Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN NY RUNDA

2023-05-23

Måndag.

När man väl börjar prata om vad som händer i området avseende incidenter med hundar som attackerat andra andra hundar, visar det sig vara allt vanligare och alltför ofta är det hundar av "kamphundtyp" som är involverade. Nu må en och annan ägare till en Staffe eller Bulldog bli förbannad, men ett faktum är att den typen av hund som varit involverad i hundattacker varit av typen Pitbull, American Bully och liknande. Olika korsningar som gett hundar med mycket muskler, breda skallar och breda gap. En hundtyp; inte en specifik ras. Under måndagen fick Matte information om en hundattack i vintras där två hundar av Pitbull/American Bullytyp eller korsning orsakat skador på en större hund som krävde omfattande veterinärinsatser. "Hade detta hänt en mindre hund så hade den dött" sagt av veterinär som var involverad. Den attackerade hunden överlevde. Men blev så traumatiserad, rädd och osäker att ägaren till slut tvingades fatta ett beslut om avlivning. Dessa två hundar var vid tillfället lösa i skogen. Dem mötte Matte på en hundpromenad i skogen nyligen. Då kopplade som tur var. 

En annan hund som Matte mötte för en tid sedan var en stor och kraftig hund som ägaren hade svårt att hålla. Hunden ville jaga en bil när Matte mötte ekipaget. Varför Matte med hundar gick undan och in på en tomt för att slippa möta detta ekipage. Ett möte kändes osäkert. Det var en omplacering som den nya ägaren skulle lära att inte jaga bilar och annat och det gick uppenbarligen inte enligt planerna. Hunden är avlivad. 

Antalet hundattacker har generellt ökat markant i samhället. Enligt rapporter från polisen. Antalet hundar av okänd blanding med utseende som en hund av typen Pitbull har ökat i området. Antalet hundägare i området som väljer att undvika vissa vägar/adresser på sina promenader har ökat. Antalet hundar med ovana och okunniga ägare/förare ökade under pandemin. På måndagen hade Matte ett samtal med en hundägare som gärna skulle flytta om ekonomin tillät. Man bor rätt billigt, jämförelsevis, i ett fritidshusområde. Antalet hundar som varit på rymmen har också ökat markant i området. Risken att stöta på lösspringande hundar har alltså ökat markant den senaste tiden. Inläggen på FB talar sitt tydlliga språk. Man söker sin hund eller har stött på en lös hund på sin egen tomt.

När det egna reviret under några år befann sig mitt i ett vargrevir, hade Matte alltid en sprayburk med 'Dog Defence' i fickan. Den var helt verkningslös när en lösspringande hanhund ville para sig med Ailis höglöpande mormor Násti, tretton år gammal. På koppelproomenad i skogen. Hanhunden var blockerad och frågan är om en attackerande hund verkligen skulle påverkas. Även den är nog blockerad när den anfaller någon.

Matte har ridit en stor del av sitt liv och ramlade man av skulle man upp på hästen direkt, för att inta bygga upp osäkerhet och rädsla. "Upp i sadeln igen!" Så därför gick Matte samma runda med sina hundar på måndagkvällen som på söndagkvällen och som så många gånger innan under många år. Matte ville både för egen del och för sina hundars del passera platsen där de attackerades så snart som möjligt efter överfallet. För att intala sig sig själv och hundarna att "en gång är ingen gång".

Matte traskade på som vanligt med lösa koppel förbi infarten, där den kraftiga, bredkäftade hunden kom utrusande på söndagkvällen. Aili och Dima nosade längs vägkanten som vanligt och stannade och pinkade där de attackerats. Inifrån huset hördes valpen skälla och Aili tittade upp som hastigast och gick vidare. Dima brydde sig inte det minsta om något annat än alla härliga dofter längs vägen. Matte drog en lättnadens suck och var tacksam för att hennes båda hundar, med så olika bakgrund, båda var trygga nog för att inte lägga på sig av det som hänt.

Kvällen var ljuvlig och vid hemkomsten lekte Aili och Dima länge, nu när solen gått ner och det var svalt efter en varm dag. Plötsligt hoppade Dima rakt ner i bäcken och gick i viloläge. Liggande på sidan och bara huvudet stack upp! Ett skönt och svalkande kvällsdopp innan flocken gjorde kväll. Tyvärr fick inte Matte detta på bild. Dima liggande i bäcken med ett nöjt uttryck. Underbart!

P.S.

Matte fick just höra att valpen, som var inblandad på söndagkvällen, sprungit ut på vägen och morrat åt en förbipasserande stor hund.....  Valpar lär av vuxna hundar. Do as I do!

Antal kommentarer: 2

2023-05-23 09:21:45 - Anne-Lise

Også jeg har oplevet aggressiv adfærd fra de bredskallede hunde du beskriver. I Danmark er en stor del af disse racer af kamphundetype, eller blandinger heraf, forbudte.
Meget heldigt, at der ikke skete mere med dig eller dine hunde end forskrækkelsen. Men oplevelsen kan sidde i én længe, synes jeg.
Kram Anne-Lise og danske Násti

2023-05-24 08:01:49 - Marianne

Tack! (heart)
Jag känner för egen del att jag nu är mer arg än rädd. Andra skall inte få bestämma var jag kan gå med mina hundar och inte. Jag har nu passerat platsen två gånger med Aili och Dima efter attacken och ingen av dem visar några reaktioner som tur är.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)