Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SUMO

2020-02-20

Onsdag.

På kvällen bjöds träningsgruppen på ett nytt träningsställe, i form av en villa ombyggd till någon form av vårdboende/korttidsboende som nyligen upphört. Huset var väl uppvärmt, inga möbler fanns kvar, däremot en fylld frys och en full papperskorg med en lockande kaka i en liten plastpåse! Samt en hel del barnkläder! En det störningar i form av olika dofter alltså. 

Kvällen inleddes med ett uppletande där sju föremål skulle hittas i mörkret på tomten och på föremålen skulle ledtrådar finnas. Alla hundar sattes i arbete i pannlampors sken! Ledtrådarna skulle ge ytterligare instruktioner. Det tog lite tid men till slut var alla ledtrådar funna och en grön dörr skulle hittas. Man skulle knacka på dörren enligt ett visst mönster för att bli insläppt. Kul! Men det fanns ingen grön dörr någonstans! Annat än i grannhuset och där var det mörkt.... Gruppchefen hittade till slut en liten grön miniruta på en kvadratcentimeter fasttejpad i nederkanten på en ytterdörr. En dörr på dörren - typ!

Sju hundar, varav sex Lapska Vallhundar, två tikar och fem hanar, skulle bindas upp i samma lilla rum och inte fanns det mycket att knyta fast koppel i. Aili knöts fast i Mattes tunga träningsryggsäck som ställdes in i en öppen spis, Nemo med sonen Sumo kopplades i en långlina som fästes i något beslag i taket! Efter fönsterväggen fanns element att knyta i och här fästes Modji mitt emellan två hanhundar. Aili kom sedan mellan Modjis halvbror och sonen Sumo med far. En kille fick ett hörn för sig själv, separerad från närmaste hanhund av en ytterdörr. Som stundtals fick stå öppen då värmen i rummet till slut blev påfrestande för hundarna. På detta sätt låg de alla tysta hela kvällen. Mycket tätt tillsammans. En i taget fick komma ut och jobba.

Ailis son Sumo, Gátchis Åtså Sválla, är nu åtta månader. Han har inte varit med på ett tag då han testat andra aktiviteter, som viltspår och nosework, men nu var det dags för sökträning igen. Det var väldigt roligt att se honom! Mycket lik far sin, men betydligt mindre. En idealisk storlek på en Lapskkille.

Sumo fick göra ett likadant sök som de vuxna hundarna, vilket innebar att han ensam fick ta sig uppför trappen till övervåningen för att söka rätt på Matte, som gömt sig i ett av rummen på gaveln. Ett rum med diverse störningar i form av en del barnsaker på golvet och en kaka i en papperskorg bredvid Matte. Sumo hittade Matte direkt när han kom upp i övervåningen och när Matte belönat och skulle återföra Sumo till sin förare nedanför trappen, ville Sumo fortsätta jobba! Han visade tydligt att resten av övervåningen ville han få avsökt innan han återvände till sin förare. Matte dröjde kvar vid trappen och lät Sumo jobba sig igenom övriga rum ensam. Sumo återvände och avrapporterade till Matte att nu var han klar att återvända med den enda funda figuranten, till sin förare på nedervåningen. Så himla bra jobbat av den unga grabben! Självständigt, ambitiöst och målmedvetet koncentrerat på uppgiften. En fröjd att se!

Sumo fick även ett sök där en figurant var gömd i nedervåningen och en i övervåningen och han visade hur fint han jobbar självständigt ut från sin förare och ändå i samarbete med sin förare. Han går i båda sina föräldrars fotspår, liksom sina tre systrar och Aili och Nemo kan vara mycket stolta över sina fyra avkommor!

Tack alla för en mycket rolig och givande träningskväll, med bra träning och mycket hundsnack!

Nej, Sumo och Nemo är inte upphängda! Kopplen ligger i en slinga ner på govet. Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)