Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LITE LUSKANDE

2015-06-22

Söndag.

Husse och Matte valde att ännu en dag åka ut till torpet, för att hålla koll på att en ny och invaderande generation av myror inte tar över stugan. Två döda myror kletiga av klistret från klisterremsan, på golvet under sprickan i taket. Det var allt. Ännu en suck av lättnad. Men hur lång kläckningstid är det för myrägg? Denna vecka har Husse och Matte hört diverse skräckhistorier om uppätna hus. Grannens bod är en av dem. Han köpte ett hus med en bod som var mer eller mindre uppäten av svartmyror inifrån. Men det visste han inte. Det var i princip endast ytterpanelen som höll ihop allt. Bara att riva....  Matte köpte själv ett torp med ett gigantiskt svartmyrbo mellan ytter och innertak i lillstugan. Med totalt uppäten nockstock. Takbyte! Nu är självklart oron stor för torpstugan. Men på söndagen såg allt OK ut....

På vägen dit passade Matte på att  köpa alla de fönsterkarmar med glas och några med något trasigt glas, som stått på loppisen i Bergshamra under våren. Paketpris för alla åtta, där sex är av samma storlek. För kommande projekt. De kan användas till mycket!Tyvärr är de för stora för att kunna användas som innanfönster i torpet. Nästa anhalt var Lumpladan i Östanå. Matte hade forskat lite om de handvävda lakanen i lin och fått fram ett namn från 1930. Nu var Matte mer frågvis och fick bekräftat att den som sålde innehållet i huset inför försäljningen av huset bar samma namn. Dessutom fanns även den gamla kistan på loppisen och den var troligtvis från 1700-talet. Tyvärr för länge sedan berövad sitt lås. Men märkt 1.7.5 för mycket länge sedan, vilket kändes svårtytt då ingen siffra såg ut att ha försvunnit. Men i botten av kistan låg en tidning från 1936! Linnet i kistan packades ner då troligtvis. Men är äldre än så. Matte forskar vidare. För en hundring fick Matte med sig en liten "glasruta" i jugendstil. Ett stycke grönt knottrigt glas med en röd tulpan i blyinfattning och glaset är rundat upptill. Loppisägaren trodde den varit infattad i ett skåp kanske. En utsökt fönsterprydnad! Med två små sprickor som skall lagas på glasmästeri.

Söndagmiddagar serveras på lunchstället vid strandkanten och när solen var vänlig och tittade fram, passade Husse och Matte på att fira att Husse nu börjar sin semester! Några meter från stranden och helt nära bilen med hundarna, slog sig Husse och Matte ner och njöt. Färjorna från Ljusterö gick i skytteltrafik med hemvändande bilar. Man undrar med hur många procent öns befolkning ökar i helgerna och under semestern! Köerna in till Stockholm var oändliga, som vanligt efter Midsommarhelgen. Lapskfamiljen for i rakt västlig riktning för att komma hem genom skogen, genom ett naturreservat. Inga köer där!

Familjen tillbringade resten av dagen med jobb hemmavid. Knotten attackerade dock tidigt denna kväll och innan åtta var det helt outhärdligt att vara utomhus! Matte kämpade på med snigelplockningen medan Husse kvällspromenerade med hundarna. Knott överallt i mängd! Stora sniglar överallt! Två jättesniglar mumsade i sig av Mattes Rosenflockel! Trots kaffesump och plantor skyddade av bottenlösa stora plastkrukor. Sommarens marodörer när man bor i skogen. Men hellre det än buller och avgaser!

En brasa behövdes för att få bort den lite råkalla känslan i stugan, men Modji valde som vanligt att ligga i korgstolen på glasverandan hela kvällen. Vakthunden.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)