Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SÅ BRA!

2015-03-16

Så bra att det finns de som bryr sig om hur uppfödare tänker när de planerar en kull. Som har mod nog att uttrycka tivivel och i brist på kunskap vänder sig till den enda instans som är entydig - uppfödaren, som ståtar med namn varhelst hundnamnet dyker upp. Så bra att man vågar höra av sig personligen. Så bra att det finns de som kräver motiveringar till varför uppfödare gör som de gör. Så bra att man ifrågasätter och vill diskutera och ställer samma krav på både den som ansvarar för hur tik respektive hanhund används avlelsmässigt. I flera länder funderar man tydligen en hel del kring sådant som det verkar. Så bra!

Söndagen tillbringades i Lapskfamiljen i stort sett precis som lördagen.

Husse klöv ved och Matte rensade i trädgården. Hundarna höll koll på dem som promenerade förbi stugan i solskenet. De permanentboende blandades nu upp med mer sällsynta besökare. Fritidshusen börjar öppnas för vårstädningar. Hundar som inte synts i området sedan sommaren dyker nu upp igen och de tre Lapska har full koll på att de är nykomlingar! Familjen som fått för vana att ta med två barn och en stor Golden till skogsbacken mitt för Lapskflocken, för rastning av lös hund, dök upp igen. Deras förehavanden noterades av tre nyfikna och vartefter aningen taggade Lapska. Hunden låg inte en Lapphund efter i att ha lätt att skälla nämligen. Varför den skällde var oklart, då den även i koppel längs vägen rätt som det var skällde rätt ut, där den lunkade i sakta mak. En väldigt stor Golden. Tyvärr har han för vana att skita mitt på stigarna. För lugn och ro stängdes Lapskdamerna in på glasverandan, så länge picknicken i ekbacken varade. Det kom aningen för nära inpå för att Matte skulle kunna avkräva den Lapska trion fullständig tystnad.

Så småningom var ett stort antal nya sopsäckar fyllda med trädgårdsrens, där blöta eklöv utgjorde en rätt stor del tillsammans med gamla förställningar och rester från inklippta träd. Matte har helt anammat att spara höstrensningen till våren, för skydd av växterna över vintern. Fröställningarna är både bra för småfåglarna och så vackra i frostigt motljus!

Som så ofta på helgerna tog Husse dagens längre promenad med hundarna, när Matte fixade föda till hela flocken. Middagen intogs i glasrummet med stearinljus tända i det fallande mörkret, medan kaminen sakta värmdes upp för att ta vid med uppvärmningen, när solvärmen gått ur de västervända rummen.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)