Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUSSE FIRADES

2019-06-08

Fredag.

Efter att hundarna fått sin morgonpromenad och fått njuta av att vara ute på tomten ett par timmar medan framsidan låg i skugga, begav sig Husse och Matte till Täby Centrum för firande av Husses födelsedag. I fjol när han fyllde sjuttio firades det rejält, med en övning med middag och övernattning anordnad av träningsgruppen. Matte var inte närvarande.  Hon var hemma med Aili och Äijä som förhoppningsvis skulle få valpar tillsammans. Så blev det nu inte tyvärr. Sådant som händer. Nu är Aili däremot dräktig med fina Nemo, med planerad nedkomst nära efter Midsommar.

I år fick Matte chansen att själv fira Husse lite mer på själva "dagen". Husse hade önskat sig en lunch på den libanesiska restaurangen och därför bjöds han på det. En lyxportion med en mängd små rätter och allt slank ner trots värmen. Sedan skulle Husses garderob förnyas till viss del. Ett rörligare liv som pensionär och inte så mycket pasta till lunch efter pensionen kräver en uppgradering tyckte Matte. Bättre passform! Mindre "gällivarehäng", om man säger så. Modet ändras ju också. Husse tackade och tog emot och lämnade butiken med nya ljusblekta jeans och en snygg tröja som passar fint till kavajen inköpt på Rosella nyligen. Det blir mycket hundträningskläder och hemmajobbarkläder för de tvåbenta i Lapskflocken. Gammalt och slitet, urblekt och fläckigt. Rätt som det är krävs en annan dresscode och man vill ju hänga med och inte se mer antik ut än nödvändigt som pensionär! Husse blev jättefin!

Hemma väntade hundarna som inte gärna gick ut när Matte öppnade dörren. Solen stekte rätt på framsidan och när det var 28 i skuggan var det 27 i huset. En marginell skillnad. Fönster öppnades i alla väderstreck och det blåste rätt igenom huset, vilket fick Aili att lägga sig i hallen mitt i huset. Solen stod dock inte så högt och rätt snart skymde skogsranden och gräsmattan hamnade allt mer i skugga. Hundarna fick middag och sträckte ut sig i skuggan. Aili får från och med nu valpfoder för rätt sammansättning för sig och knytten. Laxolja för Omega-3 får de alltid. Matte tror att hon kände något som inte var tarmrörelser eller andningen hos Aili. Fosterrörelser?

Varför Aili sedan gick tillbaka och sträckte ut sig mitt i solen på trappsteget begriper inte Matte. Hon låg där förvånansvärt länge i solen och flåsade allt mer. Matte vattnade potatisen och rätt som det var hördes ett plaskande ljud strax intill. Då hade Aili ledsnat på solvärmen och gått ner i bäcken för att leta efter någon snok längs kanterna. Lite vatten finns det ännu och det var ett bra sätt att svalka av sig på. Sedan tog Husse med hundarna på promenad och Matte promenerade med vattenkannan även denna kväll. Många kannor blev det från handpumpen av gammalt stuk. Alltid finns det några nyplanterade växter som behöver extra vård ett par år. Potatisen växer fint, liksom plocksallad, senapskål, rädisor, dill och grönkål. De två nya vinbärsbuskarna tar sig liksom idegranen, alla planterade i fjol.

Värmeböljan i fjol. Hundarna fick leta smågodis i vattnet och på botten för att stå kvar en stund i det kalla vattnet.

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)