Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDJUL

2023-12-15

Det finns mycket som är julkul för människor - men farligt för hundar. Varje år tillkommer nya hundägare som skall fira sin första julhelg med en valp/hund. Som är okunniga om det som man måste veta som hundägare inför helgen. Även de som varit hundägare sedan många år förefaller ha missat ett och annat. Som att julskinkan inte bör serveras till hunden. Den är alldeles för salt för hundens njurar. Av samma orsak skall man inte heller sätta upp svålen till fåglarna. Är det mycket lök i köttbullarna så låt bli att ge dem till hunden. Den skall inte heller äta den rökta korven. Eller något som är starkt kryddat och hårt stekt. Russin är torkade vindruvor och vindruvor skall hundar inte äta. Inte heller choklad. Ju mörkare chokladen är desto farligare är den för hundar! Väldigt farlig alltså! 

Sök gärna på nätet efter allt som är farligt för hundar att peta i sig.

Valpar gillar att tugga på och leka med det mesta. Så ock snören. På julafton blir gärna snören liggande på golvet efter uppackande av paket. En jätterolig leksak tycket en valp! En fullständigt livsfarlig leksak. Ett svalt snöre i tarmsystemet kan bli slutet för den som svalde det. Tarmen trär upp sig själv på snöret, som inte automatiskt följer med ut den rätta vägen. Tarmen matar på och snöret är där det är. Tarmvred är fruktansvärt smärtsamt och livsfarligt. Så plocka upp varenda snörstump och se det inte som en rolig leksak, även om hunden gör det! Det finns  råd och varningar på många håll att läsa och läs på inför en fin Hundjul tillsammans.

Torsdagen blev en lugn dag i stugan. Matte hade en hel del att pyssla med och hundarna fick vänta till mitt på dagen, för ett avbrott och en promenad. Så här dagen efter en träningskväll känner Matte att det passar fint att ägna sig åt annat än åt Aili och Dima. Det blev inte heller någon särskilt lång promenad, då temperaturen sjunkit snabbt mot tio minusgrader och det blåste lite. Allmänt ruggigt alltså. Efter middagen passade det fint med en brasa och flocken samlades framför lägerelden för värme!

Fredag.

Hela förmiddagen tillbringade Matte och hundarna i stugan, medan Husse for till Friskis och Svettis. Egentid för båda är viktigt. Allra helst så här års när livet levs i en rätt liten stuga.

Mitt på dagen hade temperaturen stigit till fyra minusgrader och Matte och hundarna gav sig iväg på promenad. Just då började små snöflingor singla ner  så vackert! Lite moddigt här och där var det och tunggått, men mestadels var det väldigt hal tillkörd snö. Ett läskigt bilmöte med  en forkörare blev det, men det gick bra som tur var. Två andra som det inte gick bra för var de som hade mötts i en kurva med bil. En hade kört rejält av vägen  och rakt fram i kurvan! Den andra hade bara kört av lite lagom. Som fotgängare lever man farligt när bilförare kör på det viset. Bilarna var borta och Matte var glad för att inte befunnit sig på platsen, när vägen var för smal för mötande bilar.

Väl hemma blev det lite hundlek på tomten. Dima siktade in sig på bäckfåran med öppet vatten, nyis och gammal is. Han studerade och testade hållbarheten som var svår att förutsäga. Rätt som det var klev han ner med frambenen för att kolla något i öppet vatten. Så vände han sig om och skulle kliva upp från bäckfåran. Han klev på is som brast och hela kroppen fick sig ett dopp! Dima for upp ur vattnet och bort från bäcken! Där blev han stående och skakade på sig, blängande mot bäcken! Han såg ganska förnärmad ut! Två filmsnuttar finns på Instagram.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)