Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN SKITSAK...

2020-11-22

fredagen fick Matte ett telefonsamtal från snickaren, som jobbade med golvet i köket på Torpet. "Var finns dassnyckeln?" Varpå Matte dessvärre måste svara att ingen nyckel finns på reservnyckelknippan som snickaren fått. Ingen dassnyckel förvaras heller lös i Torpet. "Varför är det låst? Har ni stora problem med att folk kommer och tjuvskiter??" Frågade snickaren då.... En högst relevant fråga.

Varför är dasset låst? För att det var det när Matte köpte stugan. Varför är det låst i nuläget? Ja säg det. En stor tomt med täta granar löser problemet med ett "damrum". Matte har liksom inte alls tänkt på att det finns ett dass vid torpet. Ett gammalt hederligt torrdass mellan snickarbod och vedbod i längan uppe mot berget. 

Lördagen inleddes med att Lapskflocken begav sig till Torpet för tredje dagen i rad. Härligt med kort avstånd mellan de båda reviren i detta läge! Mindre härligt var den mycket kraftiga vinden och det väldiga regnandet. Turen var dock med flocken och vid ankomsten till målet höll regnet uppe en stund. Matte och Husse kunde nu få se hur golvet i köket tar form och av marken under huset kunde inte längre  något anas genom titthål i golvet kring avloppsröret. Ett fint skurgolv av furu läggs nu i köket och avloppsröret är omdraget under huset. Matte får i vår gräva ner det och ansluta det till stenkistan i backen. På en krok i köket hängde Matte nu dassnyckeln, väl synlig för snickaren.

Hundarna fick vistas på tomten ett tag, men regnet började snart åter falla och i stugan skulle ingen vistas med våta och smutsiga fötter. Mycket plats finns inte heller, då allt i köket rivits ut och nu belamrar de övriga få kvadratmeterna i det kolonistugelilla huset.

Flocken for hemåt men gjorde en avstickare till en köplada på landet, lämplig för julklappsinköp,där det så här års är öppet några timmar varje lördag. Fler än Matte hängde på låset, Husse väntade i bilen. Matte var ute efter att kunna handla några små julklappar, i en mycket välventilerad butikslokal i en gammal lada vid slottet. Fler än Matte tänkte i samma banor. Överallt påmindes man om AVSTÅND 2 METER! Överallt stod handsprit framställd. Svårt att glömma alltså. Men inte omöjligt. Direkt innanför dörren stoppade två kvinnor i sällskap upp övriga, genom att bli stående i en privat bubbla.  Matte snirklade sig runt och förbi och skapade avstånd, när den ena av de privatpratande mogna damerna helt plötsligt och småflicksaktigt studsar fram tätt inpå Matte med två fingrar i ett V-teceken och poserar inför kompisen. Som fotar och vill ha med HELA butiken i bakgrunden. ???

Ibland är det svårt att förstå hur folk tänker. Dessa två fortsatte i samma stil, sabbande för övriga besökare som försökte hålla avstånd. Mattes besök blev en utdragen historia, för att få med sig de två föremål hon såg och som ständigt hamnade utom räckhåll. Hur självupptagna kan två vuxna kvinnor bli. Nyförälskade?!

Lapskflocken for hem och Matte var nöjd. Både med hur köksgolvet ser ut och med att trots allt ha kunnat handla ett par små julklappar i en stämningsfull lokal. Regnet fortsatte ösa ner hela dagen som Lapskflocken fortsättningsvis tillbringade inomhus. Hundarna valde dock uterummet framför brasvärmen.

Söndag morgon.

Missa inte söndagskrönikan i DN, skriven av chefredaktören Peter Wolodarski. Vad händer egentligen i USA nu?

Matte missar gärna något av kvällens utbud på kanal 1. Det kan bli lite mycket.....

Klockan 20 - Tjuv och Polis. Klockan 21 - Jakten på en mördare. Klockan 21.45 - Hjärntvättad. En seriemördares bekännelser. Klockan 21.50 - Veckans Brott (R).

Var rädda om er och HÅLL AVSTÅND!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)