Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUT GÅR HEM (Nástiporträtt)

2017-01-29

Lördag.

Rått och ruggigt var det ute, trots solsken mitt på dagen. Solen värmde dock lite när den väl nådde Lapskreviret, om man befann sig i lä. Med tanke på fredagens långpromenad gjorde sig Matte inget dåligt samvete för att inte ge sig ut på långtraska med hundarna under dagen. Husse morgonpromenerade med Lapsktrion och hämtade tidningen vid brevlådorna ett stycke hemifrån. I övrigt var Husse och Matte ute tillsammans med hundarna i solen mitt på dagen ett par timmar och då fick de roa sig med att leta torkade småfiskar som Matte spritt ut över en stor yta. Vad som göms i snö....  Matte städade undan hundskit längs staketet dit hundarna drar sig för toabesök. Aldrig mitt på gräsmattan. Alla valpar uppvuxna här har mycket tidigt dragit sig undan i valplådan till en kortsida för toabesök, varför det varit mycket lätt att vänja dem vid att gå på tidning för dylika bestyr. Stor fäll i två tredjedelar av den stora valplådan och tidning i en tredjedel. Man gör bara inte ifrån sig i sängen! Något de föds med helt klart. På tomten drar de sig alltid undan. Husse tog hand om de högar med trädgårdsavfall som Matte drog ihop strax innan den senaste snön kom. Nu är gräsmattan bara knaggligt  isig där hundarna sprungit och snö ligger på alla öppna ytor i ett tunt men hårt och fruset lager.

Ett ärende behövde uträttas nere på byn och Matte tog med sig Násti. En mycket glad och "utvald" Násti tog ett jättesprång in i bilen, innan Matte hann hjälpa till! Sedan satt Násti vaket och nyfiket och tittade sig runt om under den milslånga turen ner från skogen och bergen. På parkeringen vid Bilisten var det full rulle och Násti lät sig roas. Folk kom och gick och Násti kollade allt. Likaså på hemvägen. En kort stund då och då låg hon ner, men nyfikenheten tog över och snart såg Matte Nástis spetsade öron och alerta huvud i backspegeln igen!

Klicka för större bild.

Matte vet inte om hon skrivit om upplösningen av den anmälan till kommunen om "dålig hundhållning" som gjorts mot familjen?

I oktober mottog Matte en anmälan som gjorts i juli. Av en person som sedan ett år hyr en grannstuga ihop med sin partner. Anmälan avsåg att Lapskflocken störde personen i fråga dygnet runt, vare sig hundarna var inne eller ute, på tomten, på vägen eller i skogen. De störde dygnets alla timmar veckan runt enligt anmälan. Som inkluderade störning på grund av "buller", icke definierat. Husse och Matte svarade kommunen på anmälan och bifogade intyg från samtliga övriga grannar, som intygade att Lapskflocken inte upplevts störande på något vis sedan den flyttade in för tretton år sedan.

Matte fick ett samtal från handläggaren på kommunen efter en tid och fick veta att två oanmälda besök gjorts, då handläggaren under en tid befunnit sig i Lapskflockens omedelbara närhet, utan att Matte vetat om detta. Inga hundar hade iakttagits ensamma ute och inga hundskall hade hörts. Inga störningar har kunnat noteras och tillsammans med intygen från övriga grannar gjorde detta att ärendet avslutades. I Lapskflocken förekom normal hundhållning. Hundar får skälla och vara glada när de leker. Hundar får vakta och ge några skall när någon besöker deras egen tomt. Lapskflocken står inte i hundgård och skäller dygnet runt. Ärendet är avslutat och anmälaren är underrättad om detta på samma vis som Matte. Hänvisningar till en mängd paragrafer om vad man som djurägare måste leva upp till och ett konstaterande att det gör Husse och Matte fullt ut. Tack. Anmälaren hade själv hänvisat till en mängd paragrafer enligt vilka motsatsen skulle bevisas. 

Samtidigt var anmälaren i somras, i juli, ute och cyklade med den tolvåriga hund som anmälaren hade ansvar för tillfälligt. Men som blev kvar permanent. Cykelturer klockan tolv på dagen i 29-gradig värme och hunden kom sakta gående tillbaka hem, med hängande huvud lunkade den kraftigt flåsande och orkade inte uppför backen till huset, utan sjönk ihop halvvägs upp. En timme senare tog patrnern med samma hund ut och sprang på vägarna och vid återkomsten var hunden helt slut. God hundhållning?

Efter ett års boende har paret sagts upp och när det skymnde på sent på lördagseftermiddagen började de flytta ut. I mörker och med pannlampor i en isig backe bars det saker som kördes iväg i omgångar. Långt in på natten.

Ibland går hut hem. Att man inte är mer rädd om relationerna till dem man har omkring sig, när man ständigt flyttar runt mellan olika hyresobjekt ägande flera husdjur, det förundrar Husse och Matte.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)