Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TYYYYYPISKT!

2015-11-20

Torsdag.

Snickarna kom i mörkret strax efter sju och riggade en strålkaster mot bygget. Omedelbums satte de igång dagens arbete. Regn var förutspått, men hoppet fanns att prognosen var fel....  Taket skulle läggas under dagen nämligen. De började med takstolarna. En snickare måste ge sig iväg och den andre kämpade på. Matte ålade sig ut med hundarna genom byggarbetsplatsen framför ytterdörren. Det blev bara en kort promenad, sedan fick hundarna vara lösa på tomten ett tag och Matte plockade rätt på spillbitar lämpliga att elda med, innan de blev genomblöta av det regn som trots allt började falla så smått.

Hundarna tappade intresset för utevistelse, visade tydligt att de ville in i brasvärmen! Där bredde de sedan ut sig alla tre på sälskinnet framför kaminen och njöt! De polara vallhundarna.

Regnet tog i och öste sedan ner hela dagen. Den frånvarande snickaren återvände och killarna kämpade på i vätan och de ynka tre plusgraderna timme efter timme. Blötsnö kunde det även bli enligt den lokala väderrapporten.Alla takstolar kom upp, plåten på huset var borttagen, taket växte utifrån och in mot huset. OSB-skivorna på golvet var genomblöta. Det började bli lerigt runt huset. Matte passade på att gå ut en sväng med hundarna när arbetsplatsen var övergiven ett tag, för hämtande av mer material. Det var inte helt lätt att komma fram bland alla sladdar och brädor kors och tvärs framför dörren och Matte ville inte störa under pågående arbete, mån om att allt gick undan.

I stället för att lägga papp på det färdiga taket, breddes pressenningar ut och säkrades. Golvskivorna lyftes upp och restes mot väggreglarna för avrinning och luftning. Husse kom hem med fryst liten mandeltårta för taklagsfest. Killarna slet i strålkastarskenet, som för övrigt låg på rakt in genom toalettfönstret. Regnet började avta....  Det skulle dra förbi på torsdagkvällen och uppehållsväder var aviserat för både fredag, lördag och söndag!

Så himla onödigt det var med allt vatten från ovan just denna dag! I stället för pressar på taket hade det nu kunnat ligga takpapp och många dyra arbetstimmar hade sparats in.

Innan killarna gjorde kväll fick de ta del av tårtan! Taket är i alla fall lagt! Glad Matte! Tillbyggnaden ser märkligt nog ut precis som den gjorde i Mattes skalle innan hon satte pennan i handen och försökte visualisera sin inre bild. Den lilla stugan i skogen börjar se ut som den lilla gården i skogen med strandtomt vid bäcken. Lillstugan och det tillbyggda rummet bildar flyglar kring uteplatsen som ligger vid slänten ner mot bäcken. Bäckagården?

Husse medförde även tidningen Lapphunden, där han och Matte kunde läsa om sin resa ner till Danmark i september, för att entusiasmera andra att ha kul med sina Lapska Vallhundar och ta vara på deras fina arbetsegenskaper. En resa som blev en sen minisemester där familjen som arvode bjöds på kost och logi på den femstjärniga campingen Feddet vid havet, söder om Köpenhamn. Många fina bilder visade vad den danska klubben för Lapska Vallhundar planerat som firande av sitt 15-årsjubileum. Föredrag av Matte och hundaktiviteter med Husse och Matte.

Mycket bra skrivet av ägaren till en Mánnuvalp från norra Sverige och fotat av hennes sambo! Tack Sophia och Mattias! Tack även till redaktörskan Malin, som gjort en fantastiskt fin presentation av materialet i en i övrigt mycket fin tidning!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)