Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ANTEBESÖK

2012-08-14

Nástisonen Ante (Gátchis Átjájuoksa Ante) lever med sin familj inte så långt från sin halvsyster Lihkku, i den nordöstra delen av Nederländerna. Han bor i ett stort hus där hans matte just skall öppna ett B&B (Välkomna!) med en stor inhägnad trädgård. Ante brukar busa med sina två lillhussar på tomten och han har en del hundkompisar som han brukar ha kul med. Ante har nyligen fyllt ett år och har även han testat gränser för några månader sedan, men sysselsattes då med lydnads och agilityträning och är en välartad ung man, som har sin plats i familjen. En plats väntar honom också i höst på en sökutbildning och i en träningsgrupp. I våras kunde han inte beredas plats. En Lapsk ung kille som funnit sig väl till rätta i livet.

Nu är han på semesterresa med sin familj och bor i en hyrd stuga i storskogen i Sverige, fyra timmars bilresa från sitt barndomshem. På måndagen kom de allihop och hälsade på hos Husse, Matte och Antes hundfamilj, innan de så småningom far vidare till Norge.

Vilket återseende! Ante bodde kvar här hemma till dess han var tre månader, då hans nya matte inte kunde få semester tidigare. Ante kom alltså att bli en del av familjen och var med överallt tillsammans med familjens egna hundar, under en hel månad. Inte var det lätt att lämna honom! Matte var i Nederländerna och hälsade på både honom och halvsyrran Lihkku kort efter.

Nu rusade Ante in genom grinden och hälsade, som om han bara varit borta en kort stund! Det var precis ett år sedan han for. Han sprang in i köket och visade tydligt att han kände väl igen sig. Han till och med kikade in under hyllan, där han låg som pyttelitet knytt! Märkligt. Så dök katten Mysjkin upp och ingen reaktion märktes vare sig från katten eller Ante. Han lever inte med katt hemma hos sig. Trots att Mysjkin mer eller mindre korsade Antes väg, när han skulle genom den mycket trånga hallen. Resten av dagen fanns katten hela tiden i närheten och Ante uppförde sig som hade han aldrig farit härifrån.

Antes fyrbenta familj mötte honom kollektivt och Ante visade tydligt att han var minstingen i familjen, trots att han nu är en välväxt ung man. Sedan upptäckte han goda dofter från mamma och mormor som nyligen slutat löpa. I och för sig kan man ju undra när det gäller Mormor Gázzi.... Gázzi uppskattade mycket att bli uppvaktad av en ung kille och Matte blev lite lätt oroad till och från. Násti ligger en vecka före och var mer tydlig med att lite nosande var helt OK men inte mer. Modji kom liksom i tredje hand till en början.

Efter det att Ante varit på en promenad upp till sjön med sin familj, hade han "svalnat" lite och det blev mer lek mellan honom och halvsyrran Modji. Gázzi ville fortfarande vara i centrum och stängdes in för att vila lite i sin upphetsning. Vilket bara innebar att hon stod innanför ytterdörren och skällde och de andra stod utanför dörren och undrade varför hon inte kom ut. Så gamla Gázzi fick komma ut, hon fick bli lite gasad och hon fick bli lycklig. Ja, kanske inte fullt så lycklig som hon skulle ha blivit för ett herrbesök i förra veckan...

Att träffa Ante var en stor glädje! Husse och Matte gillade mycket det de såg. Ante är mycket lik sin far Harmi (Jahkkas Fabel). Han är även mycket lik sina bröder Epic och Lime. Ante har Epics höjd men Ante är kraftigare byggd. Han har Modjis mörkbruna färg och är ganska lik henne med en grov bröstkorg. Men Antes svans är lång och rak. Ante har, som sina brorsor, en mycket kraftig och bra päls. Att se Ante flyga fram över gräsmattan i trav, var som att se en varg trava. Stegen var långa och vägvinnande och han flöt fram över marken. En njutning för ögat. Vilken lycka att få träffa den fina killen igen! Husse hade tagit eftermiddagen ledigt för att inte missa denna chans. Ante tvärvägrade sedan att gå in i bilen. Men det berodde nog mest på de härliga dofterna. Tack för besöket! Groetjes an alle!  

Antal kommentarer: 1

2012-08-14 20:11:31 - Anette o 4 lapska

Bilder ?
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)