Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HELDAGSTRÄNING

2017-10-16

Söndag.

Den här söndagen var sedan mycket länge vikt för en heldagsträning för träningsgruppen med Lapska, som nästa helg skall tävla i två lag i lagtävlingen för räddningshundar. Vilket innebar att Äijä fick vänta med att åka tillbaka hem till sin oerhört förstående och generösa matte! Som varit mer tillmötesgående än vad man kan förvänta sig vid en önskad parning. Är man aktiv med sin hund på olika vis kan det bli svårt att få in en parning i ett redan spikat schema, vilket gäller såväl för tik- som hanhundägare. Är det en lagtävling byggd på fyra ekipage i varje lag är det inte bara att strunta i de uppgjorda planerna.

På plats delade de två lagen det stora området emellan sig och lagen körde igång var för sig. Vid en första promenad genom området för att kolla lämpliga gömställen, fick Äijä följa med för miljöträning. Lag Gátchis band upp sina hundar, inklusive Äijä i den härliga höstsolen intill sin del av träningsområdet som skulle nyttjas initialt. Alla bilar stod uppställde mitt emellan de två områdena. Fem Lapska uppbunda i grupp, med Aili och hennes pojkvän tillsammans med två för Äijä okända hanar, innebar inget störande moment. Helt tysta var de allihop. Detta gällde för resten av dagen. Han bara smälte in i gruppen helt naturligt och ingen av de totalt fyra övriga närvarande Lapskhanarna hade några åsikter om hans närvaro, tillsammans med ännu löpande Aili. Äijä hade inte heller för egen del några synpunkter på de andra hanarnas närvaro.

Första övningen för laget lades upp så att ett område spärrades av och här fick inte förarna gå in, bara  hundarna. Längst bort i området låg en figurant gömd och mitt i området bland diverse metallställningar placerades hundgodis som störning. Det måste förarna på ren lydnad på avstånd hindra hundarna att äta av. "Förgiftat"! Alla lagets fyra hundar fixade detta sök på egen tass utmärkt! Ingen hade problem med att lämna föraren och arbea ensam långt borta. Ingen åt av godiset. Vid fynd skulle förarna kalla in hunden och belöna själva.

Nästa uppgift för hundarna blev ett stort frisök bland mängder med bodar uppställda i långa rader intill varandra. En figurant var gömd någonstans i detta gytter och förarna visste inte var. Samtliga hundar jobbade väldigt fint och löste uppgiften som var lite klurig. Figuranten låg högt placerad mellan två bodar och vittringen slog ner lite runt om. 

Nu var det dags för en gemensam fikapaus och man kom överens om att ordna varsin övning åt det andra laget, på det område man just nyttjat för egen träning och hade testat vindförhållandena i.

Lag Gátchis kunde avvara Matte när det andra laget skulle utföra sin övning, varför Matte tog med Äijä på en långpromenad i övriga delar av det mycket omfattande sökområdet. Nu fick Äijä testa diverse olika föremål att gå över och och på och att klättra på. Till en början såg han lite förvånad ut, men hängde gärna med på Mattes dog-parcour! Han gick uppe på högar med uppstaplade järnrör och han klättrade på diverse olika betongblock utan problem. En nyfiken kille som gärna tar för sig och provar nyheter! 

När Lag Gátchis skulle göra sin övning delades laget i två tillsammans med det område som skulle sökas igenom. Modji och Aili fick jobba tillsammans i den ena halvan och både Husse och Matte valde att jobba med kopplad hund. Nya order kom och tiden som stod till förfogande för sök minskades radikalt. Det fick bli grovsök genom området, då det viktigaste är att passa avrapporteringstiden. En figurant hittades och nya order kom. En person saknades och det var bråttom! Området minskades nu ner. En ny taktik valdes där Matte jobbade med Modji lös,  i par med Nástisonen Lime med sin husse. Matte älgade fram och Modji öste på! Nu blev det lättare att hitta den mycket högt placerade figuranten, vars vittring spred sig åt olika håll i den under dagen tilltagande vinden, Modji lyckades ta sig upp på fundamentet till en gigantisk kran och klättrande på järnbalkar markerade hon uppåt mot en hög stapel med stora betongplattor av friggebodstorlek. Dit upp hade en smidig person tagit sig och låg där platt och osynlig! Bra jobbat av både figge och Modji!

En mycket givande träningsdag var till ända och var och en for hem till sitt. Tack alla för bra träning!

Hemma väntade en dryg timmes utevistelse för Aili och Äijä tillsammans, vilket uppskattades väldigt mycket! Här fanns mängder med uppdämd energi och leken blev stundtals väldigt vild! Jäklar vilken fart de fick upp när de jagade varandra! Då och då trodde Matte på en ny parning av parets uppförande att döma. Men när Äijä rätt som det var klev på kom han av sig och såg ut att undra vad han gjorde där! Även om Násti bjöd ut sig å det skamligaste. Så förhoppningsvis har de haft kunskap om vilka dagar som var viktigast för att få en skara knytt. Nu får vi vänta och se om de hade rätt eller fel.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)