Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

 

 

Den 10 oktober 2012 fick Gázzi somna in efter ett frisök.Omgiven av gamla träningskompisar, ätande korv i sin mattes knä. Hon blev 14 år och 9 månader gammal. Hon fick ett långt, omväxlande liv utan krämpor och skador.

Gázzi var den första Lapska Vallhunden som blev räddningshund i Sverige. Hon var en hund med stor integritet som behövde ett jobb och fick ett jobb när hon 9 månader gammal kom till familjen.

Hennes dotter Násti blev både tjänstehund/räddning och svensk utställningschampion! Hon älskade aräddningssökträningen varje vecka i hela sitt långa liv och även hon fick vara med på träning kvällen innan hon 14 år och 3 månader fick somna in efter en kort tids svårdiagnosteserad ohälsa. Alla prover och röntgen såg normala ut. Hon fick somna in hemma den 20 juli 2017, ätande belöningsgodis i form av skinkpastej ur tub. 

Y

TRÄNINGSPLANER FÖR MODJI OCH AILI UNDER 2018:

Räddningssökträning varje vecka året runt i olika miljöer, inomhus och utomhus. Som sedan 20 år tillbaka med alla Lapska Vallhundar i familjen! Något läger och lagtävling. Regelbunden träning i sökande efter eucalyptusdoft i olika miljöer enligt tävlingsupplägg. Eventuellt tävling.

Den 11.12.2017 gjorde Aili ett godkänt officiellt doftprov-Eucalyptus. 

Den 9.11.2017 gjorde Modji ett godkänt officiellt doftprov-Eucalyptus. Ailis tur kommer snart!

VALPPLANER!

Aili beräknas löpa i maj 2018.  Pappa till valparna blir Kuurakuonon Äitinpoika /"Äijä". En kille som importerades från Finland som liten, med en intressant stamtavla i sammanhanget. Äijä gillar att träna lite av varje med sin matte och han är en frisk och sund hund med A-höfter och fina ögon. Han har en rastypisk exteriör och han har en bra päls. Äijä har ett cert på utställning. Han är social och trevlig att umgås med och både Aili och vi gillar honom! Tycke uppstod vid ett första möte. Aili betyder "den heliga" och Äitinpoika betyder "mammas pojke" så vad månde bli av dessa knytt?! Inga mesproppar förhoppningsvis! 

Klicka för större bild!

MISSING PEOPLE SWEDEN / STOCKHOLM

MPS har meddelat att man inte behöver någon hundgrupp i Stockholm längre. Man erbjöd samtidigt kurser hos "trackern" Conny Andersson för medlemmarna i MPS inkl. hundgruppen. Detta kort efter att Modji påsken 2016 lokaliserade en försvunnen och drunknad person efter en veckas försvinnande på 4,5 meters djup. Dykare kunde bärga kroppen. Tidigare sök av polisen på platsen hade varit resultatlösa.

NÁSTI VETERANVINNARE 2014,2015 och 2016 I SLK !Lapphundklubben. Hon gick över regnbågsbron den 20.7.2017 efter en mycket kort tids plötslig oförklarlig ohälsa.

 

Den 29.11.2016 Utkom Härliga Hund med Lapsk Vallhund som en av månadens tre raser! Násti, Modji och Aili illustrerar artikeln.

Lag Gátchis kom på fjärde plats i Lagtävlingen för räddningshundar arrangerad av SRhF i oktober 2016. En fjärdeplats för tredje året i rad. Med Modji, hennes dotter Aili och kullbröderna Epic och Lime ur Átjájuoksakullen (Adja och Aiko)

 

 Násti gjorde i september 2011 en funktionskontroll med toppenresultat! Bara femmor på de sexton momenten i protokollet. Provet pågick i åtta timmar. Läs de båda domarnas protokoll och kommentarer!

 

   

  Film med Násti som gör ett ruinsök med tolken/räddningsinstruktören Gabi i Finland den 14.6.09

http://juhatl.kuvat.fi/kuvat/Kouluttajienkoulutusraunio/Gabi+ohjaa.mpg

Fler filmer från SAR-seminariet i Espoo/Esbo: http://juhatl.kuvat.fi/kuvat/Kouluttajienkoulutusraunio/

  

 

Tillbaka