Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN OMVÄXLANDE DAG

2016-09-11

Lördag.

Familjen gav sig iväg hemifrån på förmiddagen för att jobba lite vid torpet. Sommarväder och härligt var det!

På vägen skulle ett nytt hjul till skottkärran inhandlas på Jula i Arninge. Man köper inte ett nytt däck, det går inte. Hjulet kostar mer än en kärra till extrapris. Märkligt. Samtidigt som Lapskflocken anlände till parkeringen gled en stor och iögonenfallande Dodge Charger in och parkerade strax intill. Med en röjsåg på taket på den egna bilen valde Husse och Matte att handla i skift. Husse först på Jula och sedan Matte i djuraffären. Det tog lite tid en lördag och när Matte passerade Dodgen på väg tillbaka, satt en svart Schäfer upp framför passagerarstolen. I en bil totalstängd så när som på EN CENTIMETERSTOR SPRINGA VID ETT FÖNSTER FRAM!!! 

Matte fick kontakt med en expedit i en av butikerna och hon kunde kontakta väktare. Ägaren till bilen söktes utan framgång. Matte höll koll på hunden som var gammal av tandstatus att döma. Den flämtade med vidöppen mun och vartefter drog blinkhinnorna fram i ögonvrårna och hunden sjönk ihop. Matte ringde 112. När hunden suttit i bilen i ca 45 minuter kom expediten med en man som sades vara ägaren till bilen och han var dryg och obehaglig och sade sig inte alls vara ägaren till hunden! Tittade inte åt hunden! Öppnade bara dörren. Så småningom kom en ung kvinna med ett litet barn och hon var hundägaren. Inte heller hon ägnade hunden minsta uppmärksamhet! Hon nekade totalt till att hunden varit ensam länge och sedan drog de iväg. I bilen var det hett som i en bastu! Matte ringde tillbaka till 112 för rapportering om att bilen avvikit. En patrull var på väg och kunde vända, men Matte uppmanades att anmäla djurmisshandel på 11414. Försökte - men telefonkön var 54 minuter lång! Samtalet bröts och det gick inte att komma fram. 

Hur i H-E kan man lämna en bil med en hund och bara öppna EN CENTIMETER FÖR LUFT ?!?! När den parkerades befann sig endast den allra främsta delen på bilen i skugga och mycket snabbt stod hela bilen i solen. Precis som Lapskflockens egen bil, med öppen baklucka och fyra nerdragna rutor.

Färden gick norröver och vid en paus vid färjeläget i Östnaå kom en kvinna gående med en Lapsk Vallhund och nyfikenheten på varandras hundar var stor! Hunden hade ett mycket oklart ursprung och huruvida det var en Lapsk visste inte ägaren. Hunden på nio år hade hämtats på Hundstallet vid fyra års ålder. Ett djurskyddsärende låg bakom placeringen på Hundstallet. Hunden var mycket trevlig och skulle absolut kunna vara en renrasig Lapsk. Namnet var Selma och ägaren visste inte om hunden döpts på Hundstallet eller tidigare. 

Känner någon till en Lapsktik på nio år med namnet Selma? Till utseendet mycket lik Arvåsens Balva. Viltfärgad och med mycket vitt i fronten. Fint huvud, fin svans, helt ok öron, fina proportioner, fina tassar. En jättefin hund! Foton ger inte rättvisa då hon dragit på sig för många kilo, med hjälp av matande barn i familjen....  Till sättet beskrevs hon som en ganska typisk Lapsk Vallhund.

Vid torpet släpptes hundarna ut i frihet på tomten och stugan stod öppen, så de kunde välja fritt var de ville vistas. Blåbär fanns det ännu i mängder. Husse tog tag i gräsklippning med både motorklippare och trimmer, medan Matte tog ner två stora bestånd med Hassel som brett ut sig för mycket. Stammarna var flergrenade och fläkta utåt, så fallriktningen var förutbestämd. De grövsta var dryga decimetern i diameter och märkligt lätta att såga igenom med bågsågen. Ofantliga mängder med lövmassor täckte sedan marken och stammarna/grenarna sågades med handkraft upp till hanterbara längder, att stapla för hemforsling på släp senare. Den allra sista stammen fick Husse hålla emot när Matte sågade, då den var upprätt och mycket hög och behövde en knuff för att bringas på fall. Nu kunde mycket mer av himlen ses och solen var på nergång och dagen led mot sitt slut. Torpet stängdes igen och hundarna samlades ihop för hemfärd. Men först åt Matte och hundarna mer blåbär tillsammans. Stora och söta och mycket goda! Resultatet av dagens arbete var väl synligt och det såg fint ut!

Hem kom familjen i skymningen och en snabbmiddag fixades och inmundigades i det varma uterummet, upplyst av stearinljus och fotogenlampa. En mycket händelserik dag avlutades med en nubbe till maten och de mätta hundarna bredde ut sig på trasmattorna och somnade i familjens nya favoritrum.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)