Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GRATTIS TILL SAIVI MED MATTE!

2019-06-17

Söndag.

GRATTIS till Ailis kullsyster Saivi med matte, som fick diplom på Noseworktävling - TEM (tävling enskilt moment) fordonssök i fyra deltävlingar). Mycket snyggt jobbat - igen! Kul när man som uppfödare får en så bra uppföljning på en såld valp! Hon fungerar som hon skall som en Lapsk Vallhund, som är en arbetande hundras. Inte en renodlad sällskapshund man bör köpa på grund av utseendet och urhundsepitetet. De är "farligt söta för sitt eget bästa".

"Som när man sitter på en häst!" Husse och Matte sökte friska fläktar för hundarna i värmen och det blir det på golfbanan med sina öppna ytor. Därför drog flocken dit medförande ett gäng klubbor och hundarna bands upp under en stor och skuggande bollpil intill driving rangen. Här fläktade det härligt och hundarna hade en hel del att titta på, där de låg på gräset mellan parkeringen och Husse och Matte, som däremot stod i fullt solsken. En man blev stående vid sin bil, stadigt blickande mot Matte, som inte alls kan spela golf. Bara står där och slår helt tafatt, enligt Husses instruktioner. Med en begagnad klubba för en femtiolapp. Husse har grönt kort och har gått kurs och Matte hänger med som sällskap och för att utmana sig själv. Till slut kunde den äldre mannen inte bärga sig, utan kände sig tvungen att ingripa....  Med en rak fråga om Matte hade gått kurs! Vilket han så klart såg att hon inte hade. Han berättade hur bra det var att lära sig grunderna ordentligt, men kunde tipsa om lite, för att Matte lättare skulle träffa bollen. 

"Som när man sitter på en häst!" Började han. Helt ovetande om Mattes ryttarliv med egen häst. Man skall alltså stå med lätt böjda ben och när man slår skall man INTE vrida hela bäckenet - som Matte gjorde. "Då blir det väldigt svårt att träffa bollen". Jo, det hade Matte med all önskvärd tydlighet upptäckt. Fast ibland lyckades det faktiskt. Mer tur än skicklighet. Man skall tänka att man sitter på en häst och har något stadigt mellan benen och bara vrida överkroppen alltså. Samt föra tillbaka vänsterarmen mer efter slaget. Vänligt nog överlät han sedan åt Matte att utan åskådare testa råden. Yes! Det funkade! Låtsashästen fanns där mellan benen på Matte, som slog och bara vred överkroppen och TRÄFFADE BOLLEN OCH SLOG SNYGGT OCH LÅNGT! Välmenta och vänligt förmedlade råd skall man lyssna på!

"Som när man sitter på en häst" brukar Matte själv säga till den som kommer på studiebesök på träningarna och får låna Modji (eller annan Lapsk) för att känna hur det är att köra en  Lapsk räddningssökhund på ett frisök. Dessa hundar är så signalkänsliga och signalsäkra att de läser förarens kroppsspråk mycket snabbt och lätt. Äve det omedvetna kroppsspråket! Man måste inte ropa och dirigera så mycket alla gånger. Det räcker ofta att man som förare bara ändrar riktning, eller inte ens det! Det kan räcka med att man vrider huvudet åt ett håll, så styr man hunden dit i sitt frisök. "Som när man hoppar en bana och tittar mot nästa hinder. Därmed vridande blicken, huvudet och överkroppen - samt vikthjälperna i den riktning hästen skall gå". Hästen känner vart ryttaren vill komma och vart den vill att hästen skall röra sig. Utan att man besvärar den i munnen! Man kan köra hund och styra sin hund utan koppel och utan röst! Man kan rida och styra hästen helt naken. Utan något alls i munnen och på huvudet på den. Man änvänder vikthjälperna. Matte har ridit sin egen häst barbacka, med bara en grimma och ett grimskaft att hålla sig i, då det var en Fjording utan tydlig manke och med kortklippt ståndman. Matte brukar jämföra att utbilda och träna en Lapsk som att rida en ponny för övrigt. Gillar man att rida ponny gillar man nog att utbilda och träna en Lapsk. Viss envishet, flexibilitet och humor underlättar.

Uppenbarligen är det en stor fördel att kunna rida, både när man tränar med okopplade Lapska Vallhundar och när man vill lära sig spela golf!

I den sena kvällningen fick hundarna en skogspromenad anpassad efter Aili. Nu var det svalare och behagligare för alla. Om man bortsåg från mängderna med mygg. Matte som barbent vattnade de mest behövande i trädgården, fick benen sönderbitna. Men myggbetten tänktes bort och kliade inte mer än helt kort. Bäcken är fin, men genererar både mygg och knott i mängd. Matte kanske har blivit vaccinerad mot myggbett under årens lopp.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)