Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI LÖPER

2013-07-24

På gång har det varit ett bra tag känns det som! När Modji skulle komma i löp var en mycket osäker fråga. Skulle hon fortsätta att flytta fram det en månad för varje löp och hamna på ett löp per år? Eller skulle hon nu gå tillbaka till något kortare intervall? Nu vet vi. Det blev sju månader sedan senaste löpstart och inte nio månader eller mer. På tisdagen stärktes misstankarna att något var på gång och bekräftades vid en mer närgången kontroll. Modji har alltid hållit sig mycket ren och det har varit mycket svårt att avslöja den exakta löpstarten. Men inför parning har Matte varit extremt observant. På onsdagmorgonen står det helt klart att Modji nu har börjat löpa. Vilket innebär valpar leveransklara lagom till jul. Nu är det som det är och är alternativet inga valpar alls, inget Modjiknytt till familjen, så är det bara att gilla läget och hoppas på att allt går bra denna gång. Modji kommer att herpesvaccineras.

Matte tog en långpromenad med hundarna i området under tisdagen och chansade på få bilmöten. De blev några stycken och Matte och hundarna blev insvepta i stora damm/sandmoln. En luva på jackan drog Matte för ansiktet och hundarna trycktes mot diket och Matte ställde sig för. Skall det vara så svårt att lätta på gasen vid möten med oskyddade fotgängare och hundar? Varenda bilförare måste ju själv se hur det är, om inte annat på hur alla bilar ser ut efter en tur genom området. Men vi lever i en bråttomtid. En stresstid och ett stressamhälle. Så mycket skall hinnas med. Fort, fort skall allt ske. Alla skall vara stresståliga och kunna ha många bollar i luften. Så kommer pensioneringen och många upptäcker att de aldrig hann leva. I en ständig jakt på nästa dag. Så synd. Livet är kortare än man tror. Tyvärr.

På kvällen tränade familjen rallylydnad och social samvaro med andra hundar på fotbollsplanen. Det vill säga, Matte tränade rally och Husse var social. Några valpar var med för just socialträning och Husse klappar gärna knytt. Modji har gjort sig mycket populär hos många genom sitt oerhört vänliga väsen! Nu fick hon vara lös med två valpar och Modji uppförde sig exemplariskt. Säger man "försiktig" så vet hon precis att hon skall sänka farten och inte tackla knytten. Hon behandlar dem så som de bör behandlas av en vuxen hund. En första kontakt där hon visar att hon är lika liten som knytten och MYCKET SNÄLL. Hon får dem nyfikna och orädda och sedan kan hon leka med dem och låta dem jaga henne. Men där får man vara med och påminna om vikten av att vara försiktig. Det är lätt att glömma sig när knytten börjar ta för sig. Modji har många fans!

Vad gäller rallyträningen så var det fortsättningsskyltar utlagda och både Násti och Modji tränades intensivt och ganska länge. Matte hade glömt den externa belöningen. Igen. Men hundarna belönades på annat sätt mellan träningspassen. Lite inkallningar och kvarliggningar tränades också. Perfekt med stora ytor och störning av andra hundar runt omkring. Modji fick ligga plats mitt i "åttan" med köttbullar på koner på vardera sidan om sig. Nära. Inga problem, trots att Matte rörde sig runt omkring långt borta från Modji. Duktig tjej!

Nu hoppas Matte innerligt på Modjiknytt till dem som gillar Modji och hennes mamma och vill ha en kul arbetskamrat. Fästmannen går inte av för hackor han heller!

 

Antal kommentarer: 2

2013-07-24 23:05:49 - Anneli & Balva

Men ååå! Så j-a klockrent! Precis vad jag och Balvis behövde höra efter många tråkigheter vi haft på sistone runt omkring oss.....
Helt underbart! Jag hoppas såå även för er skull att det blir något denna gång! Den som väntar på något gott säger de ju .... Hoppas vi fortfarande har en "kölapp" kvar hos er! Måste börja jobba på de här hemma nu igen!
Har varit "lite mycket" tråkigheter sista tiden och vi har varit nästan på väg att ge upp på mycket! Tänk om vi haft fler drivande ,härliga LVH uppfödare i landet som verkligen VILL ha LVH som "jag" vill att en LVH ska vara ;) Då hade allt kanske varit sååå annorlunda;)!
Modji låter precis som Balvis med småknytt! Härligt!
Härligt jobbat med Rallyn! Om det spöregnar eller stormar så åker vi o tävlar lite Rally i mitten på augusti till Fagersta:) Håll gärna en tass eller två
BRA om ni kommer ut o tävlar mer i Rallyn! Jobba på! Det är roligare i de "högre" klasserna för di Lapske :D!
Många tasshälsningar från oss!
Psst... Då Stormatte är som hon är har hon inte vågat köra lydnad på typ 8-9 år ... men i slutet på juni trotsade hon sig själv och vi tog ett första pris i ettan och det blev T O M klassvinst! :) Gissa om vi fortfarande går på Klass I moln :)?

2013-07-26 23:04:13 - Anna, www.raika.se

:) Håller tummarna för det blir små modji/kirous knytt i höst/vinter (heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)