Jag har inga barnbarn själv - ännu. Men sönerna ger inte upp hoppet var och en på sitt håll.
Jag ser det mer i stort - som alla kommande generationer i nuläget. Jordens överlevnad. Möjligheterna till ett liv på hela vår jord. Att ordet "klimatflykting" aldrig behöver användas.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)