Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SUMO FUNDERAR, foton

2022-11-18

Onsdag.

Kvällens träning blev mycket effektiv och inte alls enkel för hundarna. Aili, hennes son Sumo och morbror Lime fick börja kvällens träning med varsitt sökpass utomhus, på en inhägnad och till två tredjedelar kraftigt upplyst förvaringsplats för ett fastighetsbolag. Svårigheterna här var att vinden förde vittringar ut mot en kraftigt trafikerad väg och ett stort flygfält. Så placerade man en figurant bland alla cementrör intill staketet, skulle det bli knepigt för hundarna att hitta den figuranten. Varför vindförhållandena så klart utnyttjades till att ge de tre Lapska hjärngympa! Om man dessutom tog vara på möjligheten att låta hundarna först söka i det upplysta området, som var öppet med stora ytor i mitten och med många föremål längs kanterna, för att därefter söka i det mörklagda  området med mängder med staketsektioner och annat i långa täta rader skulle det innebära svårigheter för hundarna. Det är lika svårt för en hund som för en människa att gå från starkt ljus till mörker. Ögonen behöver tid att vänja sig. Mellan de täta raderna med stående och staplade galler svepte vinden oförutsägbart och inte var det lätt att hitta fram i denna labyrint! Varken för hundarna som ville följa vittringsvägarna från den gömda figuranten, eller för förarna som ville följa sin hunds skallmarkering för att hitta både hund och figurant! 

Efter utomhusträningen drog sig ekipagen inomhus, där arbetet med att flytta runt arbetsfordon nu var klart. I den stora fordonshallen fanns alltså mycket vittring från de två personer som arbetat här inne alldeles nyss. Morbror Lime fick börja och han visade hur smidig och snabb han är ännu vid elva års ålder, när han flög över betongbarriären som är avdelare och där vittringen från Husse som gömt sig uppe på en container landade på båda sidor. Aili fick problem när en annan figurant låg högt uppe på en annan container. Den vittringen föll ner ett gott stycke från containern längs höga hyllor fulla med lite av varje. Hundarna får med tiden en del förutfattade meningar, baserat på hur de tränats och nog har Aili under årens lopp hittat många människor gömda i olika lådor. Nu ansåg hon att det låg en person i en mycket liten ilsket gul låda några meter upp. Omöjlig för en vuxen person att knöla ner sig i och något barn var inte med och tränade. Figuranten befann sig högt upp och ett gott stycke bakom Aili där hon skällde mot väggen. Vittringen från figuranten på containern steg upp mot taket och föll ner just vid lådan uppe på hyllan. Aili fick fundera mycket och länge för att lösa uppgiften. Det fick även hennes förare Matte göra.

Sumo hittade Husse, som gömt sig lågt, rätt snabbt efter det han börjat jobba. Därefter blev det svårt. Riktigt svårt. Hade Sumo varit en nybörjare utan inlärt markeringssätt så hade man med stor säkerhet nöjt sig med att han reste sig mot den stora brunnsborrningsmaskin där figurant låg platt högs uppe. Sumo är en duktig skallmarkör och han skall markera funnen figurant när han är säker på var vittringskällan är belägen. Men Sumo höll inne skallet. Det visade sig att han gång efter gång fick vittringen ett stycke bort från gömstället och när han kom fram var vittringen borta. Den steg upp mot taket högt uppe och regnade ner lite var stans runt gömstället, men tätt inpå figuranten fanns ingen vittring alls. Det visade Sumo tydligt genom att inte markera och genom att gång efter gång göra omtag och gå ut på golvet och söka vittringen på nytt. Så hade en oerfaren hund belönats på första antydan till att någon låg uppe på maskinen hade hunden kanske blivit brydd då där inte fanns någon vittring längre. Sumo gjorde omtag efter omtag och han stannade upp åtskilliga gånger och funderade, sedan hans förare kopplat honom för att begränsa sökområdet. Initialt sprang Sumo i vida slag in mot maskinen och bort igen. Han fick vittringen och han tappade den. Intill maskinen fanns inte tillräckligt mycket vittring för att han skulle markera. Sumo jobbade väldigt länge på denna vittring, innan han nöjdade sig och kom till markering. Sumo är tre och ett halvt år och han lägger erfarenhet till erfarenhet vid varje träningstillfälle. En mer erfaren hund hade kanske kommit till markering tidigare. En annan oerfaren hund hade kanske skällt hela tiden under sitt sökande, där vittringen kom och gick. Att Sumo arbetade under tystnad var ett stort plus! En mycket duktig hund med en fantastisk uthållighet i arbete och med stor arbetsmotor! Det var en fröjd att se honom så tydligt stanna upp och fundera medan han sökte.

En hel bildserie från Sumos sök finns på FB/Lapsk Vallhund och här kommer några av dem.

Klicka för större bilder.

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)