Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KANSKE PÅ RÄTT VÄG

2017-09-02

Fredag.

Vägen i området var ovanligt trafikerad när Matte tog med hundarna på en cykeltur på eftermiddagen! Hade Matte väntat till kvällen så hade situationen med stor säkerhet varit annorlunda, men mörka moln hopades åter efter uppehåll sedan morgonen. Dessa moln försvann som i ett trollslag, när Matte och hundarna kommit halvvägs på den planerade cykelturen och plötsligt sken solen och det blev betydligt varmare. Det gick på ungefär femton minuter att vädret slog om i den kraftiga vinden! Så turen kortades av lite i den plötsliga värmen.

I kvällningen valde Matte att träna luktletande inomhus och enligt instruktioner från instruktören använde Matte möbeltassar som placerades på en skåpdörr.  Dock inte så här i början ett flertal tassar med doft på fler än en ! Matte lyssnar och tar till sig och anpassar efter egna hundar och egen erfarenhet. Man börjar med en figge i taget och Matte fick inte till det med kartongerna från början och valde att börja om helt från start på annat vis. Hundarna har lukttränats med "docka" den senaste veckan innan kursstart - inte en enda kartong. Nu var det upp till bevis. Att det fungerade tillfredsställande vid kursstarten utomhus i en "miljöbana" kändes bra, även med två luktpunkter på en mindre yta bestående av en containergavel.

Matte tog två minimöbeltassar och applicerade en droppe eucalyptusdoft på den ena. Dessa placerades sedan på dubbeldörrarna till ett gammalt linneskåp och på olika höjd. Vilket inte innebar något problem för Aili. Hon markerade med nosen på rätt möbeltass och ignorerade den doftlösa totalt. Matte flyttade runt dem ett par gånger och bytte sida och höjd för utplaceringen av båda tassarna. Inga problem för vare sig Aili eller Modji, men Modji var lite hetare och gick i skall i ren upphetsning när hon lokaliserat doften. Hon hade lite svårare att stilla sig och precisera, då hon är ett godisfreak och ville ha belöning SNABBT! Aili var noggrann och markerade kanonfint med nosen på möbeltassen, trots att hon måste upp rätt högt och stå på bakbenen. 

Samtidigt som Matte lukttränade stod hundmaten på köksbänken och Aili höll till nedanför den, när Matte kallade in en hund i taget i Husses sovrum för träning. De har lärt sig snabbt att de får komma in och leka varannan gång! Modji hängde i hallen utanför och när hon gjort sitt pass gick hon ut i hallen och visade Aili i köket att nu var det hennes tur! Efter tre mycket korta sessioner för var och en var det åter Ailis tur. Nu hade Matte försökt försvåra genom att sätta den lilla luktfria tassen i noshöjd närmast ingången till sovrummet och den smittade lite dold nertill vid handtaget till en låda nära golvet. Aili signalerade tydligt att hon ville ha sin mat! Hon tittade uppfordrande på Matte och sedan upp mot köksbänken där maten stod! Men Matte ville köra ett sista träningspass och Aili skyndade sig in i sovrummet och sprang fram till skåpet, där hon blixtsnabbt satte nosen mot den smittade lilla tassen på en centimeter och vände om för att skynda ut igen! "Är du nöjd nu? Du såg var jag pekade va'? " Hon sökte inte ens. Men på begäran visade hon och belönades när nosen låg mot den smittade tassen. Modji var inte fullt så snabb att lokalisera doften, hon behövde någon sekund för att spika vittringskällan. Inte vid något enda tillfälle intresserade de sig för den icke smittade tassen. Då kan Matte lägga till ännu en icke smittad tass nästa gång, till den enda smittade. Ett steg i taget får det bli. Men än så länge förefaller detta fungera fint. På rätt väg känns det som.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)