Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FLEXIKOPPEL, samt BILDER FRÅN VECKANS TRÄNING

2023-03-31

Torsdag.

En kall morgon med - 14 grader ute och + 14 grader i sovrummet. Förmiddagen tillbringades i stugan i väntan på att solen skulle värma upp luften utomhus. Då hade Matte äntlligen tid att fixa till några av de foton som togs på träningen i tisdags. Aili och träningskompisen Kirou fick samma sökuppgift, där Husse gömt sig i ett plåtrum i det stora fläktrummet. Där inne var det ett "jävla oväsen" enligt Husse! Det var inte upplyst, bara lite ljust här och där, tack vare ljusinsläpp utifrån. Husse hittade ett mörkt hörn att gömma sig i, vilket innebär en svårighet när hundarna kommer från ljus in i mörker. Matte fotade Kirou som gick som första hund, men det såg snarlikt ut när Aili gjorde samma sök lite senare. Hon får illustrera hur det såg ut när Husse hittades.

Torsdageftermiddagen tillbringades utomhus. Solen sken och värmde härligt! Matte tog en långpromenad med hundarna, vilket möjliggjordes med snökedjor på kängorna, när vägarna var tillkörda och snön började töa i dagsmejan. För att sedan återfrysa på nätterna. Några hundmöten blev det och Dima återföll i viss ysterhet när hundar passerade. Troligtvis på grund av ett knasigt hundmöte i början av promenaden. Framåt vägen dök ett litet kompakt kraftpaket till hund upp i flexikoppel och långt före sin förare. Matte valde att kliva av vägen för att gå ett stycke in i en infart till en hundkompis hus. Ett gott stycke bort från vägen stod så Matte och avvaktade, till dess hunden i flexikopplet skulle ha passerat.

Hur sedan hundföraren med flexikopplet valde att göra övergick Mattes förstånd. Kraftpaketet ville in till Aili och Dima och fick full frihet i flexikopplets fulla längd!? Föraren stod kvar på vägen, pratande i sin mobil medan hennes hund gick raka vägen mot Dima som fick fnatt. Kul! En kompis! Skall vi leka? Aili var inte lika begeistrad och Matte blev förbannad. Flexikoppel kan ge väldigt mycket hundfrihet långt ifrån föraren. Dima kastade sig framåt och Matte höll emot. Aili skällde. Matte ropade till hudföraren att inte släppa fram sin hund och möttes av förvåning. Så småningom var ordningen återställd och Mate lämnades ifred med sina hundar. Hur tänker man när man bara låter sin hund dra vidare i ett flexikoppel utan att bromsa, när hunden bestämt sig för att uppsöka två hundar som tagits av vägen för att bereda väg vid hundmötet? Det rörde sig om åtskilliga meter som Matte gått undan och in på kompisens tomt. Flexikoppel, rätt hanterade, kan absolut ha sina fördelar. Men bromsen måste kunna aktiveras! Samt kollas med jämna mellanrum så att man vet att den fungerar. Den har en tendens att kunna gå sönder.

Resten av eftermiddagen tillbringades på tomten, där Dima ensam rusade runt så den djupa snön yrde runt omkring honom! Aili njöt av solen, liggande på yttertrappen och Matte flyttade snö. Samt tog en härlig fikastund vid vedbodväggen. Drygt fyra timmar blev det utomhus i vårvädret. Solen tärde på snön.

Här är några bilder från träningen. Fler finns i FB i gruppen Lapsk Vallhund. Klicka för större bilder.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)