Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÖLJESLAGAREN DIMA

2023-05-26

Torsdag.

Efter det att någon på FB informerade om att "Farbror Blå" anlänt, med anledning av killen som använde sin bil till att få ur sig något som måste ut, så upphörde rapporteringen. Klockan halv sex på morgonen hade han väckt närboende med att vråla mycket högt. Därefter tog han bilen och tokörde i hö fart på småvägarna i området. Senare på dagen berättade en kompis att han blivit omkörd på ett mycket farligt sätt på den smala, slingriga och backiga vägen som leder ut till fritidshusområdet. Troligtvis av samma person som idiotkört under morgonen. Samt tidigare i veckan, då Matte och hundarna klarat sig undan med blotta förskräckelsen på måndagkvällen.

Matte ägnade en stor del av dagen till trädgårdspyssel och Dima valde att hänga med Matte en hel del. Dagen var svalare än tidigare i veckan och det var härligt att kunna vara ute och orka vara aktiv hela dagen. Växlande molninghet, som mest arton grader och en kylig vind. Idealiskt tyckte både Matte och hundarna, som inledde dagen med lite lek på gräsmattan. Sedan drog sig Aili tillbaka till altanen och sitt favorithörn under en stol. Skugga och vindutsatt; en plats med utsikt. Det funkade fint även denna dag. Matte lyfte ut sina gurk- och tomatplantor samt luktärter och solrosor för utskolning i växthuset. Ännu är det för tidigt för utplantering, då risken för järnnätter första veckan i juni inte får glömmas bort. Dima höll koll på Matte och när Matte bytte arbetsplats kom Dima snart och slog sig ner tätt intill. Mysigt!

Inte så mysigt, snarare lite läskigt, blev det när Matte tog fram trimmern! En batteridriven behändig trimmer som  Matte använde till att snygga till runt träd och buskar, samt till att jämna till gräsytorna som kommit igång väldigt olika och ojämnt. Fläckvis inget gräs och bara mossa och fläckvis långt gräs som måste klippas. En perfekt gräsmatta är inte vad Matte eftersträvar! Det räcker med en grön yta för hundarna att kunna leka på.

Dima älska ljud! När Matte körde igång trimmern ville Dima kolla nära! Mycket nära ville han vara och stoppade blixtsnabbt fram nosen mot trimmerhuvudet. En ny kul leksak som lät superkul! Dima var hörsam när Matte förbjöd honom att nosa på trimmern när den var igång. I stället placerade han sig så nära som Matte tillät. Matte kapade maskrosor och lite gräs runt Dima, men till slut måste hon be honom flytta på sig för att kunna ta det sista. Motvilligt makade sig Dima en meter åt sidan. Hade han varit människa så hade han varit musiker! När han går förbi en plåthink måste han peta till handtaget så att det skramlar! Alla ljud måste undersökas och alla ljud intresserar Dima. Framför allt de ljud han själv kan åstadkomma på olika sätt.

Åter gick Matte sin kvällspromenad längs den vanlig rundan och åter passerades huset där den attackerande hunden bor. Åter kom den farande som skjuten ur en kanon när Dima, Aili och Matte passerade. Men nu i en hundgård med staket. Nu reagerade Dima. Nu ville han försvara sig. Han vände upp mot muskelknutten i hundgården ett stycke ovan vägen. Dima ville inte följa med Matte. Grabben där uppe skulle han vilja träffa! Aili reagerade inte alls. Matte fick lite problem med att få med Dima som drog i kopplet åt andra hållet. När Dima ryckte till reagerade Matte med ett tydligt NEJ. Då vaknade ägaren till hunden i hundgården till och ropade på sin hund. Som var heldöv och fortsatte  intressera sig för Dima och Aili.

Matte fortsatte hemåt på helt öde vägar. Det var märkbart tomt på vägarna och det kändes ovant. Orsaken var nog vad som hänt på morgonen och nu stod bilen där den hör hemma när Matte passerade. Den var inte ute på vägarna och gjorde dem osäkra. Just då i alla fall.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)