Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MARKNADSHUNDEN AILI

2017-05-22

lördagen fick Aili gå på ännu en vårmarknad och nu i Vallentuna Centrum. Denna marknad sammanföll med Runrikets Dag, varför området närmast den månghundraåriga kyrkan intill centrum var förvandlat till en vikingaby. Här på sluttningen mot Vallentunasjön hade en hanterverksby av tält byggts upp och här lagades det mat över öppen eld. Dofterna var ljuvliga! Inte bara för en hund. Denna mat låg tappad lite här och var i gräset, till Ailis och andra hundars stora glädje! I vikingabyn tillverkades och såldes även föremål av läder och olika metaller, samt kläder enligt modet på vikingatiden. På en hög med stora fårskinn låg en pappa och vilade middag tillsammans med sin lilla knatte, lite vid sidan av. 

Kläder av modernare snitt visades på en scen på gågatan i centrum och Aili studerade alla som passerade henne lite ovan på catwalken. När modevisningen var slut och Aili var på väg tillbaka till bilen med Husse och Matte, svängde Aili av och ville upp och testa catwalken tydligen! Eller så ville hon se vart alla människor tagit vägen. Inte vet Matte, men Aili ville tydligt uppför trappen till scenen. En stor get med grimma och ledd i ett rep fick Aili möta, men den brydde hon sig lika lite om, som de tre hästar som gick runt med barn på ryggen.

Resten av dagen tillbringade Lapskflocken hemma på tomten. Nu blåste det åter från Ishavet och vindarna var påtagligt kalla och solen skymdes stora delar av dagen. Från 20 till 28 och så tillbaka till 16 grader. Det är inte lätt att hänga med! På marknaden gick folk klädda i allt från barärmat och barbent till tjocka jackor. Omväxlande är vädret minst sagt. Åter fick Násti ligga och gotta sig i solen! Nu var det inte längre någon fara för överhettning.

Söndagen tillbringades vid torpet och hundarna fick leva sin dag efter eget tycke. Násti gick ner till området med högt fjolårsgräs och kollade sina gamla sorkjaktmarker. Aili höll koll på granntomten där uppenbarligen en liten hund var på besök och Modji höll koll runt om överallt och framför allt ut mot det stora hygget. Här går både grisar, rådjur och älgar. Ett betydligt mindre djur fick Modji närkontakt med inne i stugan, där en mus förskräckt tryckte i ett hörn. Modji var blixtsnabb och musen pep - men kom undan. Någonstans.

Mot slutet av dagen hade flocken samlats på gårdstunet, som Matte klippt rent från maskroser med handgräsklipparen. Tre Lapska låg utsträckta i solen och föreföll nöjda. Matte bar in diverse textilier som varit ute på vädring och Husse plockade ner den på loppis nyinköpta kompostkvarnen, som tyvärr visade med all önskvärd tydlighet varför den lämnats till försäljning. Loppisinnehavaren hade rätt i sina misstankar. "Undrar om det är nåt lurt? Ta den på öppet köp".

På hemvägen lyxade Husse och Matte till det och åt pizza i Bergshamra. En ort vid vattnet där skärgården tar vid. Att fara mellan familjens två visten innebär en resa på tvärs genom Roslagen, på små smala vägar kantade av gårdar och byar i en dryg halvtimme. Inte ett enda trafikljus, inte en enda rondell. Inte ens en enda fyrvägskorsning. En resa bakåt i tiden på sätt och vis och ett privilegium. Hundarna fick ännu ett par timmars utevistelse på hemmatomten, innan den spännande hockyfinalen började och kvällen blev sen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)