Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GRATTIS BARGIKULLEN!

2018-10-09

I dag den 9 oktober fyller Gátchis Bargi - kullen 5 år!  (länk till kullens sida). En kull som levt upp till namnet Bargi mer än väl. Att Aili tränar räddningssök regelbundet och är väl så bra som sin mor, mormor och mormors mor är glädjande. Även om hon aldrig fick bli en certad räddningshund på grund av sina människors för höga ålder. Det finns ett "bäst före" för att få börja i en räddningskurs. Hon har även gjort ett godkänt doftprov samt ett godkänt inofficiellt anlagsprov i vallning på får. Hennes bror Runne jobbar i renskötseln och hans ägare är mycket nöjda med honom. Han är för dagen i arbete på fjället. Syrran Saivi tränar regelbundet och tävlar också regelbundet i nosework, rallylydnad och agility. Syster Adji/"Proppen" som höll på att få hela kullen inklusive mamma Modji att gå åt skogen genom att fastna riktigt hårt på vägen ut, har gjort ett godkänt anlagsprov i viltspår. Husse och Matte är mycket nöjda med hela kullen och ett jättestort GRATTIS till alla de fyra knytten som nu blivit vuxna.

Saivi saknas på bilden. Barndomshemmet fick vara kollo över jul när nya ägare var förhindrade att ha valparna hos sig.

måndagen regnade det och blåste svinkallt, varför Lapskflocken som tillbringat helgen utomhus och rätt mycket hemifrån ägnade sig åt vardagssaker. Handlade nödvändiga småsaker på Byggmax bland annat. Husse ville passa på och utöka klubbförrådet med ännu en begagnad och superbillig klubba, så ett stopp gjordes vid golfklubben och där serverades wallenbergare till lunch och det passade fint. Golfare fanns det inte så många här för dagen, däremot fylldes matsalen av närmare tjugo hungriga jägare som denna dag påbörjat älgjakten i närommrådet. Att många kvinnor jagar har det skrivits en hel del om. Men detta jaktlag bestod av idel män! De enda kvinnorna i lokalen var Matte och kocken. Man planerade eftermiddagens jakt och man jagade med löshund. På vardera sidan om den starkt trafikerade Gamla Norrtäjevägen.

I DN presenteras i dag siffror från Agria om hur hundar dödas och trafiken tar fler än vad rovdjuren gör och inte är det helt ovanligt att jägarna själva råkar ta någon hund av daga, när den kommer i vägen för sin egen ägare. Hoppas de hundar som nu jagar lösa här i närheten klarar livhanken. Trafiken längs den slingriga och backiga vägen ut i skogen är vild och vansinnig och helt hänsynslös. För några år sedan sökte sig en utmattad Jämthund till vägen och säckade ihop mitt på vägen framför Husses och Mattes bil. Ägaren kunde tillkallas och plocka upp hunden som inte orkade resa sig. Den var gammal och mycket överviktig. Sorgligt. Men ut ocha driva älg skulle den.

Matte har inget principiellt mot jakt och jägare.

- Men ogillar starkt triumfbilder på dödade djur, med en nöjd jägare bredvid och ibland en hund. Att på hundsidor lägga ut bilder på dödade djur kan beröra många illa. Det måste man som jägare ha förståelse för.

Man är inte beredd på bilder av skjutna och slaktade djur och blir totalt överraskad. Kan inte värja sig. Troféjakt hör inte heller till det som Matte gillar. 

Antal kommentarer: 1

2018-10-10 10:50:55

Vad duktiga hundar ni har, jag saknade er dock i Lindesberg när rasklubben hade sin första nose work tävling, hade hoppats på att ni skulle vara med eftersom ni har gjort doftprov.
//Marie
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)