Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SEMESTER

2013-07-17

Tisdag.

Husse och Matte ägnade dagen åt att ha semester. Hundarna fick inte följa med när Husse och Matte begav sig hemifrån, men de var väl rastade och hade fått en promenad med Husse i skogen. Där de åt väldigt mycket blåbär med god aptit.

En dryg halvtimme bort ligger Östanå färjeläge. Mellan Åkersberga och Norrtälje. Nedanför Östanå slott. Från Östanå kan man med bilfärja ta sig över till Ljusterö, där många bor året om. Man kan också gå ombord på någon av de skärgårdsbåtar som trafikerar skärgården och utgår från centrala Stockholm. Målet för resan befann sig inte så långt borta. Endast tio minuter med båten. På Kyrkogårdsön, som är en väldigt liten ö mitt i Furusundsleden, där alla Finlandsbåtar passerar i trånga vatten, ligger en försvarsanläggning från 1920-talet. Mycket strategiskt! Den är öppen för besökare och en guidad tur ges varje dag. Klockan 13.00. Den visningen ville Husse och Matte komma med på.

Anläggningen började byggas 1916 och med diverse avbrott på grund av strejk och missnöje med arbetsledningen var den klar för användning 1926. Den är till största delen nersprängd i berget. Siaröfortet, uppkallat efter den större ön intill, var en modern försvarsanläggning i jämförelse med dem som redan fanns kring Stockholms inlopp vid Vaxholm. Men anläggningen var gammalmodig redan när den började byggas. Nya vapen hade dykt upp. Redan 1939 lades fortet ner i sin ursprungliga version. Mellan 1960 och 1994 hände ingenting här. Men med ett ägarbyte började Statens Fastighetsverk restaurera och konservera fortet för att kunna visa det för allmänheten. Det är nu återställt i ursprungligt skick. Mycket intressant!

På Kyrkogårdön finns faktiskt en kyrkogård. Det sägs att man här begravt människor sedan 1700-talet. Vad man vet är att det är en kolerakyrkogård. Det enda som syns är ett mycket bördigt parti mitt på ön och där tipsas besökare om att plocka feta daggmaskar som agn när de metar....  Av det täta beståndet av lysande rödlila rallarros som täcker kyrkogårsområdet att döma, ligger det många människor begravda här.

I den gamla förläggningen som anvädes som bostad för personalen, finns nu ett trevligt vandrarhem. Den ursprungliga tanken var att pesonalen ständigt skulle bo inne i fortet i berget, men fukten gjorde detta häsovådligt. Vattnet rann längs väggarna. Det finns ett café och matservering i vandrarhemmet under sommaren. Mycket trivsamt. Mycket gott! Gästhamnar finns även, samt badstrand och badbrygga. Hundar får medfölja men måste vara kopplade.

Husse och Matte tillbringade fyra timmar på ön, anpassat efter båttiderna och detta kändes precis lagom för att hinna njuta av allt. Inklusive att sitta och titta på folk och insupa skärgårdmiljön.

Några tankar och iakttagelser:

Hur tänker man när man som småbarnsförälder tror att det går att köra barnvagn på en visning av ett fort nersprängt i ett berg och när guiden informerar om vissa faror med ojämna underlag och trånga passager? Hela ovansidan är som en dröm för en skateboardåkare. För att få fortet att smälta in i naturen. Barnvagnsförarna fick vända om. Men väldigt många små och ointresserade barn var ändå med på visningen och till sist brast det för den unge och kunnige killen som försökte överrösta stojande småbarn i en kraftigt ekande gång i berget. Han hade en mycket bra röst som hördes väl. Fram till en punkt då han inte hörde sig själv längre. Hans röst bar inte längre och han måste skrika åt barnfamiljerna att tysta ner sina telningar. Skall det verkligen behöva påpekas? Det var ganska mycket dagisstämning över gruppen.

Matte noterade märkligt många män i olika åldrar som helt ogenerat kliade sig i skrevet. Noga. Flyttade paketet lite hit och dit. En karl hade två stora våta blaffor på vardera sidan om gylfen?  Är det något fel på kalsongmodet? Är det inte bekvämt? Är det viktigare att den halva av kalsingen som syns när de böjer sig över barnvagnen är av rätt märke? Men alla kalsingar stannar inte kvar uppe och visar märkesnamnet på resåren. Många hasar med de lågt hängande brallorna ner och visar en halvnaken stjärt, med en stor del av skåran blottad. Tror män att kvinnor uppskattar detta, lika mycket som de själva uppskattar halvnakna kvinnostjärtar? Matte tvivlar på att Matte ens som ung skulle ha uppskattat den mängd halvnakna manliga stjärtar som hon tvingats beskåda i sommar. Droppen var den hantverkare som kröp på golvet vid tvättmaskinen med halva rumpan naken. Men det är väl bara en gammal kärring som inte hänger med och uppskattar herrmodet......   Husse har i alla fall kallingar av god kvalitet som håller sig uppe. Även jeansen. Det är Matte tacksam för.

Man ser så mycket när man sitter på en bänk och iakttar sin omgivning.

Samtidigt som Silja Galaxy passerade, for ett rött tvåvåningshus förbi! Draget av en större motorbåt. Ett tvåvåningshus på väg ut i skärgården och ett flerfamiljshus på väg mot Stockholm möttes i Furusundleden på mycket nära håll. Många kameror och mobiler lyftes inför dett surrealistiska möte.

Nöjda och belåtna anlände Husse och Matte hem och släppte ut sina hundar till väntande benknotor på den nyklippta gräsmattan.

 

 

Antal kommentarer: 1

2013-07-18 18:11:49 - Anette

Haha
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)