Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

 

 

 

Den 22.7: Aili ställdes ut på Stoxa i Märsta och blev Svensk Utställningschampion!

BIR, Bästa Veteran, Cert, Nordiskt Cert och med sitt tredje cert fick hon titeln Svensk Utställningschampion - liksom sin mormor Násti tidigare.

Den 28.5.2023 - Aili ställdes ut i Gimo med gott resultat!

BIR, Bästa Veteran, Cert, Veteran Cacib och Internationellt Veteran Certifikat. 

 

Den 27.11.2022 - Första Advent, flyttade ettåriga Colin - nu omdöpt till Dima in i reviret och blev en del av flocken. Han kom först på prov men Aili blev glad åt att få en kompis och det fungerade fint, varför han blev kvar. Dimas ägare sökte ett nytt hem åt honom, då han krävde mer i sin vardag än vad som kunde erbjudas.Dima är i samma storlek som Aili och påminner inte bara till utseendet om en Lapsk Vallhund. Han passar fint in i flocken och är som en typisk Lapsk ung hanhund i slyngelåldern. Killar som alltför ofta missförstås och betraktas som problemhundar tyvärr. Dimas ägare lät kastrera honom innan beslut om omplacering fattades. Han har haft en mycket bra uppväxt hos sin ägare i Sverige, dit han kom fyra månader gammal från Volgograd i södra Ryssland. Han hade hittats två månader gammal i december 2021 under en bil på en fabrikstomt. Ensam utan syskon och mamma. Dima är DNA-testad och är 100% Eastern European Village Dog.Ursprunget till de nordiska spetshundraserna. (Village Dog är en hundtyp som finns i alla delar av världen). En överlevare! Två månader gamla valpar skall inte sitta ensamma under bilar mitt i vintern.

Den 24 september 2022 ställdes Aili ut för första gången sedan pandemin startade. En inofficiell utställning hos Täby Hundsällskap.

Aili var ensam Lapsk Vallhund och skötte sig fint i ringen. Hon fick HP och blev BIR. Hon kom på andra plats i gruppen.

Årets (2022) lagtävling för sök- och räddningshundar ägde i huvudsak rum på Stråssa gruvområde utanför Lindesberg den 14-15 oktober. Träningsgruppens lag, där Aili ingår, kommer att vara med även i år. Lagets namn är nu "Gott och Blandat". Förutom Aili ingick den Lapska Vallhunden Kirou som var med i fjol, hans "lillasyster" Vinja (Jaktlabbe) som också var med i fjol och Springertjejen Lo. Två rutinerade Lapska Vallhundar och två unga hundar under patrullhundutbildning.

Laget kom på en hedrande tredjeplats, med endast 52 poängs skillnad till andrapristagaren! En hårfin skillnad när maxpoängen var 2.200 poäng,

Lag "Gátchis med flera" tävlade i den årliga lagtävlingen för sök- och räddningshundar den 22 - 23 oktober 2021. Tävlingen gick av stapeln fredag kväll till lördag kväll i trakterna av Backamo på Västkusten.

Laget kom på en hedrande andra plats av de totalt sex lag som tävlande. I laget deltog tre Lapska Vallhundar, två uppfödda här, samt en ung Jaktlabbetik.

 

Från FB 15.1.2022

Ailis dotter Gátchis Åtså Fanndi har vunnit rasklubbens cup 2021!

Stort grattis till Ylva & Fanndi som vann SRLV cup 2021!
Samtliga deltävlingar och filmer på vinnande bidrag ligger nu publicerat på hemsidan: https://srlv.se/aktiviteter/srlv-cup-2021/

 

Årets hund 2021 kopierat från SRLV

Klicka för större bild.

I brist på gemensamma aktiviteter under pandemin får äldre inlägg bli kvar.

Den 28 december 2019 ställdes Modji och Aili tillsammans med Ailis dotter Násste på en inofficiell utställning i Rättvik. Dalarnas KK arrangerade. Modji blev BIR, BIR veteran, Aili bästa tik 2. Alla de tre Lapska fick HP och fina kritiker och domaren blev särskilt förtjust i Násste 6 m. och kallade henne "lovande valp med ljuvligt temperament". Kritiken finns under hennes namn på denna hemsida. Uppfödargruppen föll domaren i smaken och Matte gratulerades. Kritikerna finns i bloggen under: 2019-12-29 Lapskflocken på utställning.

Den 11-12 oktober 2019 tävlade Lag Gátchis åter i Lagtävlingen för sök- och räddningshundar. I år gick tävligen i Skåne. Laget kom på en tredjeplats med bara 193 pooäng till andraplatsen av totalt 3.116 möjliga pooäng. Vilket laget är mycket belåtet med! Mellan tvåan och trean var pooängskillnaden drygt 300 pooäng.Träningsgruppens andra lag med valparnas pappa Nemo måste tyvärr avstå deltagande av familjeskäl, kort innan tävlingen. Klicka för större bild.

Dessförinnan var laget/träningsgruppen på träningsläger på Åland i början av september. Klicka för större bild.

Den 19 oktober var det kennelträff för Gátchishundarna. Klicka för större bild.

Sommarens valpkull den 24.6.2019 är den sjätte och sista valpkullen här. Klicka för större bild.

Det är inte försvarbart att para Aili ännu en gång, efter det komplicerade kejsarsnittet med efterföljande sjukdom. Någon annan tik kommer inte att köpas för att framledes kunna ta några valpkullar. Vi har gjort vårt som uppfödare nu och hoppas att något positivt har gjorts för rasen, med de sex kullarna och totalt tjugoen valparna födda här. Vårt mål har varit att få fram rastypiska Lapska Vallhundar med bevarade arbetsegenskaper, lämpliga för hundar som skall vara kapabla att fungera inom renskötseln. Vi har försökt tänka "kvalitet framför kvantitet", samt att få fram hundar vi själva har kunnat tänka oss att äga och träna med. Násti, Modji och Aili är födda här och har blivit kvar här och de har mer än väl levt upp till förväntningarna att fungera som räddningssökhundar. Násti och Modji som certiferade räddningshundar.

Den 24.6.2019 födde Aili tre döttrar och en son. Pappa är TJH-RH Fjällfarmens Sumo/"Nemo". Klicka för större bild.

 

MISSING PEOPLE SWEDEN / STOCKHOLM

MPS har meddelat att man inte behöver någon hundgrupp i Stockholm längre. Man erbjöd samtidigt kurser hos "trackern" Conny Andersson för medlemmarna i MPS inkl. hundgruppen. Detta kort efter att Modji påsken 2016 lokaliserade en försvunnen och drunknad person efter en veckas försvinnande på 4,5 meters djup. Dykare kunde bärga kroppen. Tidigare sök av polisen på platsen hade varit resultatlöst.

 

 

 Násti gjorde i september 2011 en funktionskontroll med toppenresultat! Bara femmor på de sexton momenten i protokollet. Provet pågick i åtta timmar. Läs de båda domarnas protokoll och kommentarer!

 

   

  Film med Násti som gör ett ruinsök med tolken/räddningsinstruktören Gabi i Finland den 14.6.09

http://juhatl.kuvat.fi/kuvat/Kouluttajienkoulutusraunio/Gabi+ohjaa.mpg

Fler filmer från SAR-seminariet i Espoo/Esbo: http://juhatl.kuvat.fi/kuvat/Kouluttajienkoulutusraunio/

  

 

Tillbaka