Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MATTE OCH HENNES HUND

2022-10-25

Måndag. 

En rubrik som känns ovan då ordet hund är skrivet i singularis. Menande en enda hund. Matte är van vid pluralis! Hundar! Matte har ibland gått under beteckningen "hon med hundarna" i ett tidigare liv. När hundägande inte var så utbrett som nu. Nu är det Matte och Aili. Punkt slut. Husse har ingen hund att träna med och kanske är det en naturlig utveckling, när Husses ena ben inte är lika gåvilligt som förr. Ett tidigare liv som fotbollsspelare och hockyspelare tar ut sin rätt när åren staplas. Nu är Aili en hund som är en familjehund till vardags och hon sitter hellre i Husses bredare knä i fåtöljen än i Mattes. När det kommer till sysselsättning i form av fysiska aktiviteter som motionerande och sökträning samt annat är det Mattes Aili.

Matte tog en sen eftermiddagspromenad upp till sjön med Aili. Som fick förtroendet att gå okopplad i skogsremsan längs med stranden. Matte njöt av hösten där vid den lilla skogssjön. Aili njöt av att kunna ströva fritt och stanna och nosa efter egna önskemål. Alltid nära Matte. Alltid lyhörd för vart Matte gick och vad Matte ville. Alltid träning av något. Som avståndskommandon och fjärrdirigering till exempel. Alltid kontakt och kommunikation. Annars inget lösgående. Långt borta mellan de glesa tallarna skymtade Matte en rörelse och stannade upp. Aili hade inget sett och vinden låg åt andra hållet. Aili läste Matte och stannade upp även hon. En granne med hund närmade sig långt borta och Aili kopplades. Efter en stund möttes de båda hundarna och en överlycklig Aili fick hälsa på grannkillen. Som inte var speciellt intresserad då Aili inte var i närheten av löp.

Lite hundägarsnack blev det och naturligtvis även om hundattacken med dödad ägare. Den stora frågan som hänger i luften gäller ju vad som föregick hundens attack mot den ena närvarande mannen? Vad gjorde de tre närvarande människorna innan? Vad triggade hunden? Inga svar finns ännu, men de kommer förhoppningsvis. Redan kommer krav på förbjudande av vissa raser som i Norge och Danmark. Matte vill påstå att människorna kring ett djur inte alltid kan räknas bort när det går överstyr. Handhavandefel och okunnighet spelar roll. Liksom avel. En hund som betraktas som en problemhund på något sätt har kanske hamnat hos fel människor och blir därför betraktad som ett problem. Förekommer i alla raser. Även bland Lapska Vallhundar.

Hem kom Matte och Aili efter en timslång promenad i tilltagande skymning. "Det är vackrast när det skymmer". Ord som dök upp i Mattes huvud.

(Det är vackrast när det skymmer är en dikt skriven av Pär Lagerkvist. Dikten är utgiven år 1919 i en diktsamling vid namn Kaos. Bo Sundström och Frida Öhrn sjöng 2007 en tonsatt version av denna dikt. Wikipedia)

Det är fint att umgås med Aili på tu man hand. Aili har i viss mån vuxit som individ av att vara ensamhund. Att få all uppmärksamhet efter en vår med en sjukdomspåverkad mamma under rehabilitering har satt Aili lite i skymundan. Hur Matte än ansträngde sig för att Aili inte skulle hamna i bakvattnet och få för lite uppmärksamhet. Modji kom i första hand och måste så göra, som äldst och inte längre helt frisk. Nu försöker Matte ge tillbaka och kompensera Aili med egentid med Matte och kvalitetstid. 

Icke förty blir Aili omåttligt glad när hon träffar andra hundar som hon känner! Hon fick fnatt och tokslällde i ren glädjeyra, när Wachtelkillen dök upp på skogsstigen och när den Dansk Svenska grannkillen tvärs över vägen dyker upp vill Aili umgås! Det vill inte han.

Aili gillar att få all uppmärksamhet och att vara i centrum. Hon gillar även att få träffa andra hundar. Vill hon ha en flockkompis igen eller inte? Det lär hänga på individen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)