Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HÖST VID SJÖN

2013-09-18

Matte skyndade sig ut med hundarna på tisdagmorgonen för att hinna vara ute innan regnet drog in söderifrån. Till sjön Hoven 500 meter uppåt vägen gick stegen. Där släpptes hundarna lösa och fick skrota omkring längs stranden, som består av klippor och hällar och ger god motion för både folk och fä och träning av avståndsbedömning för Násti. Matte vandrade bortå Älgeby och höll sig i skogsremsan mellan sjön och bebyggelsen. Hundarnas födosök har avtagit något, då alla rester från sommarens picknickkorgar redan är hittade och kvarvarande blåbär faller av.

Gula björklöv singlade ner och täcker stigen allt mer, träden på andra sidan sjön speglade tilltagande höstskrud i det spegelblanka vattnet. Himlen var mulen, regnet var på gång. Höst. Matte och hundarna njöt av en behaglig temperatur på 14 grader och ensamheten i naturen. Modji skulle hoppa upp på en sten, men hade en förändrad viktfördelning och kom inte upp. Snopen blev hon när det inte funkade och hon måste gå runt och hitta en enklare väg. Då och då gick näsorna igång och båda hundarna slog högt med dem i luften. De går mer på luftburen vittring än markbunden när de är ute i naturen. Ett synintryck av vilt är svårt att motstå! Det finns mycket jakt i dem. Här gäller det att vara med och inte gå och drömma.

På hemvägen låg en svart katt och tryckte i skogskanten, bakom den yttersta tomten på vägen. Den for upp en meter framför hundarna och drog iväg och självklart reagerade båda hundarna. Något for upp och drog iväg och två alerta hundar tog ett språng framåt. De jagar inte katter, men de reagerar snabbt när något far iväg. En egenskap som behövs när hundar vallar. På Mattes bestämda NEJ blev hundarna stående och kattens vittring nådde hjärnorna. Modji fick giraffhals. Matte kunde med Modjis hjälp följa kattens rörelser den sista biten fram till vägen. Där hundarna kopplades upp.

En fundering. De Lapska som inte bryr sig om att springa efter lilla bytet på MH, skulle de också avstå från att dra iväg efter en flyende ren som skall hämtas in? Matte är nyfiken på sambandet. Kan vara bra att veta.

Just som Matte och hundarna klev in genom grinden började regnet falla. Inne kändes det lite ruggigt och Matte eldade i kaminen under eftermiddagen och fixade lite med några bilder på Nástisöner. Vilka lades ut på deras respektive sidor och en bild på Modji i arbete på startsidan.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)