Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NÖDLÖSNINGEN BESTÅR

2020-11-11

I dag, onsdag morgon,  har Telia ännu inte åtgärdat den efter en olycka kapade fiberkabeln neråt vägen! Trots en mängd felanmälningar - som inte har registrerats framkom det i förrgår. Man förefaller ha struntat helt i att upprätta ett ärende. För närvarande har Lapskflocken viss internetuppkoppling via en lånad mobil router, som med jämna mellanrum helt plötsligt ger upp och datorn tappar kontakten med omvärlden. Efter en stunds lyckad uppkoppling tidigt på morgonen har internet åter legat nere i ett par timmar. Matte skriver på och ser hur länge det håller den här gången.... TV tittas det på med hjälp av Husses padda uppställd på soffbordet. Mycket tittande blir det då inte. Radio, P4, lyssnas det flitigt på för nyheter och stimulans helt allmänt.

Efter helgen med aktiviteter hemifrån både på lördagen och söndagen har Lapskflocken tillbringat måndagen och tisdagen hemma i reviret i stort sett. Husse har vairt iväg några vändor och hämtat hem ved på en fastighet där ägaren kapar upp fällda träd i lämpliga vedklabblängder och det är först till kvarn som gäller! De flesta far så fort förbi, så ännu är det bara Husse och Matte som sett skylten med "VED" och som försett sig vid de tillfällen då en ny vedtrave staplats ett stycke upp i skogen! Ägaren är tacksam för att bli av med merparten av det som fälls.

Matte har pysslat med att laga staket och stängsel mot husets baksida och berget. Det skall inte bara hålla hundarna inne, det måste hålla rådjur och vildsvin ute också. Vintertid har rådjur lutat sig långt ut över berget för att beta murgröna och någon har råkat halka och sedan hoppat ner på tomten. För att  i panik kasta sig mot nätet för att komma ut mot granntomten.  Det är ett pyssel detta att staga upp stolpar och laga alternativt byta ut nät. Det var fem grader och Matte stod still i två timmar i sträck och "sydde ihop" nät som man lagar ett fisknät. Användande galvad spoltråd och fingrarna stelnade och fötterna frös och hundarna kom då och då och undrade, med all rätt, varför inte Matte flyttade på sig. En hemgjord grind mot baksidan var värd att satsa på. Enklare trots allt än att fixa en ny. När Matte stod på ena sidan av staketet och saxen ramlade ner på den andra sidan, var Modji duktig och hjälpte till genom att lyfta upp och överlämna den lilla saxen till Matte. Jo, Matte använder en gammal barnsax att knipsa av spoltråden med. Sidavbitaren ligger inte lika bra i handen när fingrarna stelnar tycker Matte.

Hundarna har promenerats i området och i skogen och lite apporteringsträning i form av små uppgifter har petats in. I samband med all trickträning fick de äntligen kläm på det där med att ta lite av varje i munnen för att överlämna det till Matte. Nu vill Matte utveckla detta till att fungera bra i vardagen. Efter att ha haft Gázzi som var lite retrieveraktig i sitt apporterande av vad som helst, har Matte saknat apporterande och hjälpsamma hundar. Násti vek undan för mor Gázzi och Modji för Násti och då apporterade ingen av dem för att undvika konflikter. Bäst av alla var dock Fenja!  Mattes första räddningshund, en korsning Siberian Husky/Schäfer. Fyra månader gammal började hon spontant bära omkring på saker för att överlämna dem till Matte om hon så önskade. Inte för att tugga sönder dem! Hon kunde skickas med nästan vilka föremål som helst mellan familjemedlemmarna. Oerhört praktiskt när boendet var stort och tomten jättestor! Matte lägger ribban högt nu och har detta som målbild vid apporteringsträningen med Modji och Aili!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)