Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BESÖKSREKORD

2017-04-28

Under torsdagen och fredagen har det gamla besöksrekordet på denna hemsida slagits. Intressant. Så roligt att det finns ett intresse för sidan och skriverierna!

I torsdags rådde samma väder som de senaste dagarna, med nederbörd i form av snö, hagel, och regn omväxlande två gånger per timme! Matte hann nätt och jämnt ta sig runt en sväng på vägarna i området med hundarna, utan att få flocken nerblött mer än en gång. Kraftiga vindar gjorde det kyligare än vad termometern visade. Det blev en powerwalk för att hinna komma iväg ett stycke och för en effektivare promenad. Kort men intensivt! För Násti är det härligt att få vandra i skogen i sakta mak med mycket nosande efter eget intresse, ensam tillsammans med Husse. Medan Matte går längre och fortare med Modji och Aili på vägarna. Men även Násti behöver få upp farten med jämna mellanrum för bibehållen hälsa på äldre dagar! Äldre individer, oavsett antal ben, får skörare och torrare/känsligare slemhinnor och därmed ökad slembildning. Så ock Násti, som Matte därför anser behöver röra sig raskt regelbundet, för att få loss segt slem från luftvägarna. Ibland dunkar Matte henne lite extra i ryggen för att Násti skall kunna hosta upp lite segt slem.

Matte går efter vad som är bra för henne själv när hon drabbats av samma symptom. Slemlösande medicin och fysisk aktivitet fungerar bra för både Matte och Násti. Familjens två gamla tanter. Násti får Bromhexin i lägsta barndos några gånger i veckan till natten. Åldrande och slitna leder behöver uppstagning av muskler, vilket även detta är ett skäl till att hålla igång äldre tanter, två- som fyrbenta. Gubbar inkluderat för den delen! Násti har kvar en viss snedhet i nacken efter sin stroke i december, men balansen är god och snedheten i kroppen är borta. Násti förefaller ha lagt sig till med lite extra snedhet i nacken ibland, då hon kommit på att med endast ett öga ser hon bättre när hon håller huvudet lite på sniskan. Hon lägger huvudet på sned och liksom"vrider fram sitt högerhöga så att det hamnar mitt för nosen" om ni förstår hur Matte menar.  En ställning som inte längre är ofrivillig, utan självvald i många situationer. Intressant.

Fredagen bjöd på sol och uppehållsväder samt endast en svag och vårmild vind. Efterlängtat! Husse valde att ta bilarna till Arninge för att skifta till sommardäck. För sent, men här har varit våta vägar dagtid och flera minusgrader nattetid på den kurviga och backiga vägen genom skogen. Halkrisk med andra ord. Matte och hundarna höll sig hemma och igång utomhus i det fina vädret. Násti käver viss övervakning, då hon ännu har känning av en önskan att gräva lya för sina låtsasvalpar, varför hon slinker in under Mattes tillbyggda sovrum. Där gräver hon ur den täckning som gjorts kring vattenledningen från brunnen, bestående av tjocka frigolitskivor och mängder med fint kross. Vad som avslöjar henne är det lätta extra snöfall i form av frigolitsmulor som vinden för med sig ut på gräset.

Husse tog senare på dagen en skön  promenad med alla de tre Lapska och valde den omväxlande "Mopperundan", medan Matte grävde ner blomlökar och rensade i rabatterna. 

Två intressanta fakta från D.N. - husorganet, i veckan: Vildsvin dödar 130 hundar per år i Sverige. Vilket är avsevärt många fler än vad vargar dödar per år. Men att vildsvinen dödar så många hundar enligt Länsstyrelsen, avstår jägarkåren från att kommentera. En jägarkår som för övrigt stödutfodrar grisarna så generöst, att de reproducerar sig i rekordtakt och inte enligt faktiska förhållanden i naturen. Stora kullar oavsett hårda vintrar eller inte. Vilket i sin tur ökar antalet trafikolyckor där grisar är inblandade samt orsakar jordbrukare stora problem med förstörda grödor. Nu vill LRF få bort den omfattande stödutfordringen av grisarna. Jägarnkåren skjuter inte av överskottet i samma takt som stammen växer. En svår och obekväm jakt på skygga djur i arla morgonstund. Grisarna är ett större hot mot hundarna än vargarna alltså. Där både vildsvin och varg lever inom samma områden.

Trump har nu visat vad han går för i några månader och vinner märkligt nog i populäritet hos väljarna  i USA, i takt med egendomliga beslut och misstag.

Mattes hastigt försämrade syn på ett öga skulle utredas snarast, hette det för fem veckor sedan. Varpå inget har hänt. Varpå Matte kunde konstatera att hon blivit totalt bortglömd. Hon har inte blivit inbokad över huvud taget. En gammal kärring är väl inte så viktig. Men Matte ber om ursäkt för felskrivningar då synen inte är helt ok. Brillor löser inte problemet tyvärr.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)